Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Od czego zacząć (podstawy podstaw)?
Autor Wiadomość
Haruto_PL 

Wysłany: 2011-12-27, 20:26   Od czego zacząć (podstawy podstaw)?

Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym, żeby zacząć trenować jakiś sport walki (docelowo- mając jakąś bazę spróbować się w MMA). Jak można dowiedzieć się z opisu tematu czasu mi nie brakuje, gorzej z możliwościami.
Bo rodzi się problem następujący- w mojej okolicy NIE MA żadnego "klubu" w którym można by trenować MMA. Jedyną możliwością jest jakaś szkółka karate... Tyle że miałem znajomego który jest w moim wieku i tam uczęszczał- zaczynałbym treningi z o wiele młodszymi od siebie, więc nie wiem czy jest sens próbować.
Co prawda do szkoły chodzę do Poznania, tyle że godziny lekcyjne uniemożliwiają mi treningi poza "rodzimą" miejscowością (chodzi o to, że same dojazdy zabierają sporo czasu, a warunek robienia czegokolwiek poza zajęciami mam taki, że nie może się to odbywać kosztem nauki w szkole).
Co do moich warunków fizycznych:
Wzrost 185 cm, waga 65 kg (mała niedowaga, ale nadrabiam systematycznie :) ), kondycja słaba (w przeszłości grałem na bramce w piłce nożnej i ręcznej), nogi mam dobrze "wyrobione", ręce słabe, niezły refleks, średnia "gibkość".

Czy waszym zdaniem karate to dobry początek (tzn. dobry grunt) przygody z MMA?
Co może się przydać do treningu?
Co warto wiedzieć na początek?
Czy przydatna może być siłownia (na szczęście posiadam takową u rodziny), jakaś dieta, treningi we własnym zakresie (czy np. kupić worek, rękawice i trenować samemu)?
Liczę na waszą pomoc, na porady od starszych* i doświadczonych kolegów. :)

*Nie koniecznie, bo jest pełno osób młodszych a mających większe doświadczenie ode mnie.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-12-27, 20:50   

Jeśli nie masz żadnej innej opcji to na karate idź , zaczynać jest sens , mógłbyś jeszcze napisać jakie to karate i upewnić się czy jeszcze czegoś nie masz do wyboru .
Siłownia również się przyda , no i przytyć , bo masz sporą niedowagę .

Karate pod mma zleży jakie , są lepsze opcje , ale jak nie ma wyboru to nic nie masz do stracenia . Na początek pochodź na karate , jak się wkręcisz to siłownie dorzuć .

Azzaz931

Wysłany: 2011-12-27, 21:06   

Dokładnie karate nie zaszkodzi, później gdy będziesz miał możliwość treningu mma, nie będziesz zaczynał od zera. Co do siłowni to najlepiej ćwiczyć minimum raz w tygodniu, diety nie musisz mieć jakiejś specjalnej, tylko na obiad jakiś kurczak, a co do kondycji to najlepiej na skakance metalowej jak będziesz dobrze rozgrzany i już nie będziesz miał kondycji to jakieś statyczne rozciąganie(najlepiej co drugi dzień). Z rozciąganiem bez przesady żeby się nie uszkodzić.

Haruto_PL 

Wysłany: 2011-12-27, 21:06   

Nie jestem pewien tak szczerze (bo nie będę kłamał- nie znam się na tym).
Klub ten nie ma strony internetowej, więc nie mogę sprawdzić. Przejrzałem starą "gazetkę informacyjną gminy" i jedyne co wyczytałem to to że "młodzież z klubu karate brała udział w turnieju w kategorii kumite i koto". Nie wiem, czy o to chodziło.

EDIT.
Dobra, po nazwie klubu i Wikipedii doczytałem że jest to Shōtōkan.
A co do "innych możliwości w okolicy"- do obydwóch "okolicznych" klubów mam jakieś 30 km (typowo nastawione na MMA), co z racji tego jakie mam możliwości odpada...
Ostatnio zmieniony przez Haruto_PL 2011-12-27, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-12-27, 21:15   

To zapytaj kogoś kto tam trenuje , idź na trening i zobacz . Kumite to walki , kata to takie układy wykonywanych ruchów i technik tak w skrócie , na youtube zobaczysz jak to wygląda .

siedem 

Wysłany: 2011-12-27, 21:28   

szkoda że nie shidokan zamiast shotokan :-) a skąd dokładnie jesteś?

Azzaz931

Wysłany: 2011-12-27, 21:35   

Skoro i tak nie masz nic innego to wybierz karate,,leprzy rydz niż nic"

Haruto_PL 

Wysłany: 2011-12-27, 21:38   

@siedem
Kostrzyn, woj. Wlkp. I dlaczego "szkoda"?

siedem 

Wysłany: 2011-12-27, 22:11   

no fakt macie tam karate shotokan :-) i tylko to :-P
a czemu szkoda że nie shidokan? bo shidokan to dużo lepsza baza pod mma niż shotokan w shidokanie masz parter ;-)

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-12-28, 02:11   

shotokan pod mma trochę lipa , ale zależy od trenera i tego jak tam treningi prowadzą .

Zabstyl 
Muay Thai

Wysłany: 2011-12-28, 07:40   

Nie słuchaj Rafiego trenuj ten Shotokan będziesz jak Machida za jakiś czas :mrgreen:

Azzaz931

Wysłany: 2011-12-28, 10:24   

Jak pisałem wyżej skoro masz tylko to karate to je trenuj(chyba, że wolisz nic nie trenować)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-12-28, 12:47   

Po pierwsze, to nie wierzę, żebyś sobie nie potrafił znaleźć czegoś sensownego tuż po szkole w Poznaniu. Po drugie w Kostrzyniu masz np zapasy.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Haruto_PL 

Wysłany: 2011-12-28, 13:43   

Boruta napisał/a:
Po pierwsze, to nie wierzę, żebyś sobie nie potrafił znaleźć czegoś sensownego tuż po szkole w Poznaniu. Po drugie w Kostrzyniu masz np zapasy.

Kostrzynie. I nie wiem skąd wziąłeś tam zapasy, jedyne co słyszałem to to że za komuny była w mojej miejscowości sekcja bokserska i nic poza tym. Do tego "sensownego tuż po szkole"- gdyby to nie był problem, to przecież nie pytałbym czy warto iść na karate w mojej miejscowości... Zazwyczaj treningi są od np. 18-19. Musiałbym 4 godziny zostać w Poznaniu bo nie warto byłoby mi jechać do domu i potem po godzinie wracać. W domu byłbym o 22 około, co w przypadku kiedy mam lekcje na drugi dzień o 7:20 i muszę wstać na 5 rano nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem.
Dlatego pytałem czy warto na to karate, bo wtedy znikłby problem dojazdów które zabierają sporo czasu.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2011-12-28, 13:56   

wiesz,może to karate nie jest zbyt dobre pod mma,ale zawsze to coś da,do tego jak troche poćwiczysz to kup sobie worek,rękawice i trenuj na nim,pod warunkiem że na tym karate poznasz podstawy walki(garda,ułożenie nóg itp).lepiej już coś trenować niż siedzieć przed kompem i narzekać na brak sekcji.trzeba sie cieszyć tym co jest i wykorzystać to na całego

Odpowiedz do tematu