Mam pytanie, alkohol ma jakiś wpływ na organizm gdy się ćwiczy ? Kolega mi mówił że przez alkohol zanikają mięśnie, to prawda ? Jeśli był taki temat to sorry, sie mi szukać nie chciało :P
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-11, 17:25
Alkohol ścina białko i odwadnia. Bezsensownym jest jego spożywanie podczas cyklu np. kreatynowego (nie mówiąc o mocniejszych środkach, kiedy jest to wręcz zabronione).
Poza tym alkohol opóźnia proces powstawania glukozy, co wiąże się ze spadkiem cukru we krwi co z kolei ostrzy nasz apetyt na przekąski (rzadko zdrowe) - więc efekt końcowy jest oczywisty (od czegoś ten piwny brzuch w końcu musi powstać).
Natomiast raz na jakiś czas wypicia np. piwa w niczym nie zaszkodzi. I jest to dość prozdrowotne, bo oczyszcza nerki.
_________________ Use makes mastery.
Ostatnio zmieniony przez Spetz 2009-10-11, 17:30, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-10-11, 21:29
Mówię o takiej relaksacyjnej grze z kumplami, kiedy to po skończonym meczu wszyscy siorbią browarki Z punktu widzenia czysto sportowego/naukowego takie coś na pewno odpada.
Alkohol ścina białko i odwadnia. Bezsensownym jest jego spożywanie podczas cyklu np. kreatynowego (nie mówiąc o mocniejszych środkach, kiedy jest to wręcz zabronione).
Poza tym alkohol opóźnia proces powstawania glukozy, co wiąże się ze spadkiem cukru we krwi co z kolei ostrzy nasz apetyt na przekąski (rzadko zdrowe) - więc efekt końcowy jest oczywisty (od czegoś ten piwny brzuch w końcu musi powstać).
Natomiast raz na jakiś czas wypicia np. piwa w niczym nie zaszkodzi. I jest to dość prozdrowotne, bo oczyszcza nerki.
Z tym zgadzam sie calkowicie tak samo bym ci odpisal:D (nie od slowa do slowa ale o to samo by chodzilo;)) tez przez to juz nie pije :D
No a jesli chodzi o gre w pilke to po meczyku z kumplami zawsze wypijemy ale jak ktos jest po treningu tak jak wlasnie kolega powyzej wspomnial w celach naukowych ze tak to ujmie to NIE!:]
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-10-11, 22:46
Batman, chwalisz się czy żalisz?
Jak ktoś może to niech usunie post tego Pana wyżej,ponieważ jak chłopak w wieku 15 lat może pić alkohol i jeszcze się tym chwalić? Gdzie są rodzice? To jakaś patologia.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC