Nie wiesz o co mi chodzi wiem jak sie prowadzi dzialalnosc i tak dalej, chce zatrudnic trenerow i prowadzic taki klub wiem ze trening to nic latwego bo sam chodze na silownie i wiem z czym to sie je.
A dokladniej na naszym terenie jest tylko jeden znieslawiony klub MMA w Zgorzelcu, dlatego chce aby taki klub powstal u nas w Bogatyni.
_________________ Slowa sa najpoterzniejsza bronia jakiej ludzie uzywaja!!!
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-06-21, 09:59
Prezes napisał/a:
jakie sztuki w nim trenowac.
Ty chcąc założyć klub MMA musisz sprowadzić trenerów którzy się tym zajmują i wiedzą jak przeprowadzić trening. Możesz w swoim klubie otworzyć kilka sekcji. Klub będziesz reklamował jako klub MMA, ale oprócz tego będą w nim sekcje judo, MT itp. Nie wiem czy to napisałem Ci w czymś pomoże, ale jak będzie źle to koledzy poprawią
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-06-21, 16:38
Niby gra gitara, ale wkrada sie tu drobne przeklamanie, bo tak naprawde bedzie to sekcja sekcja Judo i MT... no chyba, ze potraktujemy to w ten sposob, iz bedzie chociaz jeden trener od treningu przekrojowego, ktory poprowadzi sekcje, a na samodzielne Judo lub MT beda chodzic ci ktozy beda chcieli np. doszlifowac ktoras z czesci przekroju i ci, ktorzy poprostu wola samodzielny grappling lub uderzenia. Wtedy juz bedzie mozna reklamowac klub jako "MMA", bez obawy o to ze ktos oskarzy o klamstwo.
Chyba, ze to ja nie do konca zrozumialem (bo troche pewien nie jestem), wtedy sory michal_5_fcb.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-06-21, 18:59
shinra napisał/a:
potraktujemy to w ten sposob, iz bedzie chociaz jeden trener od treningu przekrojowego, ktory poprowadzi sekcje, a na samodzielne Judo lub MT beda chodzic ci ktozy beda chcieli np. doszlifowac ktoras z czesci przekroju i ci, ktorzy poprostu wola samodzielny grappling lub uderzenia.
O to mi mniej więcej chodziło. I autorowi chyba równiez bo niezbyt jasno się wypowiedział.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Ja myśle że autorowi tematu chodzi po prostu o to, że chce zatrudnić trenerów od stójki i parteru i robić treningi nie przekrojowe, a osobno pod stójke i pod parter. Więc jak ktoś sobie połączy stójke i parter to wychodzi MMA także jak najbardziej klub może być reklamowany jako MMA.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-06-21, 22:49
No wlasnie chodzi o to, ze jezeli to ma byc trening Laczonych SW, to musza byc obie obrabiane na jednym treningu. Jesli tak nie jest to nie mowimy tu o sekcji "MMA" tylko o dwoch roznych sekcjach.
Jezeli ktos trenuje w dwoch roznych sekcjach i laczy to samodzielnie, to oczywiscie rowniez trenuje przekrojowo. Jednak nie jest to, to samo co w jednej sekcji, bo 'odchylenie' powstaje chocby przy sparingach, ktore nie sa juz przeprowadzne przekrojowo - a zatem brakuje nam pewnej wprawy.
Takie jest moje postrzeganie.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Może być jeszcze tak że sparingi pod MMA są w osobny dzień. Zresztą można robić osobno treningi stójki, osobno parteru i jeszcze treningi przekrojowe. Możliwości jest na prawde sporo, tylko trenerów trzeba mieć
Potrzebujesz szkoleniowców od czterech płaszczyzn:
- parteru
- uderzeń w stójce
- obaleń
- klinczu
Nie oznacza to koniecznie czterech trenerów, bo raz, że klincz zawiera się w Bjj, zapasach i Muay thai, dwa, że często sa osoby mające doswiadczenie w dwu z nich (najczęściej jest to zapasnik, lub kickboxer, który wziął sie za Bjj).
W parterze potrzebujesz trenera Bjj. Tutaj nie ma innej opcji. Stójka uderzana to może być Muay thai, boks, lub kickboxing, ważne jednak aby jeśli to bedzie boks, czy kickboxing w wersji klasycznej, czyli bez kolan i low kicków, był ktoś zdolny uzupełnić trening o te dwa elementy. Obalenia to zapasy, ewentualnie judo. Najlepiej te pierwsze, bo judo trzeba do rzutów bez szmat dopiero dostosować. Klincz zawiera sie w Bjj (pod warunkiem, ze trener nie jest ograniczony do wersji sportowe), zapasach (zwłaszcza klasycznych) i muay thai. Jesli nie będziesz miał trenerów w tych stylach, potrzebowałbyś dodatkowo kogos do tej płaszczyzny. Na wyższym poziomie potrzebna będzie osoba, która zbierze to wszystko "do kupy". Najczęściej jest to zadanie trenera Bjj, bo styl ten powstał właśnie pod kątem takiej walki.