Wysłany: 2010-10-26, 08:31 Muay thai dla 14 nastolatka czy raczej aikido.
Siema wszystkim. Chciałbym się zapisać na treningi Muay thai ale myślę że to za szybko dla 14 latka i to jeszcze o wzroście 163 cm i 46 kg. Jak myślicie mogę się zapisać na te treningi czy poczekać kilka lat i np. potrenować na razie aikido ?
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-10-26, 14:51
Idź na MT chyba że powiedzą że jesteś za młody czy coś wtedy poszukaj np. kick boxingu , kyokushin , taekwondo , boks... to cię przygotuje do MT . albo coś chwytanego np. judo zależy co tam masz .
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-10-26, 17:22
Zależy od klubu. Mogą Ci powiedzieć, że jesteś za młody i wtedy jak radzili inni idź na coś innego. Jednak jeśli pozwolą to się nie zastanawiaj nawet. Idź.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Nie rozumiem, czemu odradzacie mu aikido. Aikido nie jest skuteczne, ale on ma 14 lat, więc co z tego, że będzie chodzić na Tajski? Na pewno nie znajdzie klubu, gdzie mum pozwolą. A aikido może chyba trenować rekreacyjnie, prawda?
Wysłany: 2010-10-26, 21:32
Nieprawda,aikido jest tylko marnotrawieniem pieniędzy,a MT nie zawsze jest od 16 lat.
Z aikido nie wyniesie praktycznie nic.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-10-26, 22:06
Już nie zaczynajmy panowie na nowo tematu o skuteczności bądź nie aikido. szczotmaster, na tę sztukę walki wybierz się w ostateczności
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2010-10-26, 22:11
Jeśli nie ma innego wyboru , albo po prostu mu pasuje to ok , jakieś korzyści z tego też będą , ale zawsze może wziąć co lepszego co mu się bardziej przyda i przygotuje go do MT . A jak pozwolą na MT to po problemie
Wysłany: 2010-10-26, 22:11
Jeśli nie ma innego wyboru , albo po prostu mu pasuje to ok , jakieś korzyści z tego też będą , ale zawsze może wziąć co lepszego co mu się bardziej przyda i przygotuje go do MT . A jak pozwolą na MT to po problemie
żeby coś z aikido opanować potrzeba naprawdę sporo czasu. Ja mam swoje zdanie na temat skuteczności. Ale jeżeli chcesz później i tak pójść na MT to lepiej jak zaczniesz z czymś co Ci pomoże tam. np kickboxing,boks,karate,taekwondo i inne uderzane. W MT też stosuje się podcinki, obalenia czasem nawet rzuto-podobne. Ale tego nauczysz się już na treningach. Najlepiej jeżeli od razu by Cię przyjęli do sekcji. U mnie np nie ma ograniczenia wiekowego w grupie podstawowej i widziałem młodych chłopaczków tak na oko 11-14 lat. Więc to zależy gdzie ale zasada ogólnie jest jedna im szybciej zaczniesz tym lepsze i szybsze efekty będą. Oczywiście nie od razu i wymaga to dużo wysiłku i poświęcenia. W przypadku MT jeszcze dużo bólu:P
Leć do sekcji pogadać z trenerem jak najszybciej i napisz co Ci powiedział:) Powodzenia
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Czy Cię przyjmą w wieku 14 lat to zależy od sekcji. Mnie na przykład przyjęli w tym wieku. Nie idź na Aikido tylko od razy na MT i weź ze sobą jakiegoś kolegę do ćwiczeń w parze.
_________________ MUAY THAI...
"Bez trenera nie będzie z Ciebie fightera" :D
Czy Cię przyjmą w wieku 14 lat to zależy od sekcji. Mnie na przykład przyjęli w tym wieku. Nie idź na Aikido tylko od razy na MT i weź ze sobą jakiegoś kolegę do ćwiczeń w parze.
Hehe tak się składa, że ja z nim już tam byłem Ale on niema odwagi tam chodzić...
A mamy do wyboru : MT,Aikido,Karate-kyo Mnie bardziej obchodzą style chwytane ale w naszym mieście niema chyba takich sekcji Dlatego pozostaje Aikido
good napisał/a:
Czy Cię przyjmą w wieku 14 lat to zależy od sekcji.