Wysłany: 2009-08-03, 19:08
ale mutant jest o 2 x droższy od mass xxla a mi zależy na dość tanim produkcie więc raczej wybiorę mass xxla poza tym wczoraj byłem na siłowni i dziś opadam z sił czy jutro kontynuować ćwiczenia czy zaprzestać aż do odpoczęcia organizmu?
Wysłany: 2009-08-04, 12:40
ok słyszałem że po 2-3 tyg. chodzenia na siłkę zakwasy przestają ;) jeszcze jedno pytanko czy serie sztangą 12/10/8/6 są dobre? i w ogóle jakie ciężary mam podnosić?
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-08-04, 13:12
Zakwasy powstają podczas ćwiczeń, natomiast ból z którym mamy do czynienia następnego dnia to tzw. efekt DOMS (z angielskiego). Ta obolałość po treningowa była i będzie, dobry i ciężki trening gwarantuje ten efekt, niezależnie od stażu na siłowni.
Co do 12/10/8/6 to jest to jedna z najbardziej popularnych serii, gdzie zmniejszasz ilość powtórzeń równocześnie zwiększając ciężar (czy to MC, czy wyciskanie, czy cokolwiek innego). Zacznij sobie tak od 65-70% max ciężaru jaki potrafisz podnieść i w każdej kolejnej serii dokładaj po kilka kg więcej zmniejszając liczbę powtórzeń o 2.
organizm się musi przyzwyczaić jak nigdy nie ćwiczyłeś dużo a teraz zacząłeś to zakwasy są normalne ja polecam rozgrzewać się porządnie przed i po treningu.