Witam was :P... mam pewna sprawe, Trenuje sztuki walki kolo roku ale ... ciagnie mnie do mma i tu zaczyna sie problem... wiem ze niczego sie sam nie naucze a nie mam gdzie sie uczyc moze macie jakies pomysly bo ja juz poprostu rozkładam rece... no moze chodzimy sobie z chłopakami na hale i troche walczymy... ale to nic nie daje techniki tak nie wyrobie a poza tym to tylko 4fun jest... moze ktos z forum mieszka w kuj pom... ;d bylbym wdzieczny za kazda pomoc
_________________ Nigdy nie zawiedziesz białej ziemi
Matki, która siłę dała ci
Przeciw obcym trędom staniesz z tarczą
Gdzie odyna szlak od wielków trwa
Ja mieszkam w Bydgoszczy. W Bydgoszczy jest jeden klub stricte MMA Espadon.
Tylko to jest tak chłopaki trenujący głównie bjj czy tam jj gubią sie w stójce a w boksie to juz wogóle jak są sparingi bokserskie. A skoleji ci co ćwiczą muay thai lub boks gubią sie na glebie. Mma jest takim sportem gdzie np. pol roczny trening gówno da:) tam jest po prostu wszystkiego za dużo żeby "wszystko" opanować w takim samym bardzo dobrym stopniu i żeby w każdej płaszczyźnie czuć się w miarę pewnie to naprawdę trzeba kupę czasu na sali spędzić. Wiec jeżeli w Brodniccy masz sekcje boksu... ja bym na twoim miejscu tam uderzał najpierw :). Później możesz sie przelecieć po sekcjach innych sportów walki.
Moim subiektywnym zdaniem z którym wielu się pewnie nie zgodzi, opanowanie perfekcyjnie technik bokserskich jest priorytetem później kolan i niskich kopnięć , następnie rzutów i obaleń a na końcu parteru. Takie jest moje zdanie nie poparte żadnymi badaniami naukowymi ale prostą logiką żeby opanować najszybciej w zadowalającym stopniu "wolną walkę" trzeba każdą płaszczyznę opanować dobrze oddzielnie żeby na końcu trenować przekrojowo. Oczywiście kolejność trenowania "płaszczyzn" można inna obrać :) guru w tej dziedzinie nie jestem.
A wracając do treningów to jeżeli chcesz sie naprawdę dobrze nauczyć technik w stójce to z czystym sumieniem mogę polecić Fight Club Krakowiak Bydgoszcz. Sekcje są w Bydgoszczy i Toruniu. Jest was paru to zrzuta na paliwo i jeździcie, gwarantuje ze nauczycie sie prawdziwego dobrego twardego Muay Thai :) www.muaythai.bydgoszcz.pl. W sekcji kupę markowego sprzętu sparingi na ringu bokserskim wiec prawie ameryka ;]
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 298 Skąd: Koszalin
Wysłany: 2007-05-18, 17:04
tintin jeżeli dokładnie przestudiowałeś stronę o podanym przez mego przedmówcę adresie to zauważysz że trener wcześniej ćwiczył karate i kickboxing. Także ty też nie musisz zaczynać od MMA.
Najlepiej zadaj sobie pytanie: w jakiej płaszczyźnie walki chcę być dobry? Jeżeli stójka - boks kickboxing MT ostatecznie karate, jeżeli parter i obalenia - bjj zapasy judo. Jeżeli będziesz dobry w którejś płaszczyźnie to potem tylko poznasz podstawy innych styli. Jeżeli wybierzesz stójkę naucz się potem obrony przed obaleniami i jak z gleby wrócić do stójki. Jeżeli parter - jak najszybciej obalać.
thx ziomki... :P nie wiem jak ... ech zobacze jak to bedzie ... trenowalem narazie tylko stojke... ale zobacze... :P dzieki wam wielkie... a ten klub... pojade jeszcze najlepiej w tym tyg mam nadzieje ze atmosfera w klubie jest dobra...:P
_________________ Nigdy nie zawiedziesz białej ziemi
Matki, która siłę dała ci
Przeciw obcym trędom staniesz z tarczą
Gdzie odyna szlak od wielków trwa