Witajcie. Na uniwerstecie mam do wyboru nastepujące sporty walki:
-Aikido
-Capoiera
-Judo
-Ju-Jutsu
-Karate-samoobrona
-Ninjutsu
-Pekiti Tirsa KAli??
-Tae Kwon do
i nie wiem który wybrać do obrony i rozwoju fizycznego.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-10-14, 11:09 Re: Sztuki walki
Camillus2 napisał/a:
-Aikido
-Capoiera
-Judo
-Ju-Jutsu
-Karate-samoobrona
-Ninjutsu
-Pekiti Tirsa KAli??
-Tae Kwon do
Z tego wszystkiego brał bym Judo albo TKD, no właśnie dowiedz się jakie masz Karate.
Pomógł: 3 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2009-10-14, 11:29
Ja bum wziął Ju Jutsu(o ile pamiętam to taka starsza wersja Jiu Jitsu, która jest bardzo skuteczna) albo Tae kwon do . Ciekawym urozmaiceniem też może być ninjitsu albo judo
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Zastatnawialbym sie chyba nad aikido i ninjitsu a jeszcze bym sprawdzil co to jest Pekiti Tirsa Kali bo nie mam pojecia chyba ze ktos z was o tym cos wie
Na Filipinach istnieją różne szkoły. Uzywają też różnej nazwy dla tego co robią. Pekiti tirsia to jeden ze styli. Kalis, escrima, arnis to różne okreslenia sztuki walki.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-10-14, 18:42
Boruta napisał/a:
Na Filipinach istnieją różne szkoły. Uzywają też różnej nazwy dla tego co robią. Pekiti tirsia to jeden ze styli. Kalis, escrima, arnis to różne okreslenia sztuki walki.
Jak się nie mylę to walką drewnianą pałką lub kijem tak?
Genaralnie w filipińskich sztukach walki chodzi o maczetę, nóż, pałkę i trochę technik ręcznych, ale niektóre style koncentruja się bardziej na jednym zagadnieniu.
-Aikido
-Capoiera
-Judo
-Ju-Jutsu
-Karate-samoobrona
-Ninjutsu
-Pekiti Tirsa KAli??
-Tae Kwon do
Ja bym wybierał między capoeirą a TKD .
Jeśli chodzi o rozwój fizyczny wybierz capoeirę , występują w niej kopnięcia , podcięcia , uniki i obalenia) . Są w niej też elementy akrobatyki i tańca .
_________________ Capoeira jest możliwa do opanowania tylko przez regularne treningi , najlepiej walczyć z do świadczonymi , aby osiągnąc szybkość w kopaniu , unikaniu . Efekty każdej sztuki walki zależą od nas samych .