Mam małe pytanie. Ćwiczę od jakiegoś czasu, wszystko na własną rękę, sprzętu żadnego nie posiadam, walę pompki, przysiady, brzuszki i tego typu chałupnicze ćwiczenia. Na początku znajomy zalecił mi wykonywanie tego co dwa dni. Zastanawiałem się czemu nie codziennie, odpowiedział że jak się robi przerwy to efekt jest lepszy ale nie wiem na czym to polega. Problem w tym że w ferworze dnia w końcu plącze mi się i nie wiem czy ostatnio ćwiczyłem wczoraj i ma być dzień przerwy czy może dwa dni temu i powinienem poćwiczyć. Pamięć mam dobrą ale krótką. Wolałbym wybrać ćwiczenie w konkretne dni ale tydzień ma 7 dni, nie da się zrobić zawsze jednego dnia przerwy, nie więcej, nie mniej. Chciałbym ćwiczyć w poniedziałki, środy, piątki i niedziele. Czyli raz nie byłoby dnia przerwy. Będzie to ok czy może odpuścić niedzielę? 4 czy 3 dni w tygodniu, jak mi radzicie?
Nie jest tego dużo bo zacząłem dopiero od wakacji, wcześniej prowadziłem niezbyt aktywny tryb życia ale mam dość motywacji i samozaparcia żeby robić to dalej i drobnymi krokami zwiększać poprzeczkę. 5 serii na które składa się łącznie 175 brzuszków, 125 przysiadów i 100 pompek + rozgrzewka.
Czyli jednak odpuścić niedzielę i robić 3 razy w tygodniu? Efekt będzie lepszy niż gdybym raz zrobił 2 dni pod rząd (niedziela, poniedziałek)?
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-07-27, 22:48
myślę że minimalnie będzie lepszy efekt - ale tu chodzi o to żeby mięśnie miały kiedy odpocząć - kiedyś sam ćwiczyłem prawie codziennie ale po pewnym czasie człowiekowi sił brak - poniedziałek, środa, piątek - to jak dla mnie odpowiednie dni na ćwiczenia ;)
Na moim zadupiu ostatni basen zlikwidowali jeszcze w czasach PRL-u ;] ale w sumie mógłbym pobiegać albo pojeździć na rowerze. Przydałyby się aeroby bo chciałbym wyrobić sobie kaloryfer.
Zrobię tak jak radzicie, ćwiczenia 3 razy w tygodniu+aeroby. Przypomniało mi się że mam stacjonarny rowerek który kilka lat temu kupiła moja matka (chciała ćwiczyć ale jej się odwidziało). Spytam tak dla pewności- aeroby należy wykonywać 2 razy dziennie? Rano i wieczorem, tak czytałem.
a ja trenuje codziennie w poniedziałki środy piątki rozgrzewka czyli: bieg 3 km skakanka rozciąganie siłownia jakieś półtorej godziny.
wtorek czwartek bieg 3 km skakanka rozciąganie 3 rundy po 3 minuty na worku i wytrzymałościówka, brzuszki pompki i takie tam podobne:P a w sobotę bieg długie dystanse 6 7 8 km
Na ogól trenuje kick boxing ale przez wakacje nie mam treningów wiec trenuje sam.
CO MYŚLICIE O TAKIM TRENINGU??
_________________ "Mistrzowie nie powstają w klubach.Mistrzowie powstają z czegoś co mają głęboko w środku;pożądanie, marzenie,wizja" - Muhammed Ali.
Jak masz tyle siły... chociaż wakacje to na ogół czas roztrenowania, a z takim treningiem to we wrześniu czy kiedy tam wrócisz na treningi zamiast być świeży jak bułeczka, będziesz zajechany. Przynajmniej ja tak myśle.