ja gdzieś widziałem (chyba w tv) capoeirę bojowa tam ćwiczyli te same ciosy itp tylko z oporem (tzn.jeden kolo robił np. parafuso a drugi to blokował a jak mu sie nie udało to sie troche pozwijał)
Capoeira jest piękna :D ale faktycznie nie do walki, przepraszam jeśli kogoś obrażę ale aikido to sobie można dupę podetrzeć. W spotkaniu stawiam na Judokę :)
Capoeira to nawet styl tanca :) fakt, faktem ma sporo kombinacji z uzyciem uderzen z innych styli tak jakby i wydaje mi sie, ze dlatego jest tak mylona z SW. DLaczego aikido na ulice nie?? Przechwycenie przeciwnika, jakies szybkie rzucenie na glebe... Nigdy nie cwiczylem, ale kolezka duzo mowi o tych sprawach. Dobra dzwignia na nadgarstek, gdzie miejsce jest bardzo bolesne i koniec. Niedosc, ze sie przeciwnik nie ruszy bo to wywola wieksza fale bolu, jak bedzie 2 to zagrozisz, ze zlamiesz typowi reke i koniec :D Nie powinno sie oceniac innych styli jako bezuzyteczne jak sie ich nie trenowalo. (wyjatek stanowi KT) choć niektore techniki (te bez uzycia narzedzi rolniczych jako broni dalekiego jak i bliskiego zasiegu majacych na celu szybkie wyeliminowanie przeciwnika (mniemam, ze takze Sołtysa) z gry) moga byc skuteczne
Wysłany: 2009-02-07, 11:40
Aikido skuteczne a jak dostanie 2 proste i podbrodkowym poprawi bokser to tz bedzie go przerzucal ten aikidoka bo jakos nie wyobrazam sobie zeby on zblizyl sie do boksera
Aikido zeby wywijac jak Steven Seagal na filmach to trzeba dluuugo trenowac. A Seagal polaczyl aikido chyba z kung fu... nie pamietam, ale napewno dolozyl do tego jakis styl walki wrecz, bo dlugi czas spedzil u skosnookow :)
_________________ ...::: Należy obawiać się nie tych, którzy walczą, lecz tych, co unikają walki :::...
Aikido to miernota. Prawdziwa sztuka walki to sambo i combat. Miałem w woju szkolenia z gromem i formozą i wiem co mówię. To jedyne warte grosza dyscypliny. Reszta to miernoty.
Wracajac do tematu mnie sie wydaje ze judoka by wygral.
Aikido raczej skuteczne nie jest, niektore chwyty sa dobre lecz watpie zeby aikido bylo na tyle dobre aby pokonac judoke i przydalo by sie na ulicy.