Wysłany: 2011-08-03, 15:30 Najlepszy klub MMA w Londynie?
Znajomy na początku października wyjeżdża do Londynu, chciałby troszkę potrenować MMA. Podobno znajduje się tam jakiś "światowy team". Orientujecie się?
Ja z kolei myślałem o Rosji. Czy czołowe rosyjskie kluby MMA/Zapasów odbiegają jakoś znacząco od polskich? Chodzi mi o kadrę trenerską, warunki treningowe, zawodników.
Kiedyś, w gazecie "Sztuki Walki", był artykuł o szkole Carlsona Gracie, z tego co pamiętam w Londynie. Podstawą jest tam oczywiście bjj, ale na pewno przygotowują też pod MMA. Jeszcze taki znajomy, wspominał mi o London Shootfighters, zachwalał.
Na temat Rosji się nie wypowiem bo nie mam zielonego pojęcia gdzie są te kluby. Na przykładzie judo i zapasów, mogę powiedzieć, że rosyjska szkoła stoi bardzo wysoko.
Tak to prawda. Należy też uwzględnić kraje byłego ZSRR. Ostatnio też do czołówki przebijają się Japończycy.
siedem napisał/a:
AmatorMMA napisał/a:
Rosjanie w zapasach są najmocniejsi. Ale kurcze wydaje mi się, że mają dosyć mało zawodników mma na światowym poziomie.
a fiodor to sie nie liczy???
Wymieniłeś tylko jednego :). Jeszcze można wymienić Aleksandra Emelianenko, no i zawodników z M1 Ch-e: Maxim Grishin, Magomed Sultanakhmedov, Shamil Zavurov. Czy ci ostatni to czołówka - tego nie wiem. Ale fakt, że na wiodących galach ciężko znależć Rosjanina na "podium".
Jeden Fedor wiosny nie czyni Dodałbym jeszcze wojak11 oprócz tych których wymieniłeś Sergeia Kharitonova, ale to i tak garsteczka.
Boruta, Ty się pewnie będziesz orientował czy w Londynie jest jakiś lepszy klub mma od London Shootfighters? Twoim zdaniem ogólnie angielskie kluby mają wyższy poziom od polskich?
Roger Gracie również w Londynie prowadzi zajęcia, czy raczej jest "twarzą" akademii?
Mój znajomy zastanawia się czy karierę kontynuować w Poznaniu (Ankos) czy lepszym wyborem będzie London Shootfighters? Czy można te kluby w ogóle jakoś porównywać? Czy londyński team leży na zupełnie innej półce?