Hmm, mam to na siłowni - nigdy o tym poważnie nie czytałem. Ale tym sie trenuje mocniejszy uscisk, i ogólnie okolice nadgarstka. Ja sobie ćwicze tym od czasu do czasu. Na pewno lepiej mieć mocniejszą pięść niż słabszą ;)
_________________ Myślisz, że upadłem? Nie padłem na kolana - jestem typem typa który gardą zawsze się zasłania.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-12-12, 16:52
Można takimi się pobawić, ale na uścisk dobre jest też zwijanie sztangi nachwytem czy też podchwytem.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Ja się takim czymś bawiłem kiedyś ale jakoś nie działało ale przeczytałem w necie właśnie o sposobie nawijania spróbowałem i mogę napisać że po tym nadgarstki się wzmocniły(może nie jakos super ale jednak xD)
Ale uciskacze mają ćwiczyć dłonie, a nawijanie chyba przedramiona??
_________________ Tomasz Adamek: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim."
_________________ Tomasz Adamek: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim."
Ja często ćwicze ściskaczami. Robie 3 serie - 90,60 i 30 sekund i po tym wchodzi dobra pompa w przedramieniu
Więc na pewno też w przedramie idzie ćwiczenie ściskaczami.
moim zdaniem zwijanie sztangi nadchwytem i podchywtem jest lepsze od tych sciskaczy. na sciskaczach mozna wyrobic sile do pewnego stopnia bo sprezyny maja caly czas taka sama twardosc (jak nie mniejsza z czasem) a na sztandze mozna dodawac obciazenia. Pozatym na sztandze tez mozna bardzo dobrze sile uscisku (palców) zrobic zwijając ja do góry jakby na samych palcach tzn przy koncowej fazie ruchu nadgarstka gdy jest na dole otwieramy dłoń tak aby sztanka powoli po nich zjezdzala a nastepnie zamykamy dłon i tak w kolko :))) polecam!
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-01-09, 20:55
loco909, popatrz na datę. szogun, już dostał odpowiedź na temat który go interesował. Po za tym to o czym ty piszesz to jest właśnie "zwijanie" sztangi podchwytem o której min. Ja pisałem.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"