Wysłany: 2010-02-10, 22:59 Co zrobić, żeby nadrobić
Mam takie pytanie do znających się lepiej ode mnie. Zaczynając treningi karate chciałem po prostu "trzymać formę", gdyż wyszedłem z szkoły sportowej, jednak teraz SW przerodziły się w prawdziwą pasje. Mam teraz takie marzenie, aby wystartować w amatorskich zawodach MMA, jednak karate sportowe trenuje pół roku, a w bjj jestem początkujący. Tak więc, Co mam zrobić żeby chociaż teraz nadrobić (albo zmniejszyć znacznie dystans), lata treningu ewentualnych przeciwników, żeby chociaż trochę powalczyć na amatorskich zawodach. Mam 17 lat, mam za sobą lata pływania, jestem raczej wysportowany, mieszkam w tychach. Co mi polecacie, trenuje w bastionie 3 treningi w tygodniu, za jakieś 3 miechy pójdę na grupę zaawansowaną, i na sparingi. Czy mam trenować coś jeszcze?? Jeśli tak, to co, i gdzie?? Mam zacząć jakąś dietę?? Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
Bjj jak najbardziej zostaw, ale (nie krytykując żadnej sw) ja bym wyrzucił KK i w to miejsce wstawił Muay Thai jest naprawdę super Albo idź od razu na trening przekrojowy MMA
Tak jak napisał kolega wyżej Bjj jak najbardziej zostaw ale Karate do tego nie pasuje musisz coś zamiast tego najlepiej Muay Thai albo jeśli masz możliwość trenować w jednym klubie MMA to raczej dobrze by było tam zawitać I życzę powodzenia w przyszłość
Toq Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2009 Posty: 146 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2010-02-10, 23:22
Mam podobną sytuację :P Walką się dawno interesowałem... Zacząłem sparingować z kumplami jakoś przed wakacjami a trenować w klubie mma od września... Mam do tego zapał (Kumple czasami uwierzyć nie mogą, że mimo, iż wyglądam na mniej wysportowanego po ciężkim treningu wciąż chce mi się walczyć)... Też chciałbym wystartować na zawodach amatorskich i obawiam się, że dla mnie za późno... Treningi mam 2 razy w tygodniu i staram ćwiczyć to co pamiętam z treningów na własną rękę ale niestety nie mam z kim bo kumple nie mają aż takiego zapału (wolą zielsko jarać -.-!). Z tym jednak jest coraz lepiej bo zwykle minimum jeden dodatkowy trening na własną rękę sobie robię na salce ;p...
Bjj jak najbardziej zostaw, ale (nie krytykując żadnej sw) ja bym wyrzucił KK i w to miejsce wstawił Muay Thai jest naprawdę super Albo idź od razu na trening przekrojowy MMA
Omg jak nie masz o czyms pojecia to zamknij japsko chyba zostałes juz o tym przedzony na pw.
KK jest dobre i nie sluchaj tych baranów.Co najwyzej dodaj do tego boks zebys wyrobił garde.
Do Bjj polecam Zapasy bo w nich jest duzo technik graplingowych w stojce i to powinienes sobie wycwiczyc.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-02-11, 10:48 Re: Co zrobić, żeby nadrobić
Misiek 3 napisał/a:
Mam takie pytanie do znających się lepiej ode mnie. Zaczynając treningi karate chciałem po prostu "trzymać formę", gdyż wyszedłem z szkoły sportowej, jednak teraz SW przerodziły się w prawdziwą pasje. Mam teraz takie marzenie, aby wystartować w amatorskich zawodach MMA, jednak karate sportowe trenuje pół roku, a w bjj jestem początkujący. Tak więc, Co mam zrobić żeby chociaż teraz nadrobić (albo zmniejszyć znacznie dystans), lata treningu ewentualnych przeciwników, żeby chociaż trochę powalczyć na amatorskich zawodach. Mam 17 lat, mam za sobą lata pływania, jestem raczej wysportowany, mieszkam w tychach. Co mi polecacie, trenuje w bastionie 3 treningi w tygodniu, za jakieś 3 miechy pójdę na grupę zaawansowaną, i na sparingi. Czy mam trenować coś jeszcze?? Jeśli tak, to co, i gdzie?? Mam zacząć jakąś dietę?? Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
Zależy jakie Karate trenujesz - napisałeś, że Karate sportowe - nie wiem jak to rozumieć. Może to jest Kyokushin, a może Shotokan pod regulamin WKF/IKF? ... jeśli to tradycyjne albo Shotokan to od razu odpuść - jeśli Kyokushin - zastanów się nad tym co podpowiada Boruta.
Zamień karate na MT albo KB. MT jest leprze ale często KB ma wyższy poziom a MT niższy. BJJ zostaw. Do tego dorzuć jakiś trening przekrojowy w klubie MMA i powinno być gites. Ale nie myśl że będziesz wygrywał takie zawody, ale dystans na pewno zmniejszysz.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Karate odpada(na sekcji jest dużo dzieci prawie nigdy nie ma sparingów:(, poza tym to fajnie jest, ale MMA ważniejsze)... ok. Mam taką sytuacje że zamiast 1,5h treningu MMA, 1,5h bjj i 1,5h sparingów bjj, mógłbym mieć 2*1h Muai thai. Co jest ważniejsze?? Mam jeszcze dodatkowo biegać, chodzić na siłownie?? Jaką dietę mam stosować aby nie paść po takim tygodniu treningów?? Za ile będę mógł w ogóle myśleć o takich zawodach?? Są jakieś szczególne uwagi, coś o czym warto by było wiedzieć??
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-02-11, 20:44
Misiek 3 napisał/a:
Karate odpada(na sekcji jest dużo dzieci prawie nigdy nie ma sparingów:(, poza tym to fajnie jest, ale MMA ważniejsze)... ok. Mam taką sytuacje że zamiast 1,5h treningu MMA, 1,5h bjj i 1,5h sparingów bjj, mógłbym mieć 2*1h Muai thai. Co jest ważniejsze?? Mam jeszcze dodatkowo biegać, chodzić na siłownie?? Jaką dietę mam stosować aby nie paść po takim tygodniu treningów?? Za ile będę mógł w ogóle myśleć o takich zawodach?? Są jakieś szczególne uwagi, coś o czym warto by było wiedzieć??
Masz w klubie Marcina Helda posłuchaj ostani wywiad z nim on przez cały czas nie stosuje żadnych diet ani suplementów nie je tylko fast fodów i jest czołówką lekkiej w Polsce.
Powiem Ci w ten sposób. Głównym trenerem Bastionu jest Sławek Szamota, świetny trener i zawodnik. Dlaczego nie zapytasz jego? Na forum internetowym możesz usłyszeć multum różnych opini, tylko jak rozpoznasz te wartosciowe?
Komaro - znam Heldzika osobiście (równoległa klasa w liceum), on trenuje 8-9 lat, jest już do takiej ilości treningów przyzwyczajony, ja nie.
Brak diety, on tak robi, bo on niczego nie musi nadrabiać, już jest wystarczająco sprawny fizycznie.
Boruta - Zazwyczaj gadałem na temat BJJ z Marcinem, ale to już są bardziej sprawy trenerskie, a teraz, na treningach nie ma prawie w ogóle czasu na pogawędkę, po treningu od razu następny, jak będzie taka możliwość to porozmawiam . Wartościowe... Poczytałem trochę na www.akademiasarmatia.com, gratuluje dorobku w SW. Fajnie by było jak by tak każdy miał w podpisie napisane cokolwiek na temat swoich osiągnięć, to by zwiększało autorytet wypowiedzi. Co myślisz na temat tego thai boksu? Mam (też oczywiście kosztem części treningów w bastionie) taką możliwość, że mogę trenować judo albo zapasy lub boks, czy mam zostać na full treningów w bastionie??