Witam mam 16 lat trenuje od jakiegos czasu mma i chcialbym sie dowiedziec co robic poza treningami zeby przybylo mi troche masy miesniowej waże 68kg mam 171cm wiec (chyba) jeszcze rosne i nie chcialbym zeby to byly cwiczenia ktore źle wplynełyby na moj rozwoj. nie wiem czy sens jest jakies odzywki brać. Niby robie sobie pomki co drugi dzien 3-4 serie po 15 ale nie wiem czy to cos da, a strasznie wk*rwiajace jest jak nie moge sobie z kims poradzic na treningu bo najzwyczajniej w swiecie brakuje mi sily :) a na siłke chyba za wczesnie sam juz nie wiem co myśleć.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-10-01, 18:09
cacy napisał/a:
nie wiem czy sens jest jakies odzywki brać.
Nie ma sensu.
cacy napisał/a:
Niby robie sobie pomki co drugi dzien 3-4 serie po 15
Same pompki to za mało. A gdzie drążek, rozciąganie? Jakbyś to robił już regularnie przez jakiś czas to potem możesz zrobić ogólnorozwojówkę i wtedy iść na siłkę.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-10-01, 19:31
Nie. To dwa psy o zupelnie roznym umaszczeniu
Rob narazie rozne cwiczenia ogolnorozwojowe tak zeby jak najszerszy zakres zachaczyc i duzo rozciagaj sie, a sila przyjdzie z czasem.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Zazwyczaj kiedy ktoś narzeka, że brakuje mu siły, to tak naprawdę brakuje mu techniki. Jeden z moich uczniów też narzeka, że mu brakuje siły, ostatnio na treningu ciagnie balachę, nie może wyciągnąć i mi mówi, że właśnie widać, że mu siły brakuje. Ja patrzę a on robi błąd techniczny (atakuje zgięcie łokcia zamiast przedramienia, gdy przeciwnik chwyta rękę drugą). Tak więc przede wszystkim skoncentruj sie na technice.
Inna sprawa, że trening siłowy jest ważny i dobrze byłoby dorzucic siłownię, z tym, że pod fachowym nadzorem. Poza tym pompki, czy podciagniecia na drążku jak najbardziej.
Odżywki mają sens gdy się intensywnie ćwiczy.