TO mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich Zastanawiam się nad zaczęciem treningów jakieś sztuki walki. przez 5 lat trenowałem karate shotokan. Chciałbym zacząć trenować jakiś styl walki bardziej urozmaicony zastanawiam się nad paroma, a dokładniej nad 1.mma
2.muay tay
3.shidokan
4.vale tudo
5.bjj
6.kick boxing.
...
Najbardziej zainteresowało mnie mma i shidokan, wydaje mi sie że w tych stylach trenuje sięnajwięcej technik(parter stójka itp),anie tylko poszczególne , ale może się mylę Chciałbym trenować coś takiego żeby była to walka i na ringu i zwykłe treningi i żeby używane były różne techniki, a nie tylko tak jak mieliśmy na shotokan ciosy bloki kopnięcia i tyle od czasu do czasu lekkie sparingi i nic więcej(nie wiem czy ja trafiłem do takiego trenera czy po prostu ten styl taki jest). Nie wiem czy wiecie dokładnie o co mi chodzi, ale mam taką nadzieje jbc sprostuje. Bardzo mi zależy na wyborze dobrej dyscypliny dla mnie, ma nadzieje że mi pomożecie ;)
Radosław
Wysłany: 2009-09-01, 19:59
Ja chodzę na MMA i jestem zadowolony.Treningi są bardzo wszechstronne i praktyczne w przeciwieństwie do shotokan.
Wiele zalezy od trenera to raz. Dwa to wybierz cos w czym sie najlepiej czujesz. Po trzecie jesli nie wiesz co jest ciekawego w tym to przejdz sie na trening kazdej z sekcji. W koncu wybierzesz cos dla siebie.
Jestem z Białegostoku, byłoby dobrze jak byście polecili jakiś dobry klub xD, Radosław, a możesz coś więcej opowiedzieć o tych treningach MMA jak to wygląda na czym ćwiczycie, co ćwiczycie itd ogólnie jak wyglądają treningi
Pozdro
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-09-02, 07:17
Muay Thai w Husarzu, polecam. Bjj podobno też nie najgorszy poziom (klub prowadzi też mma). Podobno judo na politechnice ma bardzo wysoki poziom.
Jeśli chodzi o muay tay to właśnie o tym klubie myślałem tak samo jak i o bjj i mma w tym klubie co zaproponowałeś. Tylko właśnie jeśli chodzi o te trzy style to chyba najbardziej zainteresowało mnie mma bo jest w niej zawarte wiele technik (bardziej zwróciłem uwage także na shidokan tak jak pisałem wcześniej). Bjj to chyba głównie walka w parterze, amuay tay w stójce nie wiem czy mam racje ale wydaje mi się że mma to jakby połączenie tych i innych technik (stylów).
Radosław
Wysłany: 2009-09-02, 15:30
Mucha3 treningi mma to głównie połączenie treningu muay-thai z brazylijskim jiu-jitsu z tym że w stójce nie trenujemy łokci ze względu na to że na amatorskich zawodach uderzenia łokciem są nie dozwolone,i w parterze kładziemy większy nacisk na uderzenia niż w bjj.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-09-03, 18:44
Shidokan to stosunkowo mlode dziecko Karate.
Oczywiscie to przede wszystkim uderzenia i komniecia, troche je poprawiono i dodano przedewszytkim do niego takze rzuty i troche parteru (ale mocno ograniczony).
SW naprawde dobra i godna polecenia (ale zaznaczam, ze nie wiem jak stoi ogolny poziom w Polsce-ponoc dobrze).
MMA to formula, a w klubach pod ta nazwa trenuje się poprostu typowo pod nia. W walce naklada sie najwiekszy nacisk na parter, a w zakres treningu wchodza zwykle techniki BJJ i MT.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski