Witam, mam 16 lat. Sztukami walki interesuje sie od dawna ale dopiero teraz chcialbym zaczac cos trenowac. co byscie mi poradzili?
O sobie moge powiedziec tyle ze cele tego treningu maja byc przede wszystkim sport i obrona w razie czego (ale to juz mniej). Moja postura nie jest zachwycajaca, mam niedowage i jestem niezbyt silny, jedynym moim atutem jest wzrost. co byscie mi poradzili?
z gory dzieki za wszystkie odp.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-02-01, 15:42
Trening przekrojowy pod MMA, w klubach będziesz miał zapisane jako MMA, Vale Tudo, Free Fight, Styl Wolny.
Wysłany: 2010-02-01, 15:56
To co Ci się podoba. Ja od siebie mogę polecić zapasy w stylu wolnym (klasyk też jest prawie tak samo fajny jak wolniak) i BJJ, które prawodpodobnie nie długo będę miał okazję trenować.
Ale nie kieruj się tym co mówią inni tylko tym na co masz ochotę, bo trenujesz dla siebie nie dla kogoś.
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-02-02, 12:19
Może też napisz skąd jesteś i jakie masz kluby do wyboru. Wtedy będziemy mogli też coś więcej doradzić. Jednak przychylam się do tego co mówi Killu, idź na to na co masz ochotę i co Ci się podoba.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Jestem z duzego miasta, wiec z wyborem nie ma problemu. Do dyspozycji mam karate (kyokushin i shotokan), boks, kickboxing, MT, MMA, a z chwytanych sambo i judo.
Najbardziej skuteczne z tych to MT, Judo, MMA i boks poleciłbym MT, MMA lub Judo, ale jeśli Tobie chodzi bardziej o walkę sportową to myślę, że MT lub MMA będą dla Ciebie odpowiednie