Ostatnio zmieniony przez BuA 2010-03-14, 18:07, w całości zmieniany 1 raz
Gokan Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 4 Skąd: Południe
Wysłany: 2010-03-11, 20:31
do szkoły kanapki zależnie ile siedzisz tam godzin ja biorę po 2-3 kanapek/bułek z 2 plasterki sera 2 szynki, ogórek, papryka, sałata i do obiadu jestem w stanie dotrwać :D
co do posiłku o o 15:30 to:
-nie przekonasz mnie że jesteś w stanie jeść 2 razy dziennie płatki z mlekiem :P
- zmień to na tuńczyka z puszki jeśli jest to posiłek po treningu, a jeśli nie to proponuję jakieś węglowodany - ryż mogą być nawet kanapki z miodem lub masłem orzechowym ;]
-jabłko to nie jest posiłek tego nie wliczaj - to jest przekąska, choć bardziej bym polecał warzywa (więcej witamin, mikro i makro elementów)
- zjedz sobie ten posiłek koło 16 albo troszkę później bo o 14:30 mam duży posiłek
ostatnie posiłek możesz jeść później niż 19 - naprawdę nic się nie stanie, szczególnie jeśli chcesz nabrać masy wtedy powinieneś dostarczyć białko do organizmu -tuńczyk, jajecznica albo jakieś mięsko ;)
[ Dodano: 2010-03-11, 20:33 ]
co do treningu to przeczytaj ten artykuł i sam postaraj się coś skombinować.
Płatki kukurydziane zmień na owsiane. Dodaj 2/3 jaja kurze (gotowane).
Cytat:
II Posiłek (10:00)
Chleb żytni pełnoziarnisty 100/150g + Mięso drobiowe 80/100g (lub też jak nie dajesz rady finansowo polędwica; szynka drobiowa)
III posiłek 12:00
Serek wiejski 150/200g
Makaron/Ryż 80/100 g
Cytat:
Obiad (15:00)
Ziemniaki 300g
Kotlet z piersi z indyka 100g
Surówka z czerwonych buraków/ogórków 100/150g
Ziemniaki zmieniamy na ryż brązowy (lub też jak nie dajesz rady finansowo biały) w ilości 100/150g.
Trening 15:00-18:00
Cytat:
Nastepny posiłek (19:00)
200g chleba z jakąs szynką etc.
0,5 litra mleka
Ryż brązowy lub ewentualnie żytni pełnoziarnisty 100/120g
Tuńczyk w wodzie (inna ryba z braku funduszy) 80/100g
Posiłek VI
60/80g twarogu chudego
2/3 jaja kurze
P.S Przykro mi ale rady Gokan'a w stosunku do żywienia są błędne.
P.S II Jeżeli liczyłeś na coś innego to muszę cię zmartwić: Tak to jest właśnie dieta; łatwiejsze żywienie to jedynie zabawa.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-03-11, 22:03
Posiłek o godz. 12:00
Makaron/ryż gotujemy, i pakujemy w wcześniej zakupiony pojemnik na żywność. Spożywamy go widelcem, którego również zabieramy ze sobą do szkoły. Czas przygotowania makaronu i ryżu 10/15 minut.
Dieta, to dieta. Powinieneś normalnie spożyć owe posiłki oczywiście na początku będzie trudno dlatego możesz dać sobie okres przygotowawczy do danych posiłków (zmniejszając z początku porcję, następnie zwiększając ją z dnia na dzień). Jednak jeżeli czujesz się "chory" (bóle żołądka, mdłości, ogólne przygnębienie/przygniecenie), nie zmuszaj się do spożywania posiłków.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 18 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-03-11, 22:06
Jeśli to co podał Lucjusz jest "ostrą dietą" to, Ty chyba nie wiesz co to jest dieta. A taka mała dygresja, myślę że on w wieku 15 lat nie da rady wciągnąć na jeden raz 100/150g ryżu;). Na moje oko trochę tłuszczu można dodać (orzechy, tłuste ryby etc).
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-03-11, 22:13
Cytat:
Czytałem gdzieś że spożywanie powyżej bodajże 6 jajek na tydzień może wywołać jakieś skutki uboczne
Dietę rozpocząłem w wieku 16 (z groszem) lat i spożywałem jaja kurze w granicach 4-6 sztuk dziennie. Funkcjonuje już parę lat (ilość jaj się zwiększyła) i nie odczułem żadnych skutków ubocznych owego "wysokiego" spożywania jaj kurzych. Dodam, że badam się okresowo na poziom cholesterolu, krew; często mierze ciśnienie i wszystkie wyniki prawidłowe. Oczywiście charakter organizmu ludzkiego jest niepowtarzalny i oddziałuje on różnie na dane bodźce, rolę tutaj odgrywa również poziom oraz intensywność codziennego wysiłku fizycznego i itp.
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer
Gokan Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 4 Skąd: Południe
Wysłany: 2010-03-11, 22:15
nie chodziło mi o podwyższony cholesterol tylko pisało tam że organizm nie jest w stanie nagle strawić za dużej ilości białka i jakiś substancji zawartych w jajkach, ale jak się stopniowo zwiększa to nie widać takiego problemu :)
Wiem że to nie jest ostra dieta tylko brakło mi odpowiedniego sformułowania ;]
_________________ Niema rzeczy niemożliwych
są tylko niewykonalne