Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
MT i MMA
Autor Wiadomość
Jesus 

Wysłany: 2010-08-14, 11:25   MT i MMA

Witam, mam pytanie odnosnie tego po jakim czasie bede mogl bez problemow, skutecznie wykorzystac umiejetnosci nabyte podczas treningow w walce "ulicznej". MT slyszalem, ze tak z pol roku, a MMA ?

Ziomek.

Wysłany: 2010-08-14, 11:48   

To wszystko zależy od motywacji,chęci,treningu,trenera,samego siebie, geny.

Możesz nawet po 5 latach dalej być ciapa. Lub po pół roku nabyjesz potrzebne umiejętności.

Jesus 

Wysłany: 2010-08-14, 11:50   

No jasne, pytalem oczywiscie tak orientacyjnie : ) Jestem raczej z tych szybko lapiacych skilsy : )

Ziomek.

Wysłany: 2010-08-14, 11:52   

Tego dowiesz się na treningu. Są ludzie którzy nie potrafią wykorzystać tego co nauczyli się na sali. Dlatego często wymaga to od osób czasu aby utrwalić technikę. Zależy to także od wieku im jesteś młodszy tym szybciej wszystko utrwalisz ale to nie jest zasada.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-08-14, 12:11   

Jeżeli trenujesz tylko po to aby wykorzystać to na ,,ulicy" to motywacja szybko spadnie i niczego się nie nauczysz. Siła wiąże się z odpowiedzialnością a niektórzy o tym zapominają.
trening to nie to samo co walka. Najwięcej doświadczenia zdobywasz na zawodach, sparingach, walkach w klubie(jeżeli takie są).

Majkel

Wysłany: 2010-08-14, 12:33   

Cytat:
nabyjesz

Nabędziesz ;)

Jesus, zależy jaki styl,trener,zawodnik,ilość treningów.Myślę,że do tego sportu jak i każdego innego trzeba cierpliwości.
Myślę,że po roku jakieś podstawy byś już potrafił wykorzystać,ale to jest jak wróżenie z fusów,nigdy nie ma pewności.

yaol90 napisał/a:
Jeżeli trenujesz tylko po to aby wykorzystać to na ,,ulicy" to motywacja szybko spadnie i niczego się nie nauczysz.

Według mnie musi być jakiś punkt zaczepienia,jedni trenują rekreacyjnie,drudzy ponieważ chcą coś osiągnąć w tym sporcie inni jeszcze po to by mieć większe szanse w starciu na ulicy.

Jesus 

Wysłany: 2010-08-14, 12:48   

Trenuje po to, zeby moc skutecznie chronic siebie i bliskich jezeli zajdzie taka potrzeba, a nie po to zeby cwaniakowac, wiec mysle ze motywacja nie jest zla : )
Swoja droga rok to kupa czasu : /

Ziomek.

Wysłany: 2010-08-14, 13:11   

Zobaczysz jak to szybko minie ;D.

A jeszcze inni trenują po to aby trenować ;D

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-08-14, 15:51   

Jesus napisał/a:
Trenuje po to, zeby moc skutecznie chronic siebie i bliskich jezeli zajdzie taka potrzeba, a nie po to zeby cwaniakowac, wiec mysle ze motywacja nie jest zla : )
Swoja droga rok to kupa czasu : /

To już rozumiem.
Troszkę naskoczyłem bo już mam dosyć cwaniaczków co przychodzą na treningi spokojni i potulni jak baranki a po kolegach opowiadają co to nie oni i że każdego w klubie kładą. Do tego jak widzę ich kołysanie się od prawej do lewej po 2 miesiącach treningu to szlag mnie trafia. Nienawidzę ludzi co trenują na pokaż a na treningu w sparingu są jak ,,pizdy"

Ale w nauce SW dla obrony własnej i innych nie widzę nic złego wręcz odwrotnie. Oby tylko motywacja Ci nie spadła. I pamiętaj i ,,im więcej potu na treningu tym mniej krwi w walce". Tak więc trenuj trenuj i jeszcze raz trenuj i obyś nigdy nie musiał korzystać z tego co się nauczysz.

Jesus 

Wysłany: 2010-08-14, 16:46   

Dzieki za pomoc i... cieple slowa :-D

A zeby nie zakladac nowego tematu to zapytam tutaj. Kwestia juz sparingow, czy realnej walki na powiedzmy ulicy. Staje na przeciwko kolesia i wchodza wszystkim pewnie znane nerwy, po czesci to paralizuje : / Zwrocilem na to uwage ostatnio przy sparingu (MT), koles zero boksu, wszystko mu moglem w boksie zrobic bez problemu, ale za to swietnie kopal, jak bym przycisnol to miazga, ale jakos sie balem i staralem sie bronic przed kopnieciami. Gdybym byl pewny i sie nie spinal to 0 problemu, macie jakies sposoby na to ?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-08-14, 17:40   

Krotko i na temat - RELAX.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-08-14, 18:41   

to przyjdzie z czasem jak parę razy dostaniesz. To nabierzesz pewności siebie. Po prostu trzeba skupić i nie bać.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-08-14, 19:31   

po prostu, dostaniesz raz, drugi, trzeci, to będziesz wiedział jakie błędy popełniałeś, i być móże nie popełnisz ich w następnym starciu
lepiej abyś te błędy popełniał na treningach i je eliminował po mału niż to miałby miejsce na ulicy...

owca1002 

Wysłany: 2010-08-14, 20:40   

im wiecej potu na treningu, tym mnie krwi podczas walki. AMEN

Batman 

Wysłany: 2010-08-22, 15:37   Re: MT i MMA

Jesus napisał/a:
Witam, mam pytanie odnosnie tego po jakim czasie bede mogl bez problemow, skutecznie wykorzystac umiejetnosci nabyte podczas treningow w walce "ulicznej". MT slyszalem, ze tak z pol roku, a MMA ?
Po paru turniejach, bo na nich się nauczysz najwięcej, lcz żeby wyjechać na turniej musisz trochę poczekać pewnie, żeby wyjechać na zawody, to motywacja typu "do samoobrony" nie jest dobra, bo masz te zawody w tyłku.

Odpowiedz do tematu