Wysłany: 2009-10-03, 12:49 wady wzroku a treningi?
Ostatnio gdzieś obiło mi sie o uszy że przy wadach wzroku typu -4 i wiekszych?? przy nadmiernym wysiłku może dojsc do uszkodzenia wzroku w jakis sposob. Jest to prawda? A jak tak to jak duza na to szansa jest??; o
Troche sie wsumie zaniepokoiłem bo trenuje muay thai juz dluzszy okres czasu a mam "minusy" choć w tym momencie nie wiem jak gleboka wade mam i troche mnie to zaniepokoiło.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-10-03, 17:38
Boruta napisał/a:
ale z czasem ta teoria straciła popularność wśród okulistów.
Ale wciąż jest! Mam kumpla co ma podobny, problem co kuba., i mu zakazał treningu na lekcji WF-u i uprawiania innych sportów. Chociaż dokładnie nie wiem co koledze dolega także może w jego przypadku ta diagnoza jest dobra.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
ja mam o tyle problem ze pare lat temu bylem u okulisty i miałem -2,25 na jednym i -2,50 na drugim oku teraz wybieram sie znowu zeby soczewki zrobic z tym ze wada mi sie troche pogłebiła ( tak mi sie w kazdym razie wydaje ) i z tąd mam tego stracha ;s
Wysłany: 2009-10-03, 20:35
Jesteś jeszcze w wieku rozwoju organizmu, a wtedy często trzeba badać wadę.
Więc jeżeli mając głęboką wadę wzroku zmieniasz okulary raz na kilka lat - pewnie jeszcze nosisz je caly czas - to się nie dziw, że ci się wzrok pogarsza.
_________________ Kto pyta, jest głupcem pięć minut, kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-10-04, 00:59
Nie boj zaby, ja mam astygmatyzm i -4,3 na jedno oko a jednak trenuje.
Trening moze byc szkodliwy gdy wystepuje jakies zagrozenie uszkodzeniem mozku, nerwow oko-mozg, itp zaawansowane sprawy, a nie najzwyklejszym krotkowidztwie.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski