Wysłany: 2010-05-27, 11:31 Proszę o Pomoc/Sugestie
Chciałbym zacząć trenować ogólnie rzecz biorąc jakiś sport związany z sztukami walki, ale problem jest taki ze choruje na Hemofilie ( moja krew nie krzepnie w takim tempie jak u zdrowego człowieka, a siniaki na ciele są większe i sprawiają więcej bólu.) i pytanie do Was bo możecie mi więcej powiedzieć czy mógłbym zacząć coś trenować (nie wiem karate coś mało kontuzjogennego) czy lepiej sobie odpuścić, trenował bym czysto amatorsko, chodzę na siłownie 3-5 razy w tygodniu już 3 miesiące bez problemów zdrowotnych, pytanie skierowane do was jest i tak pierwszym szczeblem bo i tak musiał bym się lekarza spytać o poradę ale lepiej zapytać się najpierw Was niż lekarza który tak naprawdę może nie wiedzieć nic o sztukach walki myślący ze wszystko to jedno takie same mordobicie, Liczę na sugestie
Też myślę, że powinieneś wybrać jakiś styl chwytany.
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2010-05-27, 12:45
SZA napisał/a:
to uderzane raczej odpadaja na moje :P
moze bjj byloby dobre ;]
Czy ja wiem, po bjj zawsze bylem cały posiniaczony :P tak samo po judo a nie mam hemofilii no chyba że kolega nie będzie sparować w parterze. Chociaż obalenia i rzuty tez mogą wywołać siniaki.
Z SW ogólnie tak jest że siniaki to rzecz na porządku dziennym więc ciężko powiedzieć. Idź i z lekarzem to omów bo siniaków raczej nie unikniesz każdy sport wiąże się z różnymi kontuzjami.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
jak masz iść na kravke to lepiej biegi trenuj xD sam trenowałem 10miechów i to była tylko strata czasu. wiesz to zależy od treningu czasem jest tak że nic się nie stanie a czasem jak jest ostry trening to możesz mieć siniak na siniaku np po rzutach. To zależy dużo od szczęścia i od tego z kim ćwiczysz. Ale o bjj i kontuzjach tam lepiej jak Boruta się wypowie.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Skłaniałbym się jak każdy do stylów chwytanych Będą zdarzać się siniaki, ale nie tak często jak w stójce, ale jeżeli chcesz trenować rekreacyjnie, to powiedz to trenerowi, myślę, że w takim wypadku trener mógłby Cię zwolnić z szkodliwych dla Ciebie ćwiczeń
najlepsze będzie jak wpierw z lekarzem to uzgodnisz.
Stary jak na kumite Cie obiją to bedziesz kolorowy przez tydzień lub dłużej ze swoją hemofilią :)
Ogólnie to każda sztuka walki będzie niosła ze sobą ryzyko kontuzji, a siniaki itp to rzecz, której raczej nie da sie uniknąć.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-05-27, 18:06
Niestety rowniez chwytane style sa kontuzjogenne, wprawdzie mniej i wiele zalezy od 'stanu' choroby, ale tak czy siak w tym wypadku to nie przelewki, wiec w tym miejscu proponuje Tai Chi - z pozytkiem dla zdrowia i rozwojem ciala, a i elementy walki tez sa wplecione. Jednak co do tego co i jak, musialby sie wypowiedziec ktos kto sie orientuje jak to u nas wyglada.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
ok. wielkie dzięki Panowie za te wszystkie odpowiedzi rozświetliły mi one bardzo sytuacje. teraz z pytaniem do lekarza trzeba iść i następnie coś wybrać pochodzę popatrzę na treningi i coś może wybiorę.
Wysłany: 2010-05-29, 08:07
Tylko się nie zdziw jak lekarz powie Ci, żebyś nie ćwiczył bo to i tamto. W Polsce takie podejście jest, że była poważniejsza kontuzja to od razu nie trenuj.