Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
pare ptyan dotyczacych mma
Autor Wiadomość
anamarie 

Wysłany: 2011-08-01, 16:28   pare ptyan dotyczacych mma

Cześć wam!
Niedługo rozpoczynam realizację nowego projektu który będzie dotyczył wyjazdów na wielkie widowiska/ show związane z MMA.
Zostałam przypisana do małego researchu i mam wiele pytań dotyczących MMA w Łodzi jak również w Polsce. A mianowicie, chodzi mi o grupy docelowe, zainteresowane tym sportem. Ponieważ jestem bardzo nowa w temacie, chciałam się zapytać jaki jest przedział wiekowy osób uczęszczających na treningi? Czy są to tylko mężczyźni czy również kobiety? Wśród których jest większe zainteresowanie? I które miasta w Polsce byście ocenili za najbardziej „wzięte” na MMA? Są to dla mnie bardzo ważne informacje, ponieważ chciałabym się „zapoznać” kto tak naprawdę będzie w przyszłości naszym klientem. Zatem, doceniam każdą odpowiedź i może nawet mały wykład na temat tej niezwykłej pasji oraz osób zajmujących się tym sportem.
Za wszelkie informacje góry dziękuje,
M

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-08-02, 08:52   Re: pare ptyan dotyczacych mma

anamarie napisał/a:
jaki jest przedział wiekowy osób uczęszczających na treningi?

U nas 16-43 lata, z tym, że dolną granicę wyznacza minimalny wiek w którym przyjmujemy. Sa kluby, gdzie ćwiczą młodsi.

Cytat:
Czy są to tylko mężczyźni czy również kobiety?

Równierz kobiety, aczkolwiek niezbyt dużo.

Cytat:
Wśród których jest większe zainteresowanie?

Zdecydowanie wśród mężczyzn.
Cytat:
I które miasta w Polsce byście ocenili za najbardziej „wzięte” na MMA?

Co rozumiesz przez "wzięte"?
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

anamarie 

Wysłany: 2011-08-02, 10:40   pare ptyan dotyczacych mma

Za bardziej "wziętą" lokalizację mam na myśli, najbardziej znane miasto w Polsce (i nie tylko) właśnie z tego sportu? Pisze Pan/Pani "U nas..." czyli gdzie?
Jeżeli Pan/ Pani pozwoli zadam więcej pytań, które mogą wydawać się bardzo bezsensowne, a dla mnie niesamowicie istotne. Żeby móc w przyszłości współpracować z zawodnikami, z ludźmi którzy pasjonują sie w sportach walki muszę ich po prostu bliżej poznać. Stąd też ten mały wywiad.
Przedział wiekowy jest niesamowicie obszerny! Zdaje sobie sprawę, że to nie tylko uczniowie/ studenci ale również ludzie pracujący. Czy osoby na stanowiskach specjalizują się w podobnych branżach czy raczej ich zawody/specjalizacje są tak odległe jak przedział wiekowy? A oprócz pasji do sportu, co tych ludzi łączy? Mam tu na myśli pewien styl życia, muzyka, klasa społeczna itp? Czy jest jakies określone/ wytypowane miejsce gdzie wyposażają się w specjalne suplementy diety, odzież itp?

artemis 

Wysłany: 2011-08-02, 10:59   

anamarie, "muszę ich po prostu bliżej poznać" to zamiast siedziec na internecie idz na treningi poznaj ludzi. Seminaria, obozy, pojezdzij po sekcjach. Latwiej ci bedzie zrozumiec o co w tym wsszystkim chodzi, u mnie na sekcji sa i prawnicy, nauczyciele, studenci, licealisci, slusarze itp. itd.

anamarie 

Wysłany: 2011-08-02, 11:15   

Oczywiscie, taki również mam zamiar.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-08-02, 12:21   Re: pare ptyan dotyczacych mma

anamarie napisał/a:
Za bardziej "wziętą" lokalizację mam na myśli, najbardziej znane miasto w Polsce (i nie tylko) właśnie z tego sportu?

Hmm. Ciężko powiedzieć. Przykładowo z najlepszą publicznością spotkałem się na galach w Trójmiescie. W takim Szczecinie, czy Poznaniu, mimo dużej liczby zawodników słabiej wypada organizowanie gal. Powiedziałbym tak (to nie ranking, tylko charakterystyka kilku głównych osrodków):
Trójmiasto: dużo dobrych zawodników i bardzo dobry klimat dla gal zawodowych, ale słabiej z imprezami amatorskimi.
Poznań i Szczecin: dużo dobrych zawodników, średni klimat dla gal zawodowych, brak imprez amatorskich.
Kraków: trochę mniej dobrych zawodników (ale też sporo), gal zawodowych dawno nie było, dobry klimat dla imprez amatorskich.
Warszawa: dużo dobrych zawodników, w miare dobry klimat dla gal zawodowych, dość dobry dla imprez amatorskich.
Olsztyn: tu ćwiczy Mamed Khalidow uznawany za najlepszego w Polsce zawodnika, gal zawodowych brak, bardzo dobry klimat dla imprez amatorskich.
Szczecin
Cytat:
Pisze Pan/Pani "U nas..." czyli gdzie?

Patrz podpis.
Cytat:
Jeżeli Pan/ Pani pozwoli zadam więcej pytań, które mogą wydawać się bardzo bezsensowne, a dla mnie niesamowicie istotne.

Proszę bardzo.
Cytat:
Czy osoby na stanowiskach specjalizują się w podobnych branżach czy raczej ich zawody/specjalizacje są tak odległe jak przedział wiekowy?

Odległe, choć najwięcej jest studentów. Przykładowo wsród ćwiczących u mnie jest architek, oficer marynarki handlowej, przedstawiciel handlowy dużej firmy ogrodniczej, kilku informatyków, trzech (teoretycznie czterech, ale najdłużej ćwiczący odkad wziął drugi etat w pogotowiu pojawia się sporadycznie) strażaków.
Cytat:
A oprócz pasji do sportu, co tych ludzi łączy? Mam tu na myśli pewien styl życia, muzyka, klasa społeczna itp?

Nic.
Cytat:
Czy jest jakies określone/ wytypowane miejsce gdzie wyposażają się w specjalne suplementy diety, odzież itp?

Tez nie. Oczywiście czasami dany klub jest związany z jakąś konkretna marką, czy sklepem (tak internetowym, jak i normalnym) ale to kwestia konkretnego klubu, a nie jakaś ogólna.

anamarie 

Wysłany: 2011-08-02, 13:47   

Jestem Panu niesamowicie wdzięczna za wszystkie informacje, chętnie porozmawiałabym z Panem osobiście. Niedługo będę zajmować się stroną wizualną tego projektu o którym wspomniałam wyżej. Do samej realizacji jeszcze nam daleko. Aby dotrzeć do odbiorcy, chciałabym się lepiej zapoznać z całokształtem sportu. Czy poleca pan jakaś rzetelną lekturę poświęconą MMA? Jakieś artykuły? Aby wdrążyć się w temat najlepiej iść na treningi i poznać ludzi. Tylko że, trzeba na początku wiedzieć cokolwiek na temat tego sportu, żeby móc o czym z ludźmi rozmawiać. Niestety, ja wiem mało a internet to śmietnik informacji.

artemis 

Wysłany: 2011-08-02, 15:07   

wcale nie musisz wiedziec wiele na temat tego sportu, trening i spotkania potreningowe sa najwiekszym zrodlem informacji, kazdy sie wymienia info gdzie co kupuje kto ostatnio co wygral itp. Wystarczy pojsc poznac ludzi i umowic sie z nimi na bilard/kregle/ognisko/cole itp.

anamarie 

Wysłany: 2011-08-02, 15:44   

Zapewne masz racje i rowniez dziekuje za pomoc. To na pewno bedzie moj nastepny etap poszukiwan. Jak na razie robie taki maly wywiad srodowiskowy. Stad ten pomysl na fora. Swoja drogą, wiadomosci na temat tego sportu przydadza mi sie bankowo. Jezeli ty znasz jakies dobre lektury na ten temat, chetnie przeczytam.

artemis 

Wysłany: 2011-08-02, 20:23   

"Vademecum vale tudo" z tego co sie orientuje to zmienilo to nazwe na vademecum mma, ale glowy sobie uciac nie dam, najlepiej bedzie wiedzial boruta bo chyba pomagal przy tworzeniu tego. Najlepiej poczytaj sobie w necie wlasnie o vale tudo bo mozna by powiedziec ze z tego wszystko sie wzielo. Jak juz sie dowiesz na czym to polega i jakie sztuki walki najczesciej sie wykozystuje do trenowania pod katem mma to juz bardziej bedziesz mogla sie zaglebic w poszczegulne dziedziny

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-08-02, 20:45   

Nic nie zmieniło. I nie pomagał, tylko odwalił większośc roboty.
Vademecum Vale Tudo to jedyna taka publikacja w Polsce, ale niestety miejscami trochę już nieaktualna, choć i tak polecam, to najpełniejsze kompedium wiedzy. Niestety brak mi czasu na dokończenie aktualizacji nowego wydania, które to dopiero ma się nazywać Vademecum MMA.
Poza tym trochę artykułów jest na naszej stronie.

artemis 

Wysłany: 2011-08-02, 22:12   

spokojnie, nie chcialem urazic :) po prostu dawno temu czytalem o tej ksiazce i to jeszcze pobierzny artykul

anamarie 

Wysłany: 2011-08-03, 10:23   

Super! A tak abstrahujac od zawodnikow i osob trenujacych, mozecie mi cos powiedziec o fanach mma? Jacy oni sa?
Zauwazylam ze mam do czynienia tutaj ze slawa, gratuluje osiagniec i tymbardziej bardzo mi milo i bardzo jestem wdzieczna za kazda odpowiedz.

artemis 

Wysłany: 2011-08-03, 11:27   

Fani mma ? Czesto jeszcze nie dokonca wiedza o co w tym chodzi, nie znaja terminologi itp. Poza tym jest dosc duza nagonka na MMA ze strony mediow, twierdza ze jest to mordobicie, walka bez zasad i tak dalej, czesc spoleczenstwa tez tak uwaza.

Sportowo88 

Wysłany: 2011-08-03, 11:53   

Zgadzam się z artemisem. Dokładnie taka jest wizja. Tutaj również jest podział na MMA i KSW, bo w Polsce wielu fanów po prostu zaczyna poznawać MMA ze strony naszej polskiej federacji. Dużo osób jednak poróżnia te dwa aspekty.

Odpowiedz do tematu