Chciałbym pogratulować podjęcia tematu seminarium z nikko puhaka w
Lublinie ciesze nie tylko ja dostrzegłam to ze działacz B&H będzie
mógł spokojnie prowadzić seminarium w Lublinie.
Wczesniej rowniez poruszlałam tematy zwiazane z neonazistami startujacymi
na zawodach wklejajac ich zdjecia neofaszystowskich koncertów (taki
zawodnik startowal w Skale na ADCC- mial wytatuuowana swastykę i inną
symbolikę neonazistowska, specjanie walczyl bez koszulki, wkleilam jego
zdjecia z neofaszystowskich koncertow które ochraniał).
Jednak wśród osob trenujacych sf/bjj niestety jest przeswiadczenie ze
taki problem nie istnieje, co mnie strasznie martwi.
W tym momencie nie jestesmy w stanie przezwyciezyc tego iz kibole i wielu
zawdonikow zaczelo sie bratac z osobami majacymi neofaszystowskie
poglądy.
Jednak ciesze sie że jawnie Pan zadeklarował klub jako taki ktory nie
popiera takich dzialan, z tego co wiem drugim w PL klubem w ktorym jawnym
jest ze trener to antyfaszyta jest Berserker's Team Olsztyn
(www.bjj.olsztyn.pl)
Wysłany: 2011-03-24, 15:02
Ludzie, weźcie Wy się ogarnijcie, bo to żałosne się robi. Forum antify chcecie tu zrobić? Się nie dziwię, że ciągle te same osoby się tu udzielają jak ze wszystkiego polityke robicie, każdy ma swoje poglądy, ale to nie jest forum od tego, żeby je promować. Ciekaw jestem, czy Wy wojownicy tolerancji bylibyście tak samo zszkowani jakby jakiś fajter miał na ciele tatuaż z sierpem i młotem, czy system, który zabił 100mln ludzi na świecie nie jest fe, bo nie jest rasistowski?
Przepraszam Kasiu. Miałem ostatnio tyle rzeczy na głowie, że braklo czasu na odpowiedź. Zaczne od końca. Sukcesów akurat tam nie było, ale tez i nie nastawialiśmy się na te zawody. Priorytetem jest dla nas MMA.
Kiedyś było takie powiedzenie "panów to załatwili w 46ym".
Co do Antify. Ja w tej chwili nie postrzegam neonazizmu jako zagrożenia. Takowe naziole stanowili w połowie lat 90tych i wtedy często musieliśmy z nimi walczyć. W tej chwili zajmowanie się nimi postrzegam jako marnotrastwo energii. Oczywiście są miejsca, gdzie nadal naziolstwo stanowi zagrożenie i tam jest potrzeba pacyfikacji.
Natomiast osobna sprawa to eksponowanie symboliki na zawodach sportowych. To co piszesz o Skale, to jest niedopatrzenie organizatorów i sędziów. I to bardzo niebezpieczne niedopatrzenie. Tak samo jak niebezpieczny był poprzedni występ Puhaki. Niebezpieczny dla sportu. Zawody sportowe są imprezą publiczną i dopuszczanie obnoszenia się z takimi symbolami jest prowokowaniem kłopotów dla naszego sportu. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to jest po prostu głupi.
MMA to nie jest schowana pod parasolem piłka nożna, gdzie faszystowskie ekscesy są zamiatane pod dywan. Wystarczy jeden nadgorliwy prokurator, albo jeden dziennikarz, który zwietrzy sensację i możemy sie znaleć naprawde w kiepskiej sytuacji.
Voldemort. Zrozumiałes powyższe? Zszokowany nie jestem, tylko zniesmaczony. I gdyby ktoś miał sierp i młot, wyznawał komunizm i był powiązany z komunistycznymi bojówkami prześladującymi ludzi, to tak, też byłbym zniesmaczony. Tyle tylko, że przynajmniej w Europie ciężko o takowe. Puhakka reklamuje na klacie bandycka organizację stosującą i nawołującą do przemocy w imie chorej ideologii. Peter Ondrus miał sprawę o pobicie na tle rasowym. Widzisz różnicę pomiedzy nimi a legitymacja młodzieżówki SLD, czy nie?
Jesli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko startom Puhakki, Ondrusa, czy Valtonena. Ale jeden warunek, w przypadku przegranej zostaną potraktowani tak, jak ich ideowi koledzy traktowali bohaterów tego artykułu: http://blogbiszopa.blog.o...2,ID407674949,n
Puhakka jest bowiem sponsorowany przez Hoelzer Reich - firmę, która szyje ubrania dla neofaszystów (w swojej ofercie miała koszulkę z niemieckim napisem "Czwarta Rzesza już działa")
Całkowity facepalm z mojej strony, ale dodam, że w mojej miejscowości trener MMA też (podobno) jest neonazi. Przychodził do nas na Kyokushin i pamiętam że był cały wytatuowany, jednak nie przyglądałem się mu - a czy była tam swastyka, nie wiem. Słyszałem o tym z mało wiarygodnego źródła. Walczył ostatnio na gali w przytkowicach w klubie Energy, przegrał ze Słowakiem