Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sporty walki wyleczą agresję?
Autor Wiadomość
Tycho
Administrator

Wysłany: 2007-08-12, 10:47   Sporty walki wyleczą agresję?

Najbardziej agresywni uczniowie z wybranych szkół woj. warmińsko-mazurskiego będą mogli uczestniczyć w zajęciach sztuk walki. Wszystko po to, by obniżyć u nich poziom agresji, informuje "Życie Warszawy".

Z policyjnych statystyk wynika, że z roku na rok rośnie liczba przestępstw z udziałem nieletnich. W 2002 r. doszło do 63 tys. takich zdarzeń, w 2006 roku ta liczba wzrosła do 77 tys.

Około 50 szkół w woj. warmińsko-mazurskim może objąć pilotażowy program "Przeciwdziałanie poprzez sport agresji i przestępczości wśród dzieci i młodzieżyń. Jego autorami są: olsztyńska posłanka PO Beata Bublewicz oraz socjolog sportu Jarosław Klimczak. - Nasz główny cel to zmniejszenie poziomu agresji oraz podniesienie sprawności fizycznej dzieci i młodzieży. Pozalekcyjne zajęcia ze sztuk walki pomogą nadpobudliwym uczniom pozbyć się złej energii, wyjaśnia Klimczak.

Uczniowie zostaną wyselekcjonowani na podstawie specjalnych badań psychologicznych przeprowadzanych w szkołach. Program będzie realizowany we współpracy z władzami samorządowymi. List intencyjny w tej sprawie podpisał także marszałek Sejmu Ludwik Dorn.

Tymczasem dr Krzysztof Korona, psycholog i terapeuta rodzinny uważa, że uczenie sztuk walki agresywnej młodzieży jest pomysłem rodem z koszmaru, porównywalnym z wręczeniem pistoletu wariatowi. Naiwne jest oczekiwanie, że oni zaakceptują defensywną filozofię karate czy kung-fu. Efektem będzie raczej doskonalenie przez nich techniki walki, uważa psycholog.

Źródło: "ŻW"
asz, PAP

Nortgaroth 
Były moderator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2007-08-12, 13:21   

Popieram :-) sam zauważyłem jak poprzez karate zmniejszył się u mnie i u niektórych poziom agresji.
Problem nie polega bowiem na dawaniu broni do rąk a na zagospodarowaniu młodzieży czasu. Chłopaki nie mają co robić po szkole więc piją palą biją się itp. W większości nie stać ich na te zajęcia. A tak to rozładują agresją zapełnią czas wolny a po treningu nie będą mieli ochoty na rozboje.

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2007-08-22, 13:40   

Ja tez sie zgadzam ale jak ich za duzo tam naucza to beda rzadzic miastem ;-) naucza sie jakis fajnych rzutow uderzen itp i beda napewno chcieli to wykorzystac... ja sie rozladowywuje na silowni a po silce nie mam na nic ochoty :-> no chyba ze komus pomoc oczywiscie obronic sie :-)

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2007-08-22, 19:12   

Ale zawsze znajdzie kilku kolesi co po takich treningach wyjdą na ulice i zaczną straszyć lub popisywać się.Ogólnie popieram pomysł :!:
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2007-10-21, 07:27   

Sztuki walki naprawdę pomagają rozładować agresję, lecz jeżeli tyczy się to agresywnej młodzieży to najlepiej byłoby rozładowywać ich poprzez jakąś cholernie niepraktyczną (przynajmniej w realnej walce) sztukę. Bo ja wiem, może capoeira...

Ridik 

Wysłany: 2007-10-21, 11:11   

Kolejny raz szkoła staje po stronie tych "najlepszych" uczniów. Czy wy nie widzicie, że oni mogą to wykorzystać. Ci ludzie nie mają rozumu a co dopiero będzie sie działo jak będą obijać ryje twoich najbliższych. Moim zdaniem przydała by się dyscyplina na zasadach wojska. Wystarczy ich wymęczyć zwykłymi ćwiczeniami a uwierzcie psycha sama siada i da się ustawić klienta.

Pozdrawiam, Ridik.

Masato 
Srebrny Wilk

Wysłany: 2007-12-02, 19:11   

Zgadzam sie z Ridikiem. Podmiot owego artykulu czyli najczesciej przyszlowiowe 'drechy' maja zawsze nadmiar energii ktory w sobie znajda ;]

Jackal 

Wysłany: 2007-12-02, 22:57   

Moim zdaniem jeśli treningi będą bardzo ciężkie to raczej tej "agresywnej" młodzieży nie będzie sie chciało nic oprócz połorzenia sie spac.

Mad Max 

Wysłany: 2007-12-03, 10:19   

Ja to może się na tym nie znam, ale takie trenigi dla agresywnej młodzierzy to jak dla mnie paranoja, przychylam się do zdania Horusa, jeśli juz treningi to takiej sztuki która się do niczego nie przyda, a wiadomo treningi nie będą codziennie, a co z dniami bez treningu?na 98% jest pewne że ta młodzierz będzie chciała sprawdzić swoje nowe umiejętności...takie jest moje skromne zdanie

KaMaSx 

Wysłany: 2007-12-03, 16:11   

Moim zdaniem SW to kiepski pomysł na wyleczenie agresji. Taki agresor jak poczuje ze juz sie czegos nauczyl to wtedy bedzie jeszcze raz tak bardzo agresywny :-P

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2007-12-03, 16:45   

SW dla agresywnych - blad.
Zdobeda wieksza pewnosc siebie a jesli jeszcze nadodatek sie czegos naucza zwlaszcza jesli bedzie takich kilku - sajgon.
Sposob na wysilkowe wyleczenie agresjii?
Ja wiem... moze tachanie do upadlego workow z ziemniakami na plecach. Sie zmecza i nie beda sie zbytno rzucac, a jak wroca sily to zrobic powtorke z rozrywki :lol: .

KaMaSx 

Wysłany: 2007-12-03, 18:15   

Zgadzam sie z Tobą Shira:D

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2007-12-03, 20:35   

Niech umieszczą ich w zakładach poprawczych i każą im załatać wszystkie polskie drogi :-P . A jak któryś spróbuje uciec to spałować dziada. Na coś się przydadzą, porzytek dla narodu z tego będzie, no i stopień agresji u kierowców od razu zmniejszą.

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-12-03, 22:30   

to ma byc poprawa szkolnictwa a nie powrót do niewolnictwa dobrym przykładem ze sztuki walki są dobre dla agresywnej młodzieży jest Mike Tyson syn ..........(sprawdz cie sobie kim byli jego rodzice) nie raz karany za pobicia kradzieże bla bla a jednak jak chłopaka ściągnęli i teraz jest co podziwiać

http://pl.youtube.com/watch?v=bvZ2roRDPYU

tylko czasem widać ze Mike był jednak bardzo trudnym chłopcem

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-12-03, 22:33   

to ma byc poprawa szkolnictwa a nie powrót do niewolnictwa dobrym przykładem ze sztuki walki są dobre dla agresywnej młodzieży jest Mike Tyson syn ..........(sprawdz cie sobie kim byli jego rodzice) nie raz karany za pobicia kradzieże bla bla a jednak jak chłopaka ściągnęli i teraz jest co podziwiać

http://pl.youtube.com/watch?v=bvZ2roRDPYU

tylko czasem widać ze Mike był jednak bardzo trudnym chłopcem

Odpowiedz do tematu