Mam takie pytanie.. troche powaznie traktuje to cale MMA(w kazdym razie staram sie) i chcialbym zapytac, co mozna jeszcze poza samymi treningami robic lub cwiczyc, zeby lepiej mi szlo na treningach, na sparingach itp. To pytanie glownie kieruje do tych, co trenuja MMA ale inni tez moga sie wypowiedziec ;] Chodzi mi o to np. co mozna porobic w domu zeby nie tracic tego czasu np. na bezsensowne siedzenie przy komputerze, a co by mi pomoglo w pasji ;]
Trening domatora, trening na siłowni, aeroby, odpowiednia dieta, ćwiczenie obaleń na bracie/siostrze/kumplu/worku, oglądanie walk MMA, filmików instruktażowych, poczytanie artykułów/książek o tematyce walk(np. gdzieś był ciekawy artykuł tutaj o punktach witalnych), znalezienie ćwiczącego sparing partnera i powalczenie z nim(dobrzy by było gdyby np. ty preferował stójkę, a on parter w tedy byście się nawzajem uczyli), walka z cieniem(czyli machanie przeszczepami w powietrzu)... i wiele, wiele innych rzeczy.
Dlaczego ma sobie darować punkty witalne? Przecież uderzenie w odpowiednie miejsce to szansa na zadanie większych obrażeń, prawda?
Unagi Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 63
Wysłany: 2010-11-24, 16:22
Generalnie trafienie kogoś w łeb na zawodach jest sukcesem. Wiedza o 16 punktach witalnych na samej głowie jest po prostu nieprzydatna. Informacje z kolei ze jak tu go trafie to sparaliżuje mu rękę, tu straci przytomność, a tu to na zawsze dostanie zeza to już zwyczajne mity. Nawet jeśli jest w tym minimum prawdy to Ci się to nigdy nie przyda. Spróbuj kiedyś świadomie trafić kogoś na sparingu jakieś ślinianki podżuchwowe czy inne magiczne miejsca. Zwyczajnie szkoda czasu.
Unagi Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 63
Wysłany: 2010-11-24, 18:49
Widać nieprecyzyjnie się wyraziłem. Głowa to dobry przykład po prostu. Skoro problem jest trafieniem, głowy jako takiej skąd pomysł na celowanie w jakiś konkretny punkt wielkości opuszka palca. Analogicznie z resztą. Wytłumacz mi czemu w mma nie widuje się ataków na "Euhke Gwanjol (3) szczyt ramienia, łącze wyrostka barkowego z obojczykiem" skoro są takie niszczące?