Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka ważnych pytań.
Autor Wiadomość
halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-06-11, 18:27   Kilka ważnych pytań.

Otóż mam kilka ważnych pytań:
- W wieku 13 lat załamałem dosyć poważnie rękę(obie kości, z przemieszczeniem, miałem druty w ręce i przez 3 miesiące od zięcia gipsu nie mogłem ćwiczyć na w-f), po złamaniu została blizna, ręka jest troszkę osłabiona, lecz wystarczy ją poddtrenować. Dzisiaj mam 15 lat i chciałbym się zapisać na bjj. Czy jest to wskazane? Czy zdobędę zdolność na turnieje?
- Kupiłem sobie worek 150x45 cm i mam zamiar go napchać suchymi trocinami. Czy polecacie może jakiś inny rodzaj materiału, czy mam wypchać go tymi trocinami?

Z góry dziękuje.

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-06-11, 18:32   

scinki materiału do worka , trociny też mogą być,
lecz BJJ za duż wspolnego z workiem nie ma chyba ze zdejmiesz worek i techniki uderzeń w dosiadzie , lecz to jak bedziesz trenować bo bez tego nei nauczyś się dobrze tego wszystkiego.

Batman 

Wysłany: 2010-06-11, 18:42   

BJJ to dobry wybór, chociaż będziesz musiał pilnować tej ręki za wszelką cenę, żeby nikt Ci na turnieju jej nie uszkodził przez dźwignię.
halo22 napisał/a:
Czy jest to wskazane? Czy zdobędę zdolność na turnieje?
Wskazane to to nie jest, ale chyba poważniej nie przeczy ;-) Jeżeli będziesz przykładał się do treningów, to tak, ale nie licz na szybki wyjazd na turniej. :-D

Misiek 3 

Wysłany: 2010-06-12, 13:20   

Doradzam udać się do specjalisty w sprawie ręki, ale raczej nie będzie mieć zastrzeżeń, chyb że coś się żle zrosło. Ręka nie jest jakimś dużym problemem, przed i po treningu solidne rozciąganie, błyskawicznie się poddawaj jak czujesz że przeciwnik zaczyna egzekwować technikę na rękę uszkodzoną. Co do zawodów to jak nie będziesz czekał z klepaniem to nic się nie stanie (pamiętaj że ręka może zostać uszkodzona w trakcie jakiegoś rzutu lub przetoczenia, ale ryzyko jest tutaj dla każdego podobne).

"Koks Ciacho i dyskretnie"

Batman 

Wysłany: 2010-06-12, 17:22   

Misiek 3, Masz rację, ale automatycznie ta ręka jest słabsza trochę i jest większe ryzyko jej uszkodzenia, ale tak jak napisałeś, grunt to dobre rozciągnięcie.
Misiek 3 napisał/a:
Co do zawodów to jak nie będziesz czekał z klepaniem to nic się nie stanie
A czy ktoś, kto trenuje parter lubi odklepywać ? :-P

Misiek 3 

Wysłany: 2010-06-13, 20:18   

Batman napisał/a:
Misiek 3, Masz rację, ale automatycznie ta ręka jest słabsza trochę i jest większe ryzyko jej uszkodzenia

No ryzyko większe, ale zazwyczaj to jest tak, że jak się upadnie nie poprawnie, to ręka zdrowa i silna się połamie. Zawodnicy którzy mają chudsze i kruchsze kości, mogą być w gorszej sytuacji niż ktoś po kontuzji.

Także to tylko kwestia twoich chęci do treningu jeżeli chodzi o BJJ.

"Koks Ciacho i dyskretnie"

Batman 

Wysłany: 2010-06-13, 20:19   

Misiek 3 napisał/a:
. Zawodnicy którzy mają chudsze i kruchsze kości, mogą być w gorszej sytuacji niż ktoś po kontuzji.
Tak, więc dlatego powinien wzmacniać kości! Jedz coś, co Ci w tym pmoże, wiem, że białko jest bdb na budowę mocnych kości, ale co jeszcze to nie wiem ;-)

Pakjer 

Wysłany: 2010-06-13, 20:26   

Żelazo.Jedz dużo produktów mięsnych i jak wspominał Batman...białka.Choć w mięsie też jest białko.

halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-06-13, 20:49   

Większość mojej diety opiera się na wszelkiej maści jogurtach, mleku i mięsa więc chyba jest dobrze :)
A czy ćwiczenie tej ręki jej jakość nie utrwali?

Batman 

Wysłany: 2010-06-13, 21:11   

Do tego potrzebna jest rehabilitacja, którą powinieneś mieć po zdjęciu gipsu.
A jakie mięso jesz? Dieta nie opiera się tylko na jedzeniu zdrowych posiłków, ale także i na czasie ich spożywania i ilości, ale w Twoim wieku nie ma co układać diety, omijaj fast foody i inne duperele, jak na razie to wszystko ;-)

Ziomek 

Wysłany: 2010-06-13, 21:23   

O wapńiu zapomnieliście ;>. Najlepiej kup sobie tabletki z wapnem kosztują max 10 zł .

halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-06-14, 14:41   

Batman napisał/a:
Do tego potrzebna jest rehabilitacja, którą powinieneś mieć po zdjęciu gipsu.
A jakie mięso jesz? Dieta nie opiera się tylko na jedzeniu zdrowych posiłków, ale także i na czasie ich spożywania i ilości, ale w Twoim wieku nie ma co układać diety, omijaj fast foody i inne duperele, jak na razie to wszystko ;-)

Rehabilitacji jako takiej nie miałem. Niby musiałem jeździć na basen, ale odpuściłem sobie to z braku czasu.
Mięso? Najczęściej kurczak :) pije niestety często colę, co niszczy kości, ale z tym kończę od dzisiaj :)

Batman 

Wysłany: 2010-06-14, 21:31   

No, to szkoda, że nie miałeś i jeszcze basen sobie odpuściłeś.

Killu 

Wysłany: 2010-06-15, 14:00   

Możesz jeszcze zainwestować w ściągacz/stabilizator nadgarstka żeby Ci trochę zabezpieczał ;)

Odpowiedz do tematu