Tak jak już pisałem chce coś ćwiczyć w domu mam do dyspozycji troche miejsca, sztangileki 2x4 kg, i nie mam nigdzie żadnego klubu sportowego, może za półtora roku jak pojde do liceum czy technikum, to znajdzie się prawdziwa siłownia, mam 14 lat w tym roku 15 mierzę koło 180 cm ważę gdzieś z 74 kg, i jak już pisałem jestem astmatykiemi zależy mi na jakimś sporcie taki w domowych warunkach które bedzie dosyć szybki aby kogoś pokonać i wykończyć skutecznie rywala, a no i tego nie wiem czy to może być przyczyną tego że często strzelają mi kości, nie tylko u palców ale również kręgosłup (trochę krzywy) i kark, czasem strzela się z tych kości jak na filmach. pozdro ;) fajne forum
Tymi hantelkami za dużo nie zdziałasz. Ja mam 13 lat i hantelki po 5 kg i niedługo będzie to dla mnie za mały ciężar już jest za mały na duże części mięśni. (chyba że chcesz ćwiczyć wytrzymałość). Poszperaj o treningu domatora.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Z masą idzie siła. A na trening typowo siłowy jesteś za młody i masz za mały staż treningowy(?). A żeby mieć wygląd to niski poziom bf. A po co Ci wygląd skoro nie zajmujesz się kulturystyką tylko sw. Jeśli nie chcesz masy to ćwicz na wytrzymałość to chyba zwiększa także siłę a pózniej zabierz się za trening siłowy.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
No pewnie że nie trzeba na siłownię chodzić wystarczy kupić odpowiedni sprzęt ( lub zrobić) i kupić odpowiadające obciążenie też ćwiczę w domu :)
ale zapomniałeś o najważniejszym: Trzeba mieć miejsce na żelazo, bo nie każdy posiada takowe miejsce. nawet tych kilka m2.
Cytat:
A czy ten trening domatora to da jakies efekty?
Tak pomaga
Cytat:
Joker zależy jaką siłę mają mięśnie. Np. mi od tego treningu wzrastała wytrzymałość a mojemu chudemu koledze troszkę masa przyszła.
to zależy w dużym stopniu od genów, i jak się ćwiczy, na wytrzmałość/siłę czy masę, najpierw jak się zaczyna to buduję się siłę ogólną
dobrze,abyś miał w domu jakiś worek treningowy
i jak zaczynasz to zaczynał od ACT, czyli trening obwodowy, każda część ciała jest ćwiczona, w 12 ćwiczeniach odpowiednio rozłożona między sobą.
dobrze,abyś miał w domu jakiś worek treningowy
i jak zaczynasz to zaczynał od ACT, czyli trening obwodowy, każda część ciała jest ćwiczona, w 12 ćwiczeniach odpowiednio rozłożona między sobą.