podciąganie podchwytem pracują mięśnie główne:
m. ramienny
m dwugłowy ramienia - zwany bicepsem
m. obły większy
m. najszerszy grzbietu
oraz pracują inne mięśnie poboczne od m. prostownik łokciowy nadgarstka aż poprzez m. zębaty przedni czy m. kruczo-ramienny
a przy podciąganiu się nachwytem szeroko to pracują mięśnie główne:
m. dwugłowy ramienia
m. ramienny
m. ramienno-promieniowy
m. m. obły większy
m. równoległoboczny mniejszy i większy
m. najszerszy grzbietu
m czworoboczny część wstępująca
oraz inne poboczne mięśnie m. in. m. prostownik palców, m. zginacz łokciowy nadgarstka czy m. obły mniejszy
a przy pompkach to pracuje mniej mięśni i główny nacisk m. naramienny, m. klatki piersiowej większy i mniejszy, m. trójgłowy ramienia w mniejszy stopniu, zależy jak rozstawisz ręce, jak szeroko to klata, jak wąsko to triceps, jak nogi wyżej to m. klatki piersiowej większy, jak nogi wyżej na meblu 1m, głowa niżej na krzesłach, to m. ramienny aktony przednie
więc streszczając to i owo to dobrze robić pompki w różnych kombinacjach tak samo podciąganie się w różnych kombinacjach, ale podciąganie się jest ćwiczeniem b. trudnym, bo musisz umieć podnieść się prawidłowo swoje ciało, i do podciągania się musisz mieć wyrobione mięśnie poboczne, te które mniej pracują, ale które są użyteczne przy podciąganiu się
pompki już łatwiej się robi
ogólnie polecam podciąganie się szeroko nachwytem - rozstaw rąk szerzej niż twoje barki
na kaloryfer to trzeba mieć dobrą dietę, najpierw budujesz mięśnie, a potem rzeźbisz
np trening trój-fazowy, bądź moje ulubione brzuszki na ławce rzymskiej z 10kg talerzem na brzuchu
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"