Na początek Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku:) Ok, zaczynamy. Często słyszy się jacy rosjanie są doskonałymi wojownikami... Ba, często słyszy się że są w ogóle najlepsi...A w zawodowym MMA na samym szczycie jest tylko Fedor...no i Alexander jego brat Gdzie pozostali rosyjscy mistrzowie? W takim kraju jak Rosja na pewno znalezli by się nie gorsi fighterzy od chociażby Alexa, a może nawet od Fedora...Dlaczego ich nie widać na światowych galach? Czy to prawda że w Rosji ciężko jest się wypromować, że często kariery młodych, obiecujących zawodników są po prostu niszczone? Prosze o odpowiedz Borute lub kogoś w temacie.
Rosjanie i reszta byłego Związku Radzieckiego. Słyszy się wiele o ich metodach, o ich wytrzymałosci psychicznej, twardości. W Amatorstwie mają wielkie sukcesy w boksie, muay thai, w zapasach, judo. Dlaczego nie widać ich w czołowce zawodników MMA? Pewien promotor bokserski wypowiadał się że zawodnicy w Rosji są o wiele, wiele mocniejsi niż w Polsce, ale to Polska ma mistrzów świata. Mówił że dlatego tam tak jest ponieważ często młodym obiecującym fighterom daje się na początek zbyt trudne walki, oni w nich przegrywają i telewizja nie chce ich pokazywać. A jak wiadomo dzisiaj bez mediów, bez dobrej reklamy prawie niemożliwym jest się wypromowac. Nie ma promocji, nie ma pieniędzy! To oczywiście przykład sytuacji w boksie zawodowym, ale być może podobnie rzecz ma się się do MMA? W UFC jest 2 Polaków, do tego dobrze sobie radzących. A Rosjan? Nie chce mi się wierzyć że poziom sw jest w Polsce wyższy niż w "Sbornej".
No to już szerszy temat. Masz Ukraińca Wowczianczina, który miał swego czasu taki status jak dzis Fiodor, wcześniej Taktarowa, Iljuchina - mistrza dźwigni na nogi, jest Charitonow, Semenow, z Białorusi są Orłowski, czy Matjuszenko, z Armenii Mousasi, Suloiew i Parisyan, No i nie zapominaj, ze Mamed też z terenów okupowanych przez ZSRS, a potem FR.
Cytat:
Dlaczego nie widać ich w czołowce zawodników MMA?
Też są.
Cytat:
Pewien promotor bokserski wypowiadał się że zawodnicy w Rosji są o wiele, wiele mocniejsi niż w Polsce, ale to Polska ma mistrzów świata.
No to chyba powinien sie przekwalifikować. Jeszcze niedawno np pięściarze z byłego ZSRS dominowali w wadze ciężkiej.
Cytat:
W UFC jest 2 Polaków, do tego dobrze sobie radzących. A Rosjan?
Tylko, ze Dana oddałby obydwu za jednego Fiedię. Nie mówiąż o tym, że parę pasów UFC do byłego ZSRS powędrowało.
Cytat:
Nie chce mi się wierzyć że poziom sw jest w Polsce wyższy niż w "Sbornej".
Ale o to chodzi że nie ma ich, lub jest niewielu w najwiekszuch organizacjach MMA na świecie takich jak UFC czy Strikeforce. Nawet jeden z komentatorów na ostatniej KSW mówił że w Rosji jest wielu doskonałych fighterów i coś dał do zrozumienia że są oni jednymi z najlepszych. Wowczianczin, Taktarow, Kharitonov czy Arlowski byli kiedyś..A obecnie oprócz Fedora prawie nikogo nie widać w czołowych org. No jest jeszcze Alexander, ale od jakiegoś czasu jest o nim cicho. Niby jest możliwosc że zawalczy w Strikeforce, ale nie wiadomo jak to się zakończy...Co Boruta powiesz o rosyjskiej szkole MMA, o klubach takich jak np Red Devil? Czy można zaliczyć go do czołowych na świecie? Z tego co słyszałem oprócz Fedora, Alexa i Zentsova, trenuje tam Gegard Mousasi, ale na 100% pewny w sumie nie jestem, jeśli chodzi o tych 2 ostatnich. Moim zdaniem Mousasi jest w światowej top 5 w LH. Mój daleki znajomy chciałby w tym roku, jakoś w wakacje wyjechać do Sankt Petersburga i trenować w owym Red Devil. Lepiej twoim zdaniem Holandia czy Rosja? Tyle się słyszy że w Rosji i reszcie byłego ZSRS jest tylu mocnych fighterów, niech KSW zaprosi jakiegos na swoją gale a nie daje zawodników takich jak Grishin! Rosja, bardzo specyficzne państwo, najniebezpieczniejszy kraj w Europie pod względem przestępczości, najsilniejsze, najgrozniejsze gangi-mafie, ogólnie bardzo trudne warunki do życia, podobno twardziele jakich ze świecą na Planecie szukać ( przykład Fiedia)... Spodziewałem się po prostu o wiele więcej mocnych zawodników z wschodniej granicy...W zasadzie Fedor to od dawna numer 1, najlepszy fighter na ziemi (zgodzisz się ze mną?) Ale to i tak jakoś za mało A tak na zakończenie : Czy oprócz Fedora, Alexa widzisz jakiś rosyjskich fighterów którzy poradziliby sobie z naszymi np z Grabowskim, Dąbrowskim czy Kitą? Lub z Pudzianem? (teraz mi się oberwie) P.s, Boruta miałeś niestety racje: Po walce Pudziana narobiło się tysiące "ekspertów" MMA i już popaprańce pisza na wielu forach (najwięcej na Onecie) że Pudzian ma szanse na wygraną z Fedorem...A jego Brata Alexa to by "zjadł" . Są setki takich komentów, jedyny plus tego że można się pośmiac, a minus że zamiast iść do przodu , to po walce Mariusza duża częsć społeczeństwa cofneła się do tyłu i teraz jeszcze więcej osób nie wie czym jest MMA. Przykre to jest.
Ostatnio zmieniony przez Thor 2010-01-01, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Co Boruta powiesz o rosyjskiej szkole MMA, o klubach takich jak np Red Devil? Czy można zaliczyć go do czołowych na świecie?
Solidny klub. To zależy jak szeroko ową czołówkę rozumieć.
Cytat:
Z tego co słyszałem oprócz Fedora, Alexa i Zentsova, trenuje tam Gegard Mousasi,
Mousasi ćwiczy w Holandii, Alosza też z Red Devils jest raczej przez osobe brata związany. Zenstowa za wybitnego zawodnika nie mam. Natomiast z dobrych jest tam mib Suloiew, i nie jestem pewien czy nadal Semenow.
Cytat:
Mój daleki znajomy chciałby w tym roku, jakoś w wakacje wyjechać do Sankt Petersburga i trenować w owym Red Devil. Lepiej twoim zdaniem Holandia czy Rosja?
Brazylia albo USA.
Cytat:
Fedor to od dawna numer 1, najlepszy fighter na ziemi (zgodzisz się ze mną?)
W wadze ciężkiej prawdopodobnie tak.
Cytat:
Czy oprócz Fedora, Alexa widzisz jakiś rosyjskich fighterów którzy poradziliby sobie z naszymi np z Grabowskim, Dąbrowskim czy Kitą? Lub z Pudzianem? (teraz mi się oberwie)
Trzeba pamietać o jednym, aby znać dobrze zawodników z danego kraju i móc sie o nich wypowiadać trzeba uważnie śledzic daną scene MMA. A kto śledzi rosyjską? Ja nie.
Ok. Pomimo że nie znasz za bardzo rosyjskiej sceny MMA to pewnie o ich najsilniejszej organizacji musisz mieć jakieś info. Chodzi mi o M-1. Co o niej powiesz? Liczy się ta org w świecie MMA? Wiadomo że Fedor ma tam swoje udziały, ale słyszałem że robią naprawdę mocne gale.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-02, 13:49
Thor napisał/a:
Ok. Pomimo że nie znasz za bardzo rosyjskiej sceny MMA to pewnie o ich najsilniejszej organizacji musisz mieć jakieś info. Chodzi mi o M-1. Co o niej powiesz? Liczy się ta org w świecie MMA? Wiadomo że Fedor ma tam swoje udziały, ale słyszałem że robią naprawdę mocne gale.
Zobacz ich walki i zobacz jaki poziom reprezentują, gale M-1 można za darmo zobaczyć na live na sherdogu.
A co powiesz Boruta o rosyjskim Sambo? To bardzo skuteczny styl?
Sory, że wtrącę swoje 3 grosze:)
Sambo Combat jest dobrym stylem pod MMA. Zobacz na Fedora czy Ivanova, którzy reprezentują wysoki poziom. Jednak większy nacisk kładzie się na parter jak na stójkę. Od sambo zaczynał Andrei Arlovski, który szybko uzupełnił je kickboxingiem.
Pod MMA jest to formuła dobra.
Ogólnie jest to pomieszanie zapasów, judo i jiu-jitsu plus trochę stójki. Walczy się w kaskach nie pamiętam ale chyba 5 minut jedną rundę(poprawcie)
Bardziej lubię jednak sportową wersję, która bardziej przypomina jiu jitsu. Walczy się w butach, zwykle na macie zapaśniczej. Zabronione są ciosy, dozwolone dźwignie i wszelkie duszenia. Walka jest na punkty ale już dawno nie oglądałem i nie pamiętam czy jest jak w zapasach czy jak w combacie(poprawcie jak się mylę)
pablobjj dzieki za odpowiedz. A żebyś viszor wiedział że w specnazie Kharnitonow z tego co wiem był kimś wysoko postawionym w Specnazie. Osiągnął on bardzo wiele w MMA, pokonywał najlepszych. Coś mi się zdaje że w Specnazie znajdą się lepsi od niego. Chłopaki powiedzcie, jaka waszym zdaniem jest lepsza szkoła MMA, chodzi mi o lepszych trenerów, zawodników, ogólnie kluby...Rosyjska czy Holenderska??
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-04, 21:18
Thor napisał/a:
pablobjj dzieki za odpowiedz. A żebyś viszor wiedział że w specnazie Kharnitonow z tego co wiem był kimś wysoko postawionym w Specnazie. Osiągnął on bardzo wiele w MMA, pokonywał najlepszych. Coś mi się zdaje że w Specnazie znajdą się lepsi od niego. Chłopaki powiedzcie, jaka waszym zdaniem jest lepsza szkoła MMA, chodzi mi o lepszych trenerów, zawodników, ogólnie kluby...Rosyjska czy Holenderska??
Holenderska to Kickboxing ale najlepsza jest brazylijska i amerykańska.
Niby tak...Ale Holandia ma świetnych zawodników MMA...Rosja zresztą też...Najlepsi kickboxerzy na Planecie to Holendrzy, ale w MMA są prawie równie znakomici, z tego co widze...Znowu Rosjanie świetnie sobie radzą w boksie amatorskim, muay thai, a zawodników MMA też mają konkret (Fedor, Alex, Kharnitonov innych jakoś zbytnio nie znam ) A więc gdzie lepiej?