Wysłany: 2011-11-12, 13:33
dla umiejetnosci samoobrony.
co wiec proponujesz?
_________________ (A)
Prawdziwie wolny jestem jedynie wtedy, kiedy równie wolni są wszyscy ludzie, którzy mnie otaczają. (...) Dopiero wolność innych czyni mnie naprawdę wolnym.
Wysłany: 2011-11-12, 19:03
Boruta napisał/a:
strefawalki.pl
chodzi o aikido. nie moge znalezc tu nic o tym
_________________ (A)
Prawdziwie wolny jestem jedynie wtedy, kiedy równie wolni są wszyscy ludzie, którzy mnie otaczają. (...) Dopiero wolność innych czyni mnie naprawdę wolnym.
Wysłany: 2011-11-13, 02:58 Re: sztuka walki dla kobiety poznan
siedem napisał/a:
dj77 napisał/a:
kobieta delikatna:)
chce zapisac sie na jakas sztuke walki
myslalem o aikido-nie wymaga uzywania sily+ona jest bardzo zafascynowana kultura japonska
to niech się zapisze na któreś ze współczesnych karate, w których jest parter
co np masz na mysli? nie znam sie zbytnio
boruta-a 1 nie wiaze sie z 2? do czego wiec sluzy aikido?
_________________ (A)
Wysłany: 2011-11-13, 10:05
jesli ktos chwyci cie za reke to aikido ci sie nie przyda,czy nie bedzie to samoobrona?
nie wiem czy wiesz,ale w zdecydowanej wiekszosci agresorzy nie znaja zadnej sw-szczegolnie zaczepiajac kobiety sa jeszcze pewniejsi siebie
_________________ (A)
Wysłany: 2011-11-13, 10:19
artemis napisał/a:
aikido to taniec a nie sztuka walki, niemowlaka moze bys tym pokonal, jak zafascynowana kultura japoni i chce skutecznie sie bornic to Judo.
no i sensowna odpowiedz.
myslisz,ze trenujac miesiac judo bedzie lepsza w starciu bezposrednim,niz trenujac 3miesiace aikido?
_________________ (A)
jesli ktos chwyci cie za reke to aikido ci sie nie przyda,czy nie bedzie to samoobrona?
Nie przyda.
Cytat:
nie wiem czy wiesz,ale w zdecydowanej wiekszosci agresorzy nie znaja zadnej sw-szczegolnie zaczepiajac kobiety sa jeszcze pewniejsi siebie
Nie muszą. Poza naprawdę nielicznymi odmianami, przede wszystkim Shodokan (tzw Tomiki aikido), aikido jest po prostu kompletnie nieprzydatne. Prosiłem już o skorzystanie z wyszukiwarki temat był wałkowany i nie oczekuj, ze ktos bedzie w kółko powtarzał to samo, bo komus sie nie chce poszukać. Tu masz pierwszy z brzegu topic o skuteczności aikido: http://forum.fight-club.p...ruta-vt2916.htm
Wysłany: 2011-11-13, 11:08
Boruta napisał/a:
dj77 napisał/a:
Nie przyda. dziwne-kolega byl na kilku lekcjach i w takim przypadku wygladalo to w porzadku(nie tylko wygladalo. wiadomo-to bylo kolezenskie,wiem,ze jest inaczej,jak jest nerwy etc)
Cytat:
Nie muszą. Poza naprawdę nielicznymi odmianami, przede wszystkim Shodokan (tzw Tomiki aikido), aikido jest po prostu kompletnie nieprzydatne. Prosiłem już o skorzystanie z wyszukiwarki temat był wałkowany i nie oczekuj, ze ktos bedzie w kółko powtarzał to samo, bo komus sie nie chce poszukać. Tu masz pierwszy z brzegu topic o skuteczności aikido: http://forum.fight-club.p...ruta-vt2916.htm szukalem. to nie byl 1 z brzegu. dowod: http://imageshack.us/phot...830/aikido.png/ . nie wiem,moze nie umiem korzystac z wyszukiwarki,ale jestem tu nowy.
z jakiegos powodu wyczuwam z twojej strony niechec straszna do aikido,moze sie myle. zrobimy tak-poprosze trenera o sparing(jesli sie nie zgodzi,a pewnie sie nie zgodzi-poprosze kogos,kto cwiczy juz jakis czas. jesli jestes zainteresowany wynikiem,napisz za kilka dni pw. jesli masz to w dupie,zignoruj.)
edit-zapomnialem dopisac-prosze o wiecej opinii
ps.dzieki za tego linka
edit2:poczytalem troche w tamtym temacie i teraz rozumiem. jednak mimo to chcialbym uslyszec kilka opinii-albo lepiej-podejrzewam,ze zdecydowana wiekszosc forumowiczow podziela twoje zdanie boruta.jesli tak,moje pytanie brzmi:
na co ma sie zapisac wg was i jesli znacie najlepsze szkolki w poznaniu,prosze o linki.
_________________ (A)