Wysłany: 2010-02-18, 17:26 Problem z oddychaniem i strzelającymi kościami.
Cześć. Ostatnio wziąłem się za siebie i zacząłem po dłuższym czasie trenować. Niestety mogę robić jedynie tzw. trening domatora. U mnie wygląda to tak rozgrzewka ok 30min. Robię przysiady ok 30x3 potem przechodzę do treningu 100 pompek jestem na poziomie 11-20 pompek gdy zrobię to odpoczywam ok 5min. i lecę na 6 weidera i się rozciągam.
Mam dość mocno zjechany kręgosłup (dochodzą dodatkowe ćwiczenia) mam 16 lat i 190cm wzrostu moja waga to 85kg. Mój problem polega na tym że robiąc ćwiczenia (nie wliczając przysiadów) ciężko mi się oddycha czuje że mięśnie dały by rade ale nie wydalam z oddychaniem i muszę przestać (najgorzej jest podczas 6 weidera). To 1 problem. Drugi to strzelające,przeskakujące kości (stawy kolanowe, w obrębie obręczy biodrowej i w kostkach).
Proszę o Pomoc jak pozbyć się tych problemów.
P.S: Proszę nie pisać, idź do lekarza bo już to zrobiłem i nic ta wizyta narazie nie wniosła. Z góry dzięki za pomoc!
Może zle oddychasz? Powinnieneś oddychać równomiernie nie śpiesząc się zbytnio. Przed robieniem ćwiczenia rób głęboki wdecha gdy je robisz to wydech. Czyli weśmy na to np. przysiad.
1.Głeboki wdech
2. Gdy robisz przysiad wydech
3I gdy powracasz do pozycji prostej wdech
Oj z tego co mi wiadomo to wdech powinno się robić wtedy gdy mięsień jest najbardziej napięty lub gdy czuje się opór np przy pompkach :
1. Idziesz w dół - wdech
2. Idziesz do góry, wyprost rąk - wydech
Tak więc w przysiadach wdech chyba przy robieniu go, a wydech przy prostowaniu nóg
Sprawdź sobie poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek w krwi (pod kątem niedokrwistości, czyli anemii), ja np. jak miałem anemie to tak jakbym miał cały czas wyczerpane baterie. (odnośnie braku kondycji)
Oj z tego co mi wiadomo to wdech powinno się robić wtedy gdy mięsień jest najbardziej napięty lub gdy czuje się opór np przy pompkach :
1. Idziesz w dół - wdech
2. Idziesz do góry, wyprost rąk - wydech
Tak więc w przysiadach wdech chyba przy robieniu go, a wydech przy prostowaniu nóg
Ojj no nie wiem spróbuj robić jak ja Ci mówię będzie łatwiej. Zobacz na kulturystów jak robią poszczególne ćwiczenia tak jak pisałem.
A strzelające kości to najczęściej znak braku witamin.