witam ostatnio kupiłem sobie zestaw 2 hantle i sztangę obciążenie 50kg myślę ze na początek wystarczy. Mam 16 lat ok 1.80 wzrostu waze ok 80 kg postanowilem zaczac cwiczyc (wczesniej pomagalem ojcu na wiosce wiec jakas tam sila jest bo w ciagu 16 lat sie wyrobila) poradzil by mi ktos ile razy dziennie i po ile seria i ile wycisniec w seri powinienem cwiczyc ? bo niezbyt chce mi sie narazie tracic kase na silownie... bo jest dupna bylem raz to nawet nikt sie nie zainteresowal... zreszta miesci ok 30 osob wiec nie wiem czy moge nazwac to silownia ....
a tak btw. chcial bym tez zaczac trenowac jakas sztuke waki , interesuje mnie thajski boks i MMA, jakies rady do treningu w domu bo najbilzsza szkola walki to Aikido i to jeszcze 50km od mojego miejsca zamieszkania .... wiec pozostaje mi tylko dom, kumple niezbyt chca mi asystowac np. przy obalaniu. dogadalem sie z panem od w-f'u ze w piatki o 16 moze zostac i troche nas popilnowac(jesli kogos znajde). wiec prosze o kilka porad
sorry za otra ale pisalem to na szybko bo jestem w angli i mam wifi a szybko ucieka net ...
no dobra zobaczylem pierwszy link ale nie zbyt kapuje :D
wyjasnisz ?
np.
Mięśnie klatki piersiowej 2-3 dni 4-5 dni 6-7 dni
i dni okerslaja trening czyodpoczynek ?
i po ile seria czy to zalezy ode mnie :D
thx za pomoz dostales pomoglem :P
aha i jesli np. rece i klate bede trenowac tak 4-5 dni w tyg powiedzmy 2 godz dziennie a nogi na rowerku pozostale 2-3 dni to czy nie bedzie dysproporcjiw budowie ciala ?
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-08-11, 17:38
lenart napisał/a:
wyjasnisz ?
A więc tak : Jeśli ciężko ćwiczysz to na regeneracje trzeba poświęcić 6-7 dni,gdy lżej ćwiczysz klate to mniej potrzebujesz tego czasu na regeneracje.
lenart napisał/a:
Zalezy co jest priorytetem,jaki masz sprzet,staz itd.
lenart napisał/a:
aha i jesli np. rece i klate bede trenowac tak 4-5 dni w tyg powiedzmy 2 godz dziennie
Czyżby kolejny sezonowiec :P Jak tak będziesz ćwiczył to efektów się nie spodziewaj.
jesli masz odpowiadac to czytaj pierwszy post ... napisalem ze mam sztange i hantle obciazenie 50kg... pisalem takze ze dopiero zaczynal z cwiczeniem, niewiem jak okreslic staz bo mieszkalem na wsi i robilem tam wiec dzwiganie czegos to norma a z tym treningiem to chodzi o to ze od poniedzialku do piatku jestem na mieszkaniu i tam mam sztange i hantle a w weekend jezdze wlasnie na ta wioske i tam matka ma rowerek i trampoline wiec niewiem o co wogle tobie chodzi
Mięśnie klatki piersiowej 2-3 dni 4-5 dni 6-7 dni
i dni okerslaja trening czyodpoczynek ?
To jest podany czas, jaki mięśnie potrzebują na odpoczynek w zależności od intensywności treningu. Generalnie mięśnie potrzebują...zresztą o tym dalej :P
Cytat:
Tak to zależy od ciebie. Jeśli robisz mase, robisz więcej powtórzeń (10-14) ale mniejszym ciężarem tak żebyś był je w stanie poprawnie zrobić. Jeśli siłe, robisz np. 5 powtórzeń maksymalnym ciężarem jakim jesteś w stanie wykonać te 5 powtórzeń.
Cytat:
aha i jesli np. rece i klate bede trenowac tak 4-5 dni w tyg powiedzmy 2 godz dziennie a nogi na rowerku pozostale 2-3 dni to czy nie bedzie dysproporcjiw budowie ciala ?
Jak rozumiem chcesz np.4 dni w tygodniu trenować klatke. Odpada. Mięśnie potrzebują przynajmniej 48h żeby się zregenerować, ale to nie znaczy że za 2 dni znów możesz ćwiczyć te same partie. Odpuść to sobie. Raz w tygodniu wystarczy trenować daną partie. Jak byś robił tak jak mówisz, to zamiast mega-przyrostów(bo pewnie tak to sobie wyobrażasz, też tak kiedyś myślałem ) będziesz mieć tylko spadki, bo będziesz palić mięśnie, poniewaz nie bedą miały czasu na regeneracje.
Wysłany: 2009-08-11, 20:44
Nie chodzi mi o staż na wsi,tylko na siłowni.
lenart napisał/a:
trampoline wiec niewiem o co wogle tobie chodzi
O szczegółowe info,jakbyś nie zauważył nie wiem czy masz drążek,ławkę,jaka to ławka czy ma skos dolny,górny.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
@majkel
wiesz ty chyba jestes ulomny albo dalej nie przeczytales pierwszego posta ... napisalem WSZYSTKO CO MAM i STAZ NA POBLISKIEJ "SILOWNI" i nie bede sie powtazal ...
@stilian
ok dzieki juz kapuje
prosze o zamkniecie tamatu...
Thx lenart
Wysłany: 2009-08-12, 13:24
lenart napisał/a:
wiesz ty chyba jestes ulomny
Skąd wiesz,że nie przeczytałem?Nie chce Cię obrażać nawet nie napisałeś czy masz ławkę,no chyba,że na stole będziesz ćwiczył,staż napisałeś "byłem raz na pobliskiej siłowni"
no i co to mówi?Że twój staż to jeden dzień bo nie wiem?
lenart napisał/a:
jakies rady do treningu w domu bo najbilzsza szkola walki to Aikido
Sam bez trenera w domu możesz sobie krzywde zrobic.
A jeszcze jedno jak kogoś masz obrażać to wyjdz do kolegów,którzy podobnie do Ciebie w wieku 16 lat nie opanowali ortografii.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
nie, doczytaj do konca co do silowni... ze miesci sie 20 moze 30 osob i nikt nawet sie nie interesuje, poprostu masz zabawki to sie nimi baw. co do szkoly wakli i cwiczeniu samemu to raczej logiczne ze nie bede jezdzil 50km co dziennie bo nie wyrobie na autobus...
a nie czepiaj sie orta bo tez napisalem to w pierwszym poscie i widzac twoj nick to smiac mi sie chce ... MAJKEL .... zalosne dobra jak chcesz sobie dalej posty napijac to znajdz sensowny thopic a jak chcesz jeszcze cos mi powidziec to na PW gdyz pisalem juz o zamkniecie tamatu co jest rowno znaczen z tym zebu tu nie pisac ....
Wysłany: 2009-08-12, 21:14
No to miłego ćwiczenia w domu sztuki walki,masz jeszcze jakiś problem z moim nickiem?Ja myślałem,że głupota nie boli...Jeśli nie chcesz dalej rozwijać tego tematu to tutaj nie odpisuj,ja się wypowiedziałem tylko dlatego,że został wyśmiany mój nick