Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w dostosowaniu treningu, diety oraz suplemencji
Autor Wiadomość
KarpYou 

Wysłany: 2011-05-24, 11:55   Pomoc w dostosowaniu treningu, diety oraz suplemencji

Witam
Zajmuje się od dłuższego czasu MMA, chciałbym prosić o pomoc w ułożeniu diety, suplementacji oraz planu treningowego na siłowni. Zaznaczam na początku, że zapoznałem się z tematami podwieszonymi jednak dokładnej odp nie uzyskałem. Zacznę może od moich warunków fizycznych, celu treningu i obecnego planu treningowego.

Wzrost: 194 cm
Waga: 92 kg
Cel: Zwiększenie wydolności, ogólna poprawa samopoczucia, przyspieszona regeneracja, delikatne zbicie wagi
Obecny plan treningowy (od około 3 msc):
Pon - Boks
Wt - Muay Thai + MMA
Śr - MMA
Czw - Muay Thai + MMA
Pt - Boks

Zacznijmy od diety. Chciałbym aby była ona w miarę luźna. Wiem, że w bodybuildingu to podstawa jednak wydaję mi się, że przy sportach walki już tak zasadniczej roli nie odgrywa.

Jeśli chodzi o suplementacje to posiadam w domu następujące odżywki:
Nutrabolic Aminocell
Thermo Speed
Profi Mass
do tego witaminy dla sportowców i guarana

W tym momencie używam tylko Thermo Speeda, witamin i guarany. Jeśli jest to możliwe to chciałbym wykorzystać te odżywki.

Przechodząc do siłowni chciałbym prosić o przykład treningu typowego pod sztuki walki. Ważne jest dla mnie aby plan ten był rozpisany na 3 dni (pon,śr,pt). Cel tego treningu: poprawa siły uderzenia nie tracąc przy tym dynamiki.

Oczywiście nie czekam na gotowe, prosiłbym tylko o wskazówki dotyczące wyboru rodzaju diety, planu treningowego i suplementów. Dodam, że nie zależy mi w tym momencie na budowie sylwetki, chodzi głównie o efekty w sportach walki. Prosiłbym o wypowiedź ludzi znających się na temacie.
Liczę na konkretne odp

Pozdrawiam
Grzesiek

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-05-24, 18:21   

Co do diety to ci nie pomogę, bo takowej nie posiadam i sie na tym nie znam. Osobiście polecam trening FBW, czyli obwodowy. Nie jestem specem od takich treningów, ale osobiście zaczynam męczyć ten o to plan:

Pon-15p, Śr-10p, Pt-5p
w 15stkach 3 serie, w 10tkach 4, w 5tkach 5. po 1 cw na partie

A:
- Martwy ciąg

- Wyciskanie hantli na skosie

- Podciąganie na drążku

- Wyciskanie sztangi z klaty

- Uginanie ramion ze sztanga

- Pompki na poreczach/wyciskanie wasko

- Wspiecia i cos na bebzon na przemian, zeby czasu nie tracic %)

B:
- Przysiady ze sztanga

- Wyciskanie sztangi plasko

- Wiosłowanie sztanga

- Unoszenie hantli na boki w opadzie 45st

- Podciaganie sie podchwytem w waskim rozstawie dloni

- Wyciskanie francuzkie sztangi lezac

- Wspiecia i cos na bebzon na przemian

Nie widzę przeszkód, abyś go wykorzystał. Prosiłbym jednak kogos z forum przy okazji powiedzieć, czy nie ma tu jakiś olbrzymich błędów(nie chodzi mi tu o wtrącenie się do tematu, tylko ot tak, z ciekawości :p). Wziąłem go z jakiegoś forum kulturystycznego, więc myślę, że wszystko będzie ok ^ ^

artemis 

Wysłany: 2011-05-24, 20:12   

wszystko co chcesz osiagnac mozna jak najbardizej zrobic bez silowni, trenujesz 5x tygodniowo dorzucajac do tego silke moim zdaniem bys przesadzil, organizm tez musi sie regenerowac. Dieta w sw tez jest bardzo wazna, w zaleznosci co checsz uzyskac z diety takie zaleznosci miedzy bialkiem a weglami dajesz. Thermo speda i guarany nie bierz razem bo sam thermo ma juz w sobie pobudzacze.

Jak tak bardzo chcesz ta silke to do se dorby jest push and pull, ale ja powaznie w tedy zrezygnowal bymz dwoch trneingow sw. Zeby co kolwiek zaczelo sie dziac z twoim cialem to musisz dobrze jesc, duzo spac i duzo cwiczyc/walczyc.

KarpYou 

Wysłany: 2011-05-24, 22:59   

Dzięki za odp. Co masz kolego na myśli przez stwierdzenie dobrze jeść ? Jeśli chodzi o obecne moje odżywianie to w tej chwili nie jem słodyczy, fast foodów, nie pije gazowanego, nie liczę kalorii, staram się jeść co 3 h, unikam jasnego pieczywa, ziemniaków, smarze na oliwie z oliwek. Czyli looźna dieta z unikaniem rzeczy niezdrowych, tuczących. Oczywiście zdarza się czasami złamać reguły, ale staram się. Czy taki rygor dietetyczny wystarczy czy dużo lepsze efekty osiągnę przez dietę rygorystyczną z wieloma ograniczeniami ?

Jeśli chodzi o wypowiedź kolegi powyżej to czytałem o tym treningu obwodowym, jednak liczyłem na coś zupełnie innego, o ćwiczenia typowe pod sztuki walki.

Czekam na następne odp

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-05-25, 14:56   

KarpYou napisał/a:
Dzięki za odp. Co masz kolego na myśli przez stwierdzenie dobrze jeść ? Jeśli chodzi o obecne moje odżywianie to w tej chwili nie jem słodyczy, fast foodów, nie pije gazowanego, nie liczę kalorii, staram się jeść co 3 h, unikam jasnego pieczywa, ziemniaków, smarze na oliwie z oliwek. Czyli looźna dieta z unikaniem rzeczy niezdrowych, tuczących. Oczywiście zdarza się czasami złamać reguły, ale staram się. Czy taki rygor dietetyczny wystarczy czy dużo lepsze efekty osiągnę przez dietę rygorystyczną z wieloma ograniczeniami ?

Jeśli chodzi o wypowiedź kolegi powyżej to czytałem o tym treningu obwodowym, jednak liczyłem na coś zupełnie innego, o ćwiczenia typowe pod sztuki walki.

Czekam na następne odp

Na oliwie z oliwek się nie smaży, gdyż podczas smażenia wytwarzają się substancję rakotwórcze. W każdej restauracji przestrzega się tej zasady. Oczywiście rygorystyczna dieta daje lepsze efekty, ale nie dajmy się zwariować.

Odpowiedz do tematu