Nie wiem czy jest sambo w Łodzi. Ogólnie gdzieś chyba czytałem, że w Polsce jest tylko kilka klubów tego. Może spróbuj mma, bo to chyba bardzo podobne jest.
sambo to bardzo "egzotyczna" sw jak na polskie realia, tak jak kolega wyrzej pisal sprobuj z mma bo pod katem treningow jest bardzo podobne, pod katem zawodow jest pare delikatnych roznic, ale po mma spokojnie w sambo mozesz startowac
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
No nie wiem, bo podobno się tam używa góry od kimona i robi się na niej techniki.
Hath Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 69
Wysłany: 2011-04-15, 23:37
W sambo podobają mi się dźwignie i duszenia. Mma jest raczej ubogie jeśli chodzi o te elementy. Pomyślę jeszcze nad bjj, z tego co wiem to w lodzi jest dobra szkoła.
W sambo nie ma duszeń, a w MMA jest tego bardzo dużo i większość to techniki wzięte z BJJ, bo mma to nie sztuka walki.
Edit: są duszenia ale w bojowym i złego co czytałem występują tylko w stójce. Jeśli źle mowie to mnie poprawcie.
Zależy to od klubu, są takie, w których stylem podstawowym jest bjj i w takim klubie będą więcej uczyć duszeń idźwigni w parterze.
Wysłany: 2011-04-16, 23:13
trollik4 napisał/a:
W sambo nie ma duszeń, a w MMA jest tego bardzo dużo i większość to techniki wzięte z BJJ, bo mma to nie sztuka walki.
Edit: są duszenia ale w bojowym i złego co czytałem występują tylko w stójce. Jeśli źle mowie to mnie poprawcie.
W sambo bojowym duszenia występują zarówno w stójce jak i parterze. W sportowym duszenia są zabronione.
Mati_Talker, wierz mi bojowe sambo jest bardzo podobne do mma, walczy sie w gorze podobnej do judogi ale mimo wszystko zadko kiedy sie to wykorzystuje bo rekawice nie pozwalaja na tak precyzyjny chwyt co wiecej ciezko zabrac sie za lapanie kogos jak ktos non stop oklada cie po glowie
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.