Wysłany: 2010-01-15, 19:31 Treningi (domowe) i treningi ulepszające walkę
Witam.
Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować takimi rzeczami jak treningi na siłowniach itp.
Niestety... Nie miałem i nie mam pieniędzy na siłownie i niestety na treningi sztuk walki także...
Mam 16 lat, 56 kg wagi i 169 cm wzrostu.
Ćwiczyć zacząłem jakieś 4 miesiące temu... Wtedy nie wiedziałem co z czym się "je" i nawet podczas treningu na ciężarkach źle wykonywałem niektóre ćwiczenia. Ten okres mi już przeszedł. Ułożyłem sobie domowy trening, chciałbym go tu przedstawić i zapytać Was o zdanie.
Zaczynam na sprężynach(czy jak to się fachowo mówi ekspanderze)
40 razy z góry, 40 razy z tyłu i 40 razy od dołu.
Później do dyspozycji mam dwa hantle(4,5kg), ćwiczę więc na biceps i na ziemi na mięście klatki piersiowej, wszystko po 40 razy. Później robię 100 brzuszków niskich, niektórzy nazywają to wojskowymi, chodzi o niskie unoszenie głowy i zachowanie dłużej napięcia mięśni brzucha. Później zostaje mi 100 przysiadów. Takich całych serii robię 3-4. Chciałbym zapytać, co o tym sądzicie. Do treningu mam do dyspozycji mam ekspander, i pięć hantli: 4,5kgx2 4kg, 1,5kgx2, za niedługo dostanę dwa do 10kg.
Chciałbym, aby był to trening na wszystkie(a przynajmniej na większość) mięśni, chciałbym po prostu zmienić moją sylwetkę.
Co do treningu sztuk walki... No cóż, chciałbym coś poćwiczyć, aby zwiększyć efektywność walk itp. niestety, nie mam na to pieniędzy... Razem z kolegą załatwiliśmy sobie rękawice boxerskie i jakoś tak robimy treningi na powietrzu, coś w stylu sparingów. Jednak nie daje to za dużych efektów. Mógłby ktoś podpowiedzieć, skąd brać jakieś chwyty, techniki itp? I jak to bardziej ulepszyć.
Proszę mnie tylko nie zbywać jakimiś tekstami "samemu to nic nie zdziałacie" bo i tak będziemy dalej próbować, a chciałbym poznać rady i opinię doświadczonych ludzi którzy moga mi pomóc.
Pozdrawiam
Hmm pewnie większość użytkowników powie Ci ze sam nie nauczysz się SW mają racje.Na początek zapoznaj sie z :
http://www.kulturystyka.p...ng_domatora.asp
z tym coś Ci ułoży Lucjusz jak go ładnie poprosisz :)
,a co do Sztuk walki to zapotaj rodzicow czy nie dadzą Ci 20zł miesięcznie na boks (bynajmniej w mojej okolicy jest w takiej cenie) zamiast na pepsi i chipsy wydasz na coś co Ci da wiekszą satysfakcje. Powodzenia :)
Najlepsze są sparingi Powalczcie z tym kolegą, ale nie na sto procent. Poćwiczcie nad różnymi dźwigniami itp spróbujcie, chociaż nie da to wam wielu efektów pracy, ale napewno będziecie mieli większe pojęcie jak się bronić
Najlepsze są sparingi Powalczcie z tym kolegą, ale nie na sto procent. Poćwiczcie nad różnymi dźwigniami itp spróbujcie, chociaż nie da to wam wielu efektów pracy, ale napewno będziecie mieli większe pojęcie jak się bronić
ja bym jednak to odradzał chłopaki naucza sie tylko zle trzymać gardy i wielu innych złych nawyków no ale decyzja nalezy do nich
No, ale chyba nie ma zamiaru się zapisywać na sw, ale lepiej coś tam poćwiczyć i umieć uderzyć w razie czegoś i uciec Ja też się uczyłem sam i wiem, że mam sporo błędów, ale nie oklepie mnie 1 lepszy Co nie oznacza, że jestem figterem
Właśnie oglądałem już dawno takie trningi, tzn domatora, ABS'y itp., ćwiczyłem trochę na tym, ale średnie efekty to dawało, no i jeżeli chciałbym na wszystkie mięśnie to długo by mi to wszystko zajęło i dlatego starałem się znaleźć coś optymalnego na wszystkie, chociaż dalej to zmieniam, sądzę, że osobno będę w inne dni ćwiczyć ręce, klatkę i plecy a osobno w inny dzień nogi i brzuch. Tylko powiedźcie mi na razie co sądzicie o moim planie treningowym?
Byłem się pytać o MMA, ale to niestety płatne, a za parę dni idę się właśnie pytać o box, chociaż wolałbym raczej coś, w czym używa się również nóg. No niestety, pieniędzy od rodziców nie wyciągnę
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-15, 22:53
Vel'Dan napisał/a:
Właśnie oglądałem już dawno takie trningi, tzn domatora, ABS'y itp., ćwiczyłem trochę na tym, ale średnie efekty to dawało, no i jeżeli chciałbym na wszystkie mięśnie to długo by mi to wszystko zajęło i dlatego starałem się znaleźć coś optymalnego na wszystkie, chociaż dalej to zmieniam, sądzę, że osobno będę w inne dni ćwiczyć ręce, klatkę i plecy a osobno w inny dzień nogi i brzuch. Tylko powiedźcie mi na razie co sądzicie o moim planie treningowym?
Byłem się pytać o MMA, ale to niestety płatne, a za parę dni idę się właśnie pytać o box, chociaż wolałbym raczej coś, w czym używa się również nóg. No niestety, pieniędzy od rodziców nie wyciągnę
Za frajer nikt nie chce trenować za pewni chyba że to UKS albo coś :/ Ty byś chciał swój czas poświęcać za darmo?
A czy mówię, że bym chciał? Nie mam zamiaru marudzić z tego powodu, nie mam kasy i trudno, nie mam skąd wziąć, dlatego to zawiodło mnie na te forum, mam duże samozaparcie i na pewno nie uda mi się nauczyć tego co na normalnych treningach, ale nie mam zamiaru się poddawać.
Wysłany: 2010-01-15, 23:08
Od czego są rodzice? Po za tym pracy dla młodzieży jest dużo.
Wiesz, może Ty mieszkasz w bogatej rodzinie (jeżeli nie to wybacz, nie chcę Cię obrazić), ja nie i moi rodzice nie mają pieniędzy na takie rzeczy, nie jestem jedynakiem, mam trzy siostry i pracuje tylko mój ojciec. Co do pracy dla młodzieży, mam rocznikowo 16 lat, ale nie skończone i nie ma dla mnie pracy, już się o to pytałem w wielu różnych firmach, ulotki, itp.
Jeżeli nie masz mi nic do powiedzenia w wyżej wymienionych pytaniach to ja nie proszę o Twoje głupie komentarze, piszę tutaj, żeby otrzymać konkretne rady, a nie krytykę moich postów.
Wysłany: 2010-01-15, 23:19
Vel'Dan napisał/a:
Wiesz, może Ty mieszkasz w bogatej rodzinie (jeżeli nie to wybacz, nie chcę Cię obrazić), ja nie i moi rodzice nie mają pieniędzy na takie rzeczy, nie jestem jedynakiem, mam trzy siostry i pracuje tylko mój ojciec. Co do pracy dla młodzieży, mam rocznikowo 16 lat, ale nie skończone i nie ma dla mnie pracy, już się o to pytałem w wielu różnych firmach, ulotki, itp.
Jeżeli nie masz mi nic do powiedzenia w wyżej wymienionych pytaniach to ja nie proszę o Twoje głupie komentarze, piszę tutaj, żeby otrzymać konkretne rady, a nie krytykę moich postów.
W UKS masz za darmo Judo, Boks, Kick Boxing, Zapasy...Nie ma co płakać po za tym śmigałem na ulotach i jestem rocznik 93 i nikt się nie spinał tak jak pracować na budowie można znaczy dorabiać.
UKS? Możesz rozwinąć skrót? :) ja jestem rocznik 94 :) i pytałem o ulotki, jak już mówiłem :) nie jestem typem marudy, jeżeli mogę coś poprawić w życiu to poprawiam, tak samo z kasą, jeżeli jest możliwość dorobienia gdzieś to dorabiam i tyle :)