Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z bieganiem
Autor Wiadomość
zalewa 

Wysłany: 2010-02-13, 22:40   Problem z bieganiem

No to zacznę od tego że nie miałem gdzie umieścić, ale to chyba dobre miejsce. Mam pytanie czy bieganie na czczo rano bardzo spala mięśnie czy tylko trochę? No bo mam problem bo biegam rano a jak zjem śniadanie to wtedy nie idzie biegać. Wieczorem bieganie też odpada. Na czczo daje rade, ale spalam mięśnie. Co zrobić?
Nie cackaj się z nimi nie baw

Killu 

Wysłany: 2010-02-13, 22:43   

Jak masz kasę to kup jakieś bcaa albo biegaj po siłowni.

zalewa 

Wysłany: 2010-02-13, 22:54   

Po siłowni nie mam czasu (ani motywacji) a szajsu brać nie będe :-P .
Nie cackaj się z nimi nie baw

amen20 

Wysłany: 2010-02-13, 23:01   

To masz problem.

Kary 

Wysłany: 2010-02-15, 11:34   

To pora zastanowić się przede wszystkim czy chcesz coś osiągnąć czy nie ? Albo się coś chce albo nie - najlepiej rano stosować aminokwasy np. bcaa by po nocy zahamować katabolizm , a posiłek z rana może być głównie z białka oraz małej ilości węgli i później biegać , następnie po bieganiu 100g rozgotowanego ryżu lub 2 banany (coś jak odżywka węglowodanowa) , ułóż diete pod siebie czyli pod to jak trenujesz a możesz też biegać wieczorem przed snem

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-02-15, 12:57   

Aminokwasy to według Ciebie "szajs"? Z tego łatwo wywnioskować, że masz małe pojęcie o czymkolwiek, więc polecam się skupić na lekcjach biologii w gimnazjum.
Odnośnie biegania na czczo, to pojawia się coraz więcej doniesień, że jednak nie jest ono najlepszym pomysłem, łatwo popalić mięśnie, dlatego lepiej biegać z 1.5h po posiłku.
Oczywiście zależy to też pewnie od organizmu. Najlepiej byłoby kręcić aeroby po siłowni, albo tak jak piszę, w ciągu dnia po jakimś posiłku. Rano na czczo też możesz, ale i tak w jakimś stopniu popalisz sobie mięśnie, nawet jak się zabezpieczysz.

Co do BCAA, to ponoć lepiej brać samą l-leucynę, która ma największy wpływ na masę mięśniową, dlatego coraz popularniejsze staje się połączenie L-leucyna + glutamina.
Aminokwasy proste jak najbardziej pasuje zakupić i spożywać przed planowanym wysiłkiem.

Ale przede wszystkim to zastanów się co chcesz osiągnąć, bo nie ma lekko.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-02-15, 13:21   

Wszystkie odpowiedzi jak najbardziej trafne, ale jedna rzecz zakuła mnie w oczy...
Cytat:
100g rozgotowanego ryżu

Ugotowanego, rozgotowany ryż smakuje gorzej niż niedogotowany. A nadmierne gotowanie owego produkty znacząco zmniejsza jego wartości odżywcze.

P.S Wiem, że najprawdopodobniej jest to zwykły "byk" tekstowy... ale już kilka razy miałem nieprzyjemność spotkać się z takim ryżem (częściowo z własnej winny) i wspominam te kilka minut jedzenia go z wielkim bólem ;-) .

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Kary 

Wysłany: 2010-02-15, 14:43   

Ryż rozgotowany ma nieco wyższy IG ,ale tak jak mówisz bardziej odżywczy jest ryż poddany odpowiedniej obróbce termicznej czyli po prostu ugotowany i warto go stosować bezpośrednio po treningu w celu uzupełnienia zapasów glikogenu oraz można stosować do tego aminokwasy ,które jak wiemy budują białka i podtrzymują anabolizm lub od razu posiłek białkowo węglowodanowy z większą ilością węgli ;-)

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-02-15, 15:13   

Ja jak nie jestem w stanie zjeść od razu ryżu z kurczakiem, to biorę 2 porcja białka + płatki owsiane i wchodzi szybko i przyjemnie :-)

Odpowiedz do tematu