Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Garda a odbieranie ciosów
Autor Wiadomość
Siv94

Wysłany: 2011-03-04, 20:24   Garda a odbieranie ciosów

Witam. Na wstępie! Dodaje to pytanie do tego działu, gdyż macie częsty kontakt z walką na rękawice (praktycznie cały czas)

Mam 17 lat i od około 3 lat (chodziłem nieregularnie z powodu nauki) trenuję Taekwondo. Moim największym problemem są sparingi (nie chodzi o samą niechęć, gdyż podobają mi się walki). Za każdym razem boję się zaatakować, i uderzę raz i od razu wycofuje się. Często mam też nieszczelną gardę. Rozmyślając nad tym, mam wrażenie, ze głownym problemem w psychice jest sam fakt oberwania w nos (ogromny ból, dużo krwi).
Trenuję dużo na worku treningowym, ale uważam, ze to nie nauczy mnie przyjmowania ciosów. Worek mogę okładać cały czas, a podczas walk trzeba wiedzieć kiedy przejść do obrony. Czy macie jakieś pomysły na 1. Polepszenie gardy i obrony 2. Zmniejszenie strachu.
Szukałem na YT filmików na których mogłoby być zobrazowane, jak należy walczyć (gardy, ruchy) - nic nie znalazłem.

Głownym pytaniem jest - jaki typ treningu należy zastosować, aby pomogło mi to w walce, czego unikać, co zastosować.
Dodam, ze mam bardzo niską pewność siebie. Jak to mówi mój trener, mam duże predyspozycje ze względu na wzrost.

Pozdrawiam i przepraszam jesli zamiesciłem temat w złym miejscu. Jestem nowym użytkownikiem.
Prosiłbym o rozbudowane i opisane posty, abym mógł coś z nich wywnioskować i "wynieść"

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-03-04, 20:45   

Cóż, jeżeli dobrze zrozumiałem, że boisz się oberwać, to chyba powinieneś po prostu więcej sparingować, żeby wyeliminować ten strach. Nie wiem czy Ci na to pozwolą w klubie, ale jeśli boisz się o ten nos, to może kup sobie sparingowy kask, ale z kratką? Widziałem na stronie jednego sklepu coś takiego, wygląda jak kask do rugby, ale może Ci pomoże. A co do odskakiwania, to chyba dobrze, że odskakujesz, bo być cały czas przy przeciwniku też niebezpiecznie, ale fakt, że jedno uderzenie to mało. A w jakie miejsca starasz się uderzyć?

Siv94

Wysłany: 2011-03-04, 20:57   

Powiem tak - mam taki kask (uzywam go do trenowania z kumplem - staramy się w wolnych chwilach "rekonstruować" treningi Krav Magi)

Jesli chodzi o uderzenia, często jest tak, ze zatrzymuje jakby ręke przed twarza i prawie wogóle nie używam ręki przeciwnej do pozycji (chodzi mi o to, ze np. jesli mam pozycje z lewą nogą z przodu, to uderzam lewą ręka- być może, że bliższa droga do przeciwnika). Gdy ktoś mnie atakuje, nawet osoba, którą mam pewność, ze dam radę pokonać, to odskakuję do tyłu i cofię się. Wiadomo, ze na forum ciężko jest pomóc, bo musielibyscie mnie widzieć, aby ocenić. Ale chociaż dajcie jakieś rady, rodzaje treningu.
No i nie potrafię jeszcze wykonać żadnego sensownego uniku

Moje jedyne zalety sa takie- jesli chodzi o walke. Ze cały czas kręcą mnie takie walki (mimo kontuzji, bo jak narazie gdy już postaram się walczyć i iść na całość to wyjdzie jakis "cep" i trafi mnie w wargę albo nos).

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-03-06, 16:07   

Siv94 napisał/a:
Powiem tak - mam taki kask (uzywam go do trenowania z kumplem - staramy się w wolnych chwilach "rekonstruować" treningi Krav Magi)

To w końcu Taekwondo czy Krav Maga?

Siv94 napisał/a:
Jesli chodzi o uderzenia, często jest tak, ze zatrzymuje jakby ręke przed twarza i prawie wogóle nie używam ręki przeciwnej do pozycji (chodzi mi o to, ze np. jesli mam pozycje z lewą nogą z przodu, to uderzam lewą ręka- być może, że bliższa droga do przeciwnika).

Cóż, chyba jedyne co Ci mogę polecić, to starać się doprowadzać rękę do końca. Nie znam się na Taekwondo, ale w MMA lewy prosty to jest chyba najbardziej podstawowy cios.

Siv94 napisał/a:
No i nie potrafię jeszcze wykonać żadnego sensownego uniku

Też często mam z tym problem. Częściej używam zbijania ciosów.

Judoka111 

Wysłany: 2011-03-06, 18:11   

Jak sie boisz oberwac to duzo kontruj.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-03-06, 19:08   

idź na boks
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Siv94

Wysłany: 2011-03-08, 19:23   

Boruta napisał/a:
idź na boks

Baaardzooo mi pomogłeś, normalnie od jutra zostane mistrzem!! Z TKD nie zrezygnuje bo nic innego w okolicy nie ma. Jesli nie masz pomysłu to nie pisz. Tutaj nie chodzi o to, ze ktos mi powie "duzo kontruj". Chodzi o sposoby zmniejszania strachu, treningi na refleks, jakies techniki

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-03-08, 20:03   

Najwyraźniej wydaje Ci się właśnie, że od jutra zostaniesz mistrzem dzieki korespondencyjnym kursom. Masz problem z gardą, idziesz tam, gdzie go rozwiążą. Nie chcesz, to nie zawracaj głowy.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2011-03-08, 22:37   

Jeżeli chodzi o gardę, czy uderzenia rękoma to właśnie na boksie najlepiej to wyćwiczysz, Boruta dał ci nalepsze z najlepszych rozwiązań, uszanuj to i podziękuj, odpowiedź była krótka i zwięzła, nie trzeba do tego wypracowania, nie ma powodu aby na kogokolwiek najeżdżać.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-03-08, 23:06   

Hmmm może poproś kolegę żebyście zostawali po treningu albo się gdzieś umówili, wzięli sprzęt i poproś żeby on uderzał i kopał szybko, ale lekko a Ty tylko blokuj i może rób tak kilka razy w tygodniu to może coś Ci da.

Odpowiedz do tematu