Ostatnio przeczytałem książkę "Nagi wojownik". Zgodnie z radami tej książki zacząłem ćwiczyć z obciążeniem (dodam, że nie ćwiczę na siłowni, tylko w domu, a mój sprzęt ogranicza się do drążka, dwóch równoległych krzeseł i wyobraźni i nie chcę tego zmieniać :D). Efekty zauważyłem bardzo szybko. Jednak po jakimś czasie zauważyłem duży spadek wytrzymałości. Siła jak najbardziej wzrosła, jednak np. liczba pompek z 50 spadła do niecałych 20. Więc przestałem robić treningi z obciążeniem. Po jakimś czasie robienia treningów z ciężarem własnego ciała zauważyłem bardzo powolny przyrost wytrzymałości, za to siła spadła jeszcze szybciej niż weszła.
I tutaj liczę na waszą pomoc. Co spowodowało taki, a nie inny efekt? Jak pogodzić treningi na siłę i wytrzymałość? Dodam jeszcze, że nie zależy mi ani na rzeźbie, ani na masie. Interesuje mnie jedynie siła i wytrzymałość.
_________________ Tomasz Adamek: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim."
Pewnie dieta hvjowa albo mięśnie przeciążasz i nie wyrabiają się z regeneracją, nie można mieć ciągle szczytu formy, może aktualnie masz jej spadek.
A trening wytrzymałościowy i siłowy to dwie różne bajki, nie da się ich pogodzić , z resztą dużo jest rodzajów wytrzymałości nie wiadomo o którą ci chodzi.
Diety żadnej nie trzymam, bo mi się zwyczajnie nie chce :D
kosak napisał/a:
mięśnie przeciążasz i nie wyrabiają się z regeneracją
I tu się pojawia mój kolejny problem. Moje mięśnie strasznie szybko się męczą i równie powoli regenerują. Czasami po lekkim 30 minutowym treningu mięśnie potrafią się tak zmęczyć, że muszę odpoczywać kilka dni. Nie wiem co jest tego powodem i byłbym wdzięczny jeżeli pomoglibyście mi xD i jak moge przyspieszyć regenerację mięśni oraz spowolnić proces ich męczenia.
kosak napisał/a:
może aktualnie masz jej spadek
Tą opcję chyba muszę odrzucić. No chyba że mój spadek trwa kilka lat ;]
_________________ Tomasz Adamek: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim."
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-02-08, 16:48
szogun napisał/a:
Moje mięśnie strasznie szybko się męczą i równie powoli regenerują. Czasami po lekkim 30 minutowym treningu mięśnie potrafią się tak zmęczyć, że muszę odpoczywać kilka dni. Nie wiem co jest tego powodem i byłbym wdzięczny jeżeli pomoglibyście mi xD i jak moge przyspieszyć regenerację mięśni oraz spowolnić proces ich męczenia.
Może jakaś suplemacja? Do tego spróbuj trzymać chociaż jakąś dietę, a być może już to pomoże?
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
No to czas się dobrze odżywiać , dużo węglowodanów , im mniej przetworzone tym lepiej (tzn że lepszy jest ryż niż słodkich Cheeriosów czy jak to się tam pisze). Kup witaminy i minerały, to naprawdę pomaga. Ostatnio przestałem brać witaminki i minerały , a gdy poszedłem spać dostałem skurczów na mięśniu przy łopatce i pół nocy nie przespałem bo wkvrwiało jakby ktoś dziobał mnie palcem w plecy. Na drugi dzień kupiłem magnez + potas za 6zł w aptece, wziąłem 2x 2tabletki i problem zniknął. Tak więc zacznij zdrowo jeść i kup sobie witaminy i najlepiej ZMA.
No apropo tej diety też u mnie nie za ciekawie jest. Mam uczulenie na jajka i drób a to wydaje mi się są podstawowe składniki do takiej diety. Więc proszę was o jakiegoś linka czy coś o zdrowym odżywianiu, czy coś takiego, kiedy i co wart jeść...
Sam oczywiście już szukałem, ale nie znalazłem nic satysfakcjonującego :D