Chciałbym zacząć trenować Muay Boran lub Muay Thai, ale niestety w okolicy nie ma żadnych zajęć. Jaki trening który będzie mógł mi pomóc w nauce któregos z tych styli mi polecacie? Trening siłowy? Jeśli tak to na jakie partie poświęcić najwięcej czasu? Rozciąganie? Nie chodzi mi o samodzielna nauke ciosów itp. ale o trening przygotowujący siłowo i technicznie na nauke stylu. Jakby co mam 13 lat, 1.67 wzrostu, waże 54 kg.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-10-07, 18:11
W ketrzynie zdaje sie, ze jest boks, mma, judo i aikido, ale glebszych info nie znalazlem-musisz sam sie wysilic.
W tym wieku o MMA czy MT mozesz raczej zapomniec, a tych trzech radzilbym Judo.
Jak zauwazyles techniki sie nie nauczysz wiec wybij to sobie z glowy.
Trening silowy tez sobie wybij z glowy, bo za mlody jestes.
Rozciaganie, oczywiscie tak, zawsze i wszedzie.
Jesli chcesz koniecznie cos sie ruszac, to narazie tylko i wylacznie trening domatora (->szukajka działu) i oczywiscie SW w miare mozliwosci
Wiem że siłownia odpada. Chodziło mi bardziej o coś na wzmocnienie siły uderzenia lub kopnięcia. Nie rozumiem tylko czemu na MMA lub Muay Thai jestem "za młody"? Jeżeli są duże przeciwskazania to mówi sie trudno ale jeśli nie ma za dużych problemów żebym ćwiczył Muay Boran to postaram sie nie odpuszczać. A jaki jest według ciebie odpowiedni wiek na ćwiczenie MT?
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-10-07, 20:14
bo często biorą od lat 16 , napaliłeś się na te muai thai , ale co z tego skoro i tak nie masz żadnego klubu .
Najlepiej idź na judo , jest naprawdę dobre i bardzo fajne .
A dlaczego akurat MT? nie bez powodu był ten wybór. A dlaczego nie coś innego nie żebym odradzał bo sam trenuje MT. Ale mało jest klubów w których przyjmują poniżej 16 lat.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Muay Thai ( a konkretnie Muay Boran) to moim zdaniem najbardziej skuteczna sztuka walki. Sztuka a nie sport. Ja po treningach chce potrafić sie bronić a nie umieć się popisać przed kumplami.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-10-07, 22:00
Ciężko znaleźć klub praktykujący "nauczanie" technik MB, a w szczególności dobry klub. Judo będzie dla ciebie odpowiednie, a kilka treningów boksu powinno świetnie uzupełnić stójkę.
P.S Pokazałbym ci kilku Judo'ków. Ci to tak potrafią się popisać kilkoma rzutami, że nie jeden zęby stracił o asfalt. no, ale przecież bronić się nie potrafią tylko popisywać. Masz ci los...
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2010-10-07, 22:09
No jak chcesz dobrze bronić to na judo , ogólnie style chwytane są bardzo dobre do obrony .
Choćbyś uważał MT za najskuteczniejszą sztukę walki , to co z tego jak nie masz możliwości trenowania , a nawet wymaganego wymaganego wieku , więc nie masz nic do stracenia idąc na inną sztukę walki .
Słuchajcie, nie chciałem żebyście mi mówili jaką sztukę walki mi polecacie, ale co moge ćwiczyć (siła, gibkość itp.) zanim mógłbym trenować MB lub MT. Wiem że jest dużo innych sztuk walki które po odpowiednim czasie też moga być wykorzystane w samoobronie w bardzo dobry sposób ale nie chce ćwiczyć niczego innego. Rozumiem że to dziwne ale po prostu wole postawić sobie jasno określony cel.
Wysłany: 2010-10-08, 08:13
Zanim zaczniesz trenować MT czy KB , najlepiej ćwicz coś innego . Możesz robić w domu pompki , brzuszki , biegać itp. (trening domatora) , ale np. dzięki tymczasowemu treningu boksu nabierzesz kondycji , siły , no i będziesz umiał już dobrze boksować co ci w MT czy KB będzie ci potrzebne .
boks to najlepsze z możliwych dla Ciebie przygotowań do MT
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
shinra, mógłbyś mi podac link do tej strony judo? bo po dłuższym namyśle uznałem że lepiej posłucham profesjonalistów i spróbuje pierwszo trenowac coś innego (innym powodem czemu przekonałem sie do judo jest to że po znalezieniu paru prostszych chwytów w internecie sprawiłem że w kilka sekund mój kolega znalazł się na ziemi )
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-10-14, 16:55
Oj chlopcze teraz to ja ci juz tego nie znajde bo zadlugo by szukac (nie wiem nawet czy mam to w historii). Pierwsze co mi wyskoczylo to -> http://www.mma-ketrzyn.yoyo.pl/index.php (przejsc i spytac nie zaszkodzi, a jak nie to moze wiedza o innym klubie) - dalej musisz sie sam sprezyc i szukac.
Ale zaznaczam, ze mogla to byc tylko jakas wzmianka o miejscu, wiec klub moze nawet juz nie istniec. Najlepiej zrobisz jak sie wybierzesz do Ketrzycna i tam sie rozejzysz w temacie.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
kukukacper ale nie napalaj się tak bo szybko twój zapał spadnie. Przygotuj się na ciężkie treningi i uzbrój się w cierpliwość bo trzeba czasu żeby czegoś się nauczyć. Ale dobrze że chcesz coś robić a nie siedzieć ciągle przed komputerem w Twoim wieku rzadko to się zdarza. Oby Ci wytrwałości nie zabrakło. powodzenia i śmigaj na trening:)