Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuki Walki
Autor Wiadomość
Bielik6 
Aurea dicta

Wysłany: 2010-06-07, 22:09   Sztuki Walki

Jestem tu nowy mam prawie 16 lat (31 sierpnia kończe 15 :-) od 3 tygodni wykonuje cwiczenia ogólnorozwojowe (mam swój ułożony plan) robię to, ponieważ chciałbym się nieco przygotowac do treningu SW (od września chciałbym zacząc trenowac). I mam w związku z tym dwa pytania: Jakie SW mi proponujecie? nie jestem zbyt tęgi (178cm, 59kg) ale mam motywacje i preferuję stójkę. Czy jest tu może ktoś z okolic Wałcza i wie jakie SW można trenowac w tym mieście?.Z góry dziękuje za odpowiedź.

Sonek 
Lubie :D

Wysłany: 2010-06-07, 22:19   

Jeśli chodzi o stójkę to chyba każdy poleci: Boks, Muay Tahi, Kickboxing wybór należy już do Ciebie oczywiście, które masz możliwość trenowania ;-) Popytaj znajomych może wiedzą coś na ten temat gdzie są jakieś kluby :-P

Bielik6 
Aurea dicta

Wysłany: 2010-06-07, 22:35   

Powiem szczerze, że mam kogo mój kuzyn ma czarny pas w taekwondo i koleguje sie z mistrzem świata jakimś tam w tym heh.A tak na serio to bardzo interesuje mnie Muay Thai i kickboxing ale niestety w Wałczu nie ma najprawdopodobniej Muay Thai jest boks,zapasy,judo, karate i jakies tam jeszcze ale jeszcze popytam znajomych

[ Dodano: 2010-06-07, 23:42 ]
Jeszcze jedno pytanie: Czy mógłbym trenowac np Boks i Judo bądż Jujitsu?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-06-07, 23:19   

Jesli chodzi o chwyty to zarowno Zapasy jak i Judo dobrze cie przygotuja.
Polaczyenie Boksu z chwytami byloby wrecz wskazane. Nie wazne co wybierzesz (Zapasy, Judo, JJ) i tak na tym dobrze wyjdziesz - oczywiscie zo tez zalezy od 'jakosci' klubu.
Czym sie roznia te SW znajdziesz na forum.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-06-08, 07:36   

za dużo na początek nie bierz bo zapał szybko minie. idź na boks na 3 miechy a po tych 3 jak będziesz miał siły dorzuć sobie np zapasy, jj, judo. Tylko nie zamęcz się na początku.
A uderzany+chwyty jest dobrym połączeniem tylko pytanie dlaczego trenujesz. Jak żeby potrafić się obronić to trening przekrojowy jak najbardziej. A jak dla własnej satysfakcji to skup się na jednym.

Bielik6 
Aurea dicta

Wysłany: 2010-06-08, 13:50   

Myślę, że chce trenowac i dla własnej obrony i dla satysfakcji

[ Dodano: 2010-06-08, 14:52 ]
Wiem, że w wałczu jest Judo i są Zapasy i co radzicie mi wybrac po tych 3 miesiącach trenowania samego boksu ?

Batman 

Wysłany: 2010-06-08, 14:10   

I tu rzuty i tu ;-) wybierz co chcesz :)

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-06-08, 14:12   

Tu nie chodzi o to, ze po 3 miesiacach. Te 3 miechy to przykladowy czas przyzwyczajenia sie do wysilku jakim sa treningi, a ile ci to zajmie to juz sam zdecydujesz.
Co lepsze to tez zalezy od klubu i od ciebie, najlepiej zrobisz jesli przejdziesz na jeden trenig tu i tu, i wtedy sam dokonasz wyboru co ci bardziej odpowiada.
Czym sie charakteryzuja obie SW znajdziesz na forum -> SZUKAJKA.

Batman napisał/a:
tu rzuty i tu wybierz co chcesz :)
No niby tak, ale... ze tak powiem... kazdy ch*j ma swoj stroj.

Batman 

Wysłany: 2010-06-08, 15:13   

shinra napisał/a:
Batman napisał/a:
tu rzuty i tu wybierz co chcesz :)
No niby tak, ale... ze tak powiem... kazdy ch*j ma swoj stroj.
No, racja, mimo tego, że jest dużo rzutów rych samych to są one pewnie bardziej, lub mnie urozmaicone, bo jeżeli oglądałeś jakieś filmiki z treningów/walk judo i zapasów, to pewnie zauważyłeś różnicę ;-)

Bielik6 
Aurea dicta

Wysłany: 2010-06-08, 17:29   

Dobra dzieki za pomoc

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2010-06-08, 19:00   

Judo i zapasy różnią się drametralnie, nawet rzuty które podobnie wyglądają robi się zupełeni inaczej jak nie można kogoś złapać za judogę. A w parterze to już w ogóle inna para kaloszy, bo w judo masz takie BJJ dla ubogich, a w zapasach musisz kogoś na plecy położyć co z realną walką czy choćby z MMA nie ma wiele wspólnego.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-06-08, 20:07   

DrunkenMaster napisał/a:
w zapasach musisz kogoś na plecy położyć co z realną walką czy choćby z MMA nie ma wiele wspólnego.
no ja bym polemizowal. mam troche kontaktu z zapasnikami i zdolali mnie nawet paru rzeczy nauczyc (nawet wasna terminologie w niektorych miejscach wymyslilem sobie, na potrzeby wlasne oczywiscie;P) sie kilku alternatywnych rzeczy i moge cie zapewnic ze zapasy jak najbardziej sie nadaja do realnej walki. A samo kladzenie na plecy niczego nie przesadza bo to zasada sportow i nie jest jedyna, a przeciez w innych SW jako sportach tez sa rozne ograniczenia, ktore wcale nie umniejszaja ich realnej skutecznosci.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2010-06-09, 11:28   

shinra napisał/a:
DrunkenMaster napisał/a:
w zapasach musisz kogoś na plecy położyć co z realną walką czy choćby z MMA nie ma wiele wspólnego.
no ja bym polemizowal. mam troche kontaktu z zapasnikami i zdolali mnie nawet paru rzeczy nauczyc (nawet wasna terminologie w niektorych miejscach wymyslilem sobie, na potrzeby wlasne oczywiscie;P) sie kilku alternatywnych rzeczy i moge cie zapewnic ze zapasy jak najbardziej sie nadaja do realnej walki. A samo kladzenie na plecy niczego nie przesadza bo to zasada sportow i nie jest jedyna, a przeciez w innych SW jako sportach tez sa rozne ograniczenia, ktore wcale nie umniejszaja ich realnej skutecznosci.

Ala ja się zgadzam że zapasy to świetna sw, rzuty bardzo mi się podobają, z perespektywy kogoś kto ćwiczył judo mogę powiedzieć że nauka obalania bez judogi wydaje mi się chyba nawet sensowniejsza niż z. Mówię tylko, że parter ma zjebane założenia jak nawet nie można kogoś wziąć w gardę i że judo pod tym względem wypracowało najbardziej sensowne podstawy walki. Czego świadectwem może być choćby dominacja wśród SW parterowych BJJ, rozwijającego mechanikę walki w parterze znaną z judo.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-06-09, 13:31   

powtórzę po kolegach ale i dorzucę swoje. po 1 i zapasy i judo jest dobre. Są one trochę odmienne ale i mają wiele wspólnego. Jeżeli chcesz znać dokładne różnice to na forum znajdziesz pełno takich tematów. Ale najważniejszy w sekcji jest trener dowiedź się jacy są tam trenerzy poszukaj o nich informacji. Dowiedz się jakie osiągnięcia maja trenujący tam zawodnicy to też dużo mówi o klubie. I idź na 1 trening tu i tu i na własne oczy zobaczysz różnice miedzy SW i klubami. Sam musisz zdecydować co jest lepsze według Ciebie i co tobie pasuje. mnie z chwytanych ciągnie do zapasów a najbardziej bjj. Do judo jestem trochę negatywnie nastawiony kilku moich kumpli trenuje i jakoś mi nie podoba ale to tylko z ich opowiadań a może sam się niedługo przejdę na trening i przekonam jak to wygląda. Tak więc idź na trening i nie sugeruj się innymi bo trenujesz dla siebie i Tobie się to ma podobać a nie komuś innemu.

Odpowiedz do tematu