Otóż mam kilka ważnych pytań:
- W wieku 13 lat załamałem dosyć poważnie rękę(obie kości, z przemieszczeniem, miałem druty w ręce i przez 3 miesiące od zięcia gipsu nie mogłem ćwiczyć na w-f), po złamaniu została blizna, ręka jest troszkę osłabiona, lecz wystarczy ją poddtrenować. Dzisiaj mam 15 lat i chciałbym się zapisać na bjj. Czy jest to wskazane? Czy zdobędę zdolność na turnieje?
- Kupiłem sobie worek 150x45 cm i mam zamiar go napchać suchymi trocinami. Czy polecacie może jakiś inny rodzaj materiału, czy mam wypchać go tymi trocinami?
scinki materiału do worka , trociny też mogą być,
lecz BJJ za duż wspolnego z workiem nie ma chyba ze zdejmiesz worek i techniki uderzeń w dosiadzie , lecz to jak bedziesz trenować bo bez tego nei nauczyś się dobrze tego wszystkiego.
BJJ to dobry wybór, chociaż będziesz musiał pilnować tej ręki za wszelką cenę, żeby nikt Ci na turnieju jej nie uszkodził przez dźwignię.
halo22 napisał/a:
Czy jest to wskazane? Czy zdobędę zdolność na turnieje?
Wskazane to to nie jest, ale chyba poważniej nie przeczy Jeżeli będziesz przykładał się do treningów, to tak, ale nie licz na szybki wyjazd na turniej.
Doradzam udać się do specjalisty w sprawie ręki, ale raczej nie będzie mieć zastrzeżeń, chyb że coś się żle zrosło. Ręka nie jest jakimś dużym problemem, przed i po treningu solidne rozciąganie, błyskawicznie się poddawaj jak czujesz że przeciwnik zaczyna egzekwować technikę na rękę uszkodzoną. Co do zawodów to jak nie będziesz czekał z klepaniem to nic się nie stanie (pamiętaj że ręka może zostać uszkodzona w trakcie jakiegoś rzutu lub przetoczenia, ale ryzyko jest tutaj dla każdego podobne).
Misiek 3, Masz rację, ale automatycznie ta ręka jest słabsza trochę i jest większe ryzyko jej uszkodzenia, ale tak jak napisałeś, grunt to dobre rozciągnięcie.
Misiek 3 napisał/a:
Co do zawodów to jak nie będziesz czekał z klepaniem to nic się nie stanie
Misiek 3, Masz rację, ale automatycznie ta ręka jest słabsza trochę i jest większe ryzyko jej uszkodzenia
No ryzyko większe, ale zazwyczaj to jest tak, że jak się upadnie nie poprawnie, to ręka zdrowa i silna się połamie. Zawodnicy którzy mają chudsze i kruchsze kości, mogą być w gorszej sytuacji niż ktoś po kontuzji.
Także to tylko kwestia twoich chęci do treningu jeżeli chodzi o BJJ.
Większość mojej diety opiera się na wszelkiej maści jogurtach, mleku i mięsa więc chyba jest dobrze :)
A czy ćwiczenie tej ręki jej jakość nie utrwali?
Do tego potrzebna jest rehabilitacja, którą powinieneś mieć po zdjęciu gipsu.
A jakie mięso jesz? Dieta nie opiera się tylko na jedzeniu zdrowych posiłków, ale także i na czasie ich spożywania i ilości, ale w Twoim wieku nie ma co układać diety, omijaj fast foody i inne duperele, jak na razie to wszystko
Ziomek Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 148
Wysłany: 2010-06-13, 21:23
O wapńiu zapomnieliście ;>. Najlepiej kup sobie tabletki z wapnem kosztują max 10 zł .
Do tego potrzebna jest rehabilitacja, którą powinieneś mieć po zdjęciu gipsu.
A jakie mięso jesz? Dieta nie opiera się tylko na jedzeniu zdrowych posiłków, ale także i na czasie ich spożywania i ilości, ale w Twoim wieku nie ma co układać diety, omijaj fast foody i inne duperele, jak na razie to wszystko
Rehabilitacji jako takiej nie miałem. Niby musiałem jeździć na basen, ale odpuściłem sobie to z braku czasu.
Mięso? Najczęściej kurczak :) pije niestety często colę, co niszczy kości, ale z tym kończę od dzisiaj :)