Witam od 3 miesiecy uczęszczam na zajęcia teakwondo i pisze do was z prosba o ulozeniu treningu "domowego". Mam na mysli jakie cwiczenia powinienem robic. Z góry dziękuje
Azzaz931 Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Gru 2011 Posty: 215
Wysłany: 2011-12-29, 16:02
Pompki, brzuszku, kondycję ćwicz na metalowej skakance(jak już będziesz rozgrzany i nie starczy ci sił, żeby skakać to się rozciągaj), skoro tkd to rób też układy które znasz i walkę z cieniem.(rozciąganie co drugi dzień bez przesady, żeby się nie uszkodzić, a resztę możesz robić codziennie, na brzuch możesz dorzucić jakiś system ćwiczeń(np a6w).
Wysłany: 2011-12-29, 16:40
Co osiągnąć? Lol. Chyba jasne, że chce sie rozwijac.
Jeśli o mnie chodzi, to położyłabym nacisk na rozciąganie i kondycję.
Dodatkowy trening zależy od tego, jak dysponujesz czasem.
U mnie to wychodzi tak:
2 dni rano - 3 dni wieczorem plus 2 dni popołudniu. Więc zadecyduj, jak wygląda twój tygodniowy harmonogram i ile możesz wygospodarować czasu na domowy trning.
Rozciąganie/rozgrzewka całego ciała, powinno wyglądać tak, jak na zwykłym treningu.
Zacznij od grzbietu poprzez skłony (do przodu, na boki), kark.
Ramiona i nogi (wymachy, przyciąganie stóp do posladków), stopy i dłonie (ruchy koliste)
Kondycja: przebieżka (wybierz sobie jakąś trasę tak na conajmniej 45minut)
potem właściwe rozciąganie: mostek, szpagat, skłony przy szpagacie do jednej i do drugiej nogi (szpagat zarówno rozkroczny, jak i francuski), siad płotkarski plus skłony do przodu, pozycja "kiba" i przeważanie ciezaru ciała na prawą i lewą stronę, etc. (conajmniej na 45 minut)
plus wytrzymałość: scyzoryk, brzuszki, pompki (15 minut)
plus ćwiczenie technik, których się już nauczyłeś (20 minut)
_________________ Zesraj sie, a nie daj sie.
~Paulo Coelho
Dokładnie tak jak w powyższych postach,trening w warunkach domowych jest skuteczny,ale liczy się głównie silna wola i wytrwałość. Możesz pracować nad kondycją oraz siłą.