Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak pozbyć się 2 kg :P
Autor Wiadomość
yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-05-08, 09:15   

Castet napisał/a:
yaol90 napisał/a:
W 3 tygodnie to i 10kg można się pozbyć na dobrą sprawę

Są tacy co przez rok nie mogą ani kilograma zrzucić,a tu tacy zawodnicy w 3 tygodnie zrzucają 10 kg :lol:

Są tacy co mówią że myślenie też jest ciężkie ale no cóż jak ktoś jest leniwy to ani ja ani Ty jego nie naprawisz:P

Fighter1994 

Wysłany: 2011-05-08, 22:04   

Ogólnie jest taka zasada że na treningach się nie pije. Normalnie to po treningu się pije i przed(chodzi mi o normalne picie płynów). U mnie w klubie jak chodziłem na boks to było normalne że z 1-2 tygodnie przed zawodami to w dresach kalesonach i paru innych rzeczach ćwiczyli, a tydzień przed odpuszczali sobie kolacje( to znaczy pili po treningu na kolacje gorącą herbatę)

Batman 

Wysłany: 2011-05-08, 22:06   

Zawsze piłem zwykłą wodę mineralną.

Fighter1994 

Wysłany: 2011-05-08, 22:10   

U nas trener zawsze się wkurzał że pijemy na treningach, ale przed zawodami jak ktoś jechał to kategorycznie zabraniał pić na treningach.

Batman 

Wysłany: 2011-05-08, 22:14   

Nie ingeruję w nauczanie waszego trenera.

Fighter1994 

Wysłany: 2011-05-08, 22:16   

Przez 1,5h nie odwodnisz się raczej

Majkel

Wysłany: 2011-05-08, 23:17   

Fighter1994 napisał/a:
( to znaczy pili po treningu na kolacje gorącą herbatę)

Ile oni kg musieli zrzucać ? Takim zachowaniem mogli jedynie mięśnie potracić.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-05-09, 08:43   

Fighter1994 napisał/a:
Ogólnie jest taka zasada że na treningach się nie pije.

Bzdura. Zasada jest taka, ze pijesz, bo musisz uzupełniać płyny.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Tyler 

Wysłany: 2011-05-09, 14:36   

Boruta napisał/a:
Fighter1994 napisał/a:
Ogólnie jest taka zasada że na treningach się nie pije.

Bzdura.

No nie do końca. Spójrzmy na to przez przykład Judo. Chłopak wypije za dużo wody inny rzuci go, po czym przewinie się przez niego. Np. przy Harai Goshi jest często spotykane że ktoś robi to na granicy równowagi i z taką dynamiką że po rzucie musi się przewinąć przez przeciwnika. To samo Ouchi Gari, tam też często wykonuje się to przez obalenie (na) przeciwnika, dodam jeszcze Soto Makikomi gdzie zupełnie lądujemy na brzuchu przeciwnika, ktoś kto będzie wypełniony wodą albo zrobi sobie krzywdę albo po prostu zwymiotuje. To widać jak przychodzą jakieś chłopaki z BJJ, w czasie treningu popijają wodę czy jakieś soczki, efekt tego jest taki że w czasie randori po kilku mocniejszych rzutach robi się im nie dobrze.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2011-05-09, 16:02   

Tak wyjaśniając pokrótce te wszystkie zawiłości jakie wpajali wam trenerzy:
1. Podczas zbijania wagi, odwodnienie stosuje się w dniu ważenia: Nie wcześniej, nie później! Więc aeroby wykonywane w ciepłych ciuchach, pasach neoprenowych itp. jakiś czas przed wstąpieniem na wagę! Zwiększanie temperatury organizmu (poprzez odpowiednią odzież) podczas wykonywania aerobów np. tydzień przed zawodami jest bezcelowe: Zwiększanie ogólnej temp. organizmu poprzez działanie z zewnątrz, wyzwala w nas większą potliwość; wydalamy więcej toksyn z organizmu ale nie zwiększamy (jedynie minimalnie) procesu spalania tkanki tłuszczowej.
Co do "jedynie herbata po treningu": A efekt katabolizmu? Wobec takiego działania, organizm zmniejsza swoją wydajność, a co za tym idzie: Pogarsza wyniki wytrzymałości tlenowej oraz typowo mięśniowej. Podczas zbijania wagi: Posiłki około treningowe składające się głównie z białka i niewielkiej ilości węglowodanów, reszta posiłków (czyli kolejne 3/4!) głównie opierają się na dostarczaniu białka oraz tłuszczy.
2. Nie picie wody podczas sesji treningowych wynika z przeświadczenia trenerów: "Jeżeli chłopak nauczy się pić, podczas treningu; będzie chciał uzupełniać płyny podczas walki, a co za tym idzie przestanie koncentrować się na przeciwniku". Jest to kolejny mit, kultywowany przez dużą cześć szkół SW. Płyny (najlepiej w postaci izotoników) należy uzupełniać. W ten sposób pozwalamy na prawidłowy proces otrzymywania energii z glikogenu,tłuszczy,białek itp.
Oczywiście należy je przyjmować z umiarem, co kilka minut ciężkich zmagań; kilka drobnych łyczków. Podczas rozsądnego zaspokajania pragnienia, nie dojdzie do przypadku jaki opisał Tyler.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-05-09, 21:45   

Tyler napisał/a:
No nie do końca.

Do końca.
Cytat:
To widać jak przychodzą jakieś chłopaki z BJJ, w czasie treningu popijają wodę czy jakieś soczki, efekt tego jest taki że w czasie randori po kilku mocniejszych rzutach robi się im nie dobrze.

Adres mojego klubu masz w podpisie. Wpadnij, to się przekonamy, komu zrobi się niedobrze. :evil:
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-05-09, 21:55   

ja widzę że pojecie picia podczas treningu jest sprawą kontrowersji. A może wpierw pomyślimy ile tych płynów. Bo jak ktoś wypije od razu 1 litr wody tuż przed rzutami to się nie dziwie że mu nie dobrze. Ale 1litr a 2 łyki to jest różnica. W czasie treningu wypijam łącznie max szklankę i nigdy nie miałem problemów z tego powodu. Ale mam ze sobą 1.5l butelkę którą zawsze mam wypitą w drodze powrotnej do domu aby uzupełnić płyny.

Batman 

Wysłany: 2011-05-10, 20:15   

Tyler, Tak jak pisali, nie pije się pół butelki na raz, parę łyczków i idziesz to wypocić.

Z87 

Wysłany: 2011-05-11, 17:09   

Ale się dyskusja rozwinęła :P, jako że mam wagę w domu to teraz na bieżąco kontroluje ile kiedy o jakiej porze ważę. Jem o wiele mniej na kolacje niż zwykle dlatego rano budzę się i ważę 71,5 śniadanie jem też słabe. Po obiedzie skacze mi waga do 72,2 ale po zwykłym 30 min bieganiu spada mi 1kg a po 90 min treningu 1,5-2 kg.

Na zawody wyjeżdżam w nocy gdzieś 2-3 żeby dojechać gdzieś na rano na ważenie dlatego wymyśliłem aby w dzień wyjazdu zjeść tylko obiad a potem zrobić sobie trening biegowy aż nie zbije do min 71,5 przez podroż powinno mi chyba to 0,5 samo spaść :)

Batman 

Wysłany: 2011-05-12, 18:43   

To właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i powinieneś je mieć wartościowe, ostatni posiłek 2 godz przed spaniem.

Odpowiedz do tematu