Witam
Na wstępie powiem, że mam 14 lat. Moje parametry to: 165cm wzrostu i waga 53 kg. Od niedawna ćwiczę na worku treningowym. I tu mam kilka pytań:
1. Do worka używać najlepiej rękawic, ochraniaczy, czy samych owijek?
2. Mam wyznaczyć sobie odpowiednią ilość czasu na treningi?
3. Czy od ćwiczeń siłowych w moim wieku (pompki, podnoszenie hantli 3 kg i 5kg) mogę mieć problemy z urośnięciem albo jakieś inne dolegliwości?
4. Jest jakaś dieta lub sposoby aby więcej rosnąć?
5. Jakie proponujecie ćwiczenia aby umięśnić klatkę?
Jeśli umieściłem temat w złym miejscu to przepraszam.
Pozdrawiam.
Witam
Na wstępie powiem, że mam 14 lat. Moje parametry to: 165cm wzrostu i waga 53 kg. Od niedawna ćwiczę na worku treningowym. A trenujesz jakiś styl, żeby wiedzieć jak prawidłowo uderzać? I tu mam kilka pytań:
1. Do worka używać najlepiej rękawic, ochraniaczy, czy samych owijek?
zależy jak ci wygodniej
2. Mam wyznaczyć sobie odpowiednią ilość czasu na treningi? oczywiście. Jeśli chodzi o trening powinno się trenować ok. 3 razy w tygodniu, tak aby mieć dzień przerwy na regeneracje.
3. Czy od ćwiczeń siłowych w moim wieku (pompki, podnoszenie hantli 3 kg i 5kg) mogę mieć problemy z urośnięciem albo jakieś inne dolegliwości? A z jakiej racji problemy z rośnięciem? : D Dolegliwości to przede wszystkim kontuzje. Żeby im zapobiec dobrze jest zrobić rozgrzewkę i rozciąganie po treningu. Oczywiście prawidłowa technika wykonania ćwiczenia jest również bardzo ważna. Co do treningu na siłowni: jesteś trochę za młody, żeby przerzucać żelastwa, więc dobrze, że bierzesz się za domatora(a przynajmniej tak myślę, po opisie).
4. Jest jakaś dieta lub sposoby aby więcej rosnąć? rosnąć w sensie wzrostu? Jeśli tak, to niestety: geny. Jeśli chodzi o urośnięcie w "mięśnie" to dieta i trening na masę
5. Jakie proponujecie ćwiczenia aby umięśnić klatkę? http://www.kfd.pl/trening...siowej-f93.html Ale pamiętaj, że należy ćwiczyć cale ciało(NOGI TEŻ! - i nie, bieganie i jazda na rowerze nie zastępują ćwiczeń na nogi)
Jeśli umieściłem temat w złym miejscu to przepraszam.
Pozdrawiam.
A trenujesz jakiś styl, żeby wiedzieć jak prawidłowo uderzać?
Na razie kopiowałem uderzenia bokserów z filmików na YT i uczyłem się uderzać z odpowiednią siłą lewe i prawe proste. Do żadnego klubu nie chodzę bo mieszkam w małym mieście.
halo22 napisał/a:
zależy jak ci wygodniej
Aktualnie mam tylko rękawice, ale odnoszę wrażenie, że pięść w ogóle mi się nie wyrabia.
halo22 napisał/a:
Co do treningu na siłowni: jesteś trochę za młody, żeby przerzucać żelastwa, więc dobrze, że bierzesz się za domatora(a przynajmniej tak myślę, po opisie)
Miałem zamiar iść na siłownie, ale stwierdziłem, że domowy sprzęt mi wystarcza. Pół godziny podnoszę hantle 5 kg, a drugie pół 3 kg. Do tego w ciągu dnia trzy serie po 70 pompek i 350 brzuszków z podparciem.
halo22 napisał/a:
rosnąć w sensie wzrostu? Jeśli tak, to niestety: geny. Jeśli chodzi o urośnięcie w "mięśnie" to dieta i trening na masę
Tak chodziło mi o wzrost. Tata ma 175cm a mama tylko 153cm. Za to moi kuzyni od strony mamy maja mniej więcej po 190cm wzrostu, a ja nadal jestem niski.
halo22 napisał/a:
Ale pamiętaj, że należy ćwiczyć cale ciało(NOGI TEŻ! - i nie, bieganie i jazda na rowerze nie zastępują ćwiczeń na nogi)
1. A więc tak: Znajdź jakiś klub, to jest podstawa. Filmiki cię niczego nie nauczą, one są dla doświadczonych zawodników, chcących poprawić swój styl. Poszukaj klubu w jakimś większym mieście.
2. Skoro masz rękawice tylko, to wal w nich. Nie rozumiem: jak ma ci się pięść wyrobić?
3. Brakuje ćwiczeń na nogi. Nie możesz używać żadnych sztang jak na razie, więc polecam zwykłe przysiady. Do tego przydałby ci się drążek na plecy. Hantlami porób też ćwiczenia na triceps. Ale nie forsuj tak z ta ilością, bo jeszcze młody jesteś. Ja w twoim wieku nie mogłem 5 pompek zrobić :D
4. Raczej nie będziesz mega wysoki, ale powinieneś przerosnąć ojca. Zresztą, nie martw się: niscy zawodnicy nie mają wcale tak źle : ) [moja mama ma cos kolo 165 cm, moj ojciec 178 cm, a ja 188 cm więc możesz być dużo wyższy od ojca, albo nie, geny to loteria :D]
5. Ciężko powiedzieć, skoro na siłowni nie możesz trenować. próbuj pompek z różnym rozstawem dłoni, na podwyższeniu itp. Warto zakupić też uchwyty do pompek.
A więc tak: Znajdź jakiś klub, to jest podstawa. Filmiki cię niczego nie nauczą, one są dla doświadczonych zawodników, chcących poprawić swój styl. Poszukaj klubu w jakimś większym mieście.
Z tym byłby problem. Teraz kiedy jest koniec roku szkolnego z dojazdami byłoby ciężko. Na razie trenuje pod okiem ojca i sąsiada :)
halo22 napisał/a:
Nie rozumiem: jak ma ci się pięść wyrobić?
Problem w tym, że kiedy ściągam rękawice nie potrafię uderzyć tak mocno. Jest jakaś różnica w uderzaniu z ochraniaczami, a rękawicami?
halo22 napisał/a:
Ale nie forsuj tak z ta ilością, bo jeszcze młody jesteś. Ja w twoim wieku nie mogłem 5 pompek zrobić :D
Ja pompki zacząłem robić rok temu i zaczynałem od 15. Później co jakiś zwiększałem poprzeczkę, ale 70 pompek to moje maksimum
Dzięki za pomoc
Odnośnie punktu 4. - nie urośniesz więcej niż masz zakodowane w genach, ale przez złą dietę możesz urosnąć mniej. Np. ważne dla rozwoju jest spożywanie odpowiednich ilości cynku (niedobory hamują wzrost), a na niedobory tego pierwiastka mężczyźni są bardziej narażeni, bo jest on zużywany do produkcji spermy (której ciągle ubywa... )
A czy ojciec lub sąsiad pod których okiem trenujesz mają jakieś doświadczenie w sportach walki?
Co do dojazdów to uważam, że po prostu jesteś zbyt leniwy. Ja też mam szkołę a dojeżdżam na treningi. Mam ponad 1h jazdy koleją w jedną stronę. Uczę się w pociągu. Jeżeli na prawdę chcesz się czegoś nauczyć to idź do klubu. Tylko tam się czegoś nauczysz! Nigdzie indziej. Nie ma innych sposobów.