Witam mam 16
Chcialbym isc na kingboksing. Ale zlamalem sobie 30marca prawa noge. 'Zlamanie nasady dalszej kości piszczelowej t. trillaux. Mam dwa druty w nodze. 26 maja zdejmuja mi gips. chcialem sie zapytac czy jeszcze warto isc w kieruniu tego prostu? Czy moglbym zrobić jakas karierę? Prosze o szybka odpowiedzt
Kingboksing? przecież ty nawet nie wiesz na co chcesz sie zapisać ;P
A poza tym,nie radze od razu zaczynac od treningów. lepiej np pobiegac 2 tyg. Niech noga wróci do jako takiej sily
po pierwsze iść do lekarza sportowego nie jakiegoś idioty chirurga(takich jest wielu) on Ci wyjaśni i powie. W Twoim wieku kości jeszcze rosną więc całkiem możliwe że wszystko ok będzie ale my Ci tego nie powiemy tylko lekarz. Po 2 posłuchaj się jego zaleceń jak Ci każe na rehabilitacje to idź. Noga będzie bardzo osłabiona więc przez dłuższy czas będziesz musiał uważać nawet gdy lekarz zgodę wyrazi. A kariera to nie tylko postanowienie to ciężka praca każdego dnia. Więc jak już masz zacząć trenować to rób to dla przyjemności a jak będziesz dobry wytrwały to wtedy dopiero możesz zacząć o tym myśleć.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Daj jeszcze troche czasu nodze. Najlepiej tak jak koledzy wyżej powiedzieli, idź do chirurga albo lekarza sportowego i spytaj kiedy ewentualnie mógł byś zacząć trenować. Myśle że z 2-3 miesiące od ściągnięcia gipsu to minimum, chyba nawet więcej (nie wiem jak to tam dokładnie wygląda z tymi przerwami).
A o karierze myśl jak zaczniesz trenować
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
do lekarza sportowego są odległe terminy na ogół, wiec lepszym wyjściem może być zwykły chirurg. Poza tym lekarz sportowy, to lekarz sportowy, do niego tylko przychodzisz z całą masą innych badań i on tylko podbija, więc nie spodziewał bym się, że on może wystawić jakąś konkretną diagnoze.
:mrgreen:
do lekarza sportowego są odległe terminy na ogół, wiec lepszym wyjściem może być zwykły chirurg. Poza tym lekarz sportowy, to lekarz sportowy, do niego tylko przychodzisz z całą masą innych badań i on tylko podbija, więc nie spodziewał bym się, że on może wystawić jakąś konkretną diagnoze.
Jak ja poszedłem(z rok temu) do chirurga i powiedziałem że od dłuższego biegania bolą mnie biodra i uda i mam skurcze to mi powiedział że mam nie biegać to nie będą boleć. Pytam się czy to coś poważnego i czy mam zrezygnować z treningów? A on mi na to że nie wie czy to coś poważnego ,,pewnie tylko boli" i że przestać trenować. -.- kur myślę sobie co za idiota ani konkretnie mnie nie zbadał ani się nie pytał tylko poszedł na łatwiznę i ze mam nie biegać. Poszedłem prywatnie do znajomego lekarza w innym mieście(że znajomy to za darmo) popytał pogadaliśmy i powiedział że prawdopodobnie brak magnezu stąd też skurcze. Według zaleceń profilaktycznie brałem magnez i już nic mnie nie bolało ani skurczy nie było to było dosyć dawno temu ale sam fakt że jeden lekarz może być różny od drugiego. I czasem trafi się na idiotę co zamiast Ci poradzić nic nie zrobi stad napisałem lekarz sportowy albo chociaż jakiś co się zna na tym i będzie chciał Ci pomoc
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
są ludzie którzy sie znają na swoim zawodzie, a są tacy, którzy mają tylko papierek więc Cie rozumiem.
Wiadomo że skurcze biorą sie na ogół z niedoboru magnezu, mogą też z niedostatecznej rozgrzewki przed ćwiczeniem, ale że uda bolą? Wg mnie to normalne że mięśnie się męczą i nogi zaczynają być obolałe
Jak ja poszedłem(z rok temu) do chirurga i powiedziałem że od dłuższego biegania bolą mnie biodra i uda i mam skurcze to mi powiedział że mam nie biegać to nie będą boleć. Pytam się czy to coś poważnego i czy mam zrezygnować z treningów?
może za mało robiłeś GS
a po za tym, jak jeden coś źle mówi [tak nam się wydaje] to należy pójść do innego lekarza
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"