Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 298 Skąd: Koszalin
Wysłany: 2007-06-10, 23:17 Muay Thai vs boks. Co lepsze?
Co waszym zdaniem bardziej opłaca się trenować pod MMA? Ciekawi mnie to gdyż różni ludzie różnie mówią. Oto opisy tych dwóch sportów.
BOKS - wyrabia świetne łapy a także pracę nóg i koordynację. Brak jakichkolwiek kopnięć.
MUAY THAI - super kopnięcia ale ręce nieco gorsze od bokserów. Wyrabia umiejętność walki w klinczu.
Ja sam nie wiem co wybrać Teraz trenuję boks ale przez kilka lat waliłem karate kontaktowe więc z kopnięciami u mnie ok.
Jeżeli miał bym wybierac to wolal bym perfekcyjnie boksowac niz kopac. Ale w muaythai do mma to musisz sie nauczyc tylko low kick i kolan.. co nie jest az takie trudne, kwestia wyrobienia pozniej odpowiedniej siły.
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-06-11, 10:10
w muay tez masz boks wiadome ze mniej niz na boksie ale uwazam ze okrezne kopniecia wytrenowane to zabójcza bron tipy tez (front kick) i napewno duzo przewaga w zwarciu po muay thai noi te milinony cwiczen silowych na nogi i brzuch robia swoje
ja chodzilem na taekwondo tez myslałem ze umiem kopac ok ale na tarczach na tajskim widac ze kopanie w powietrze daje tylko technike
najlepiej chodz na jedno i drugie bedziesz miał łapy i kopnięcia klincz noi zostaje ci grapling
oglądnij walki pramuka ten to sadzi kopy ostre prezentuje piekne muay a nie moze w k1 max uzywac łokci
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Wysłany: 2007-06-11, 21:48
pytasz sie czy lepszy boks czy muay to ci mowie ze muay a mowisz ze chodziłeś na boks to wiesz co to a ja pokazuje ci muay thai na indealnym przykładzie jakim jest pramuk wiec nie#$%dol tylko oglądaj mistrza
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Wysłany: 2007-06-11, 22:22
Hm ja wiem że tylko że ja głosowałem za boksem a reszta pewnie za MT.
Cytat:
pytasz sie czy lepszy boks czy muay to ci mowie ze muay a mowisz ze chodziłeś na boks to wiesz co to a ja pokazuje ci muay thai na indealnym przykładzie jakim jest pramuk wiec nie#$%dol tylko oglądaj mistrza
Oglądam i jest dobry. Na pewno obije niejednego jeszcze boksera ale należy sobie uświadomić że MMA a K1 to co innego. Po kopnięciu wysokim w K1 i w razie upadku wstajesz i walczysz dalej a w MMA kiedy się wywalisz to... lepiej nie mówić. Vide walka Kena Shamrocka z Richem Franklinem.
Wysłany: 2007-06-12, 10:22
oglądałem kilka walk mma kolana sprawdzaja sie w paterze (jak mi sie bedzie chciało to znajde ci takie filmiki) dla tego jeszcze raz radze ci idz na muay thai a wiem ze k1 to nie mma ale z samym boksem do mma to jak z motyka na księzyc muay + bjj + sparingi z typami z judo sambo zapaśnikami etc
miesiąc temu napad mnie gosciu (wymiatacz z mojej dzielnicy ) zpoczątku uderzał mnie cały czas sierpami na przemian prawy i lewym wszystkie je mu zablokowałem łokciami wiec według mnie mnie muay- thai jest lepsze
ja mysle ze wszysko zależy od cłowieka a nie tego co trenuje:)
wydaje mi sie że np pan Hamed niemiałby większego problemu z pokonaniem jakiegokolwiek taja. (oczywiście to działa w dwie strony, Buakaw pokonałby bez problemu boksera)
_________________ Cnota z okazją noc przespały;
Cnoty nie było kiedy razem wstały
Wysłany: 2007-07-05, 10:33
No właśnie człowiek też się liczy. Ale ja pytam o MMA gdzie po nieudanym kopnięciu można stracić równowagę przeciwnik nas załapie za nogę (a to może się skończyć balachą na nogę)itp.
W MMA o wiele więcej się boksuje niż kopie.
rovcio napisał/a:
uderzał mnie cały czas sierpami na przemian prawy i lewym
To facet chyba młócił łapami a nie boksował. Powiedz mu że są inne ciosy np. prosty