Wysłany: 2009-05-05, 17:22 Starty w amatorskim MMA
Witam, w uderzanych stoczyłem kilkanaście walk ( boks, muay thai) mam dość przeciętny parter ale chce wystąpić na jakiejś amatorskiej gali mma. Jaką organizacje mi poradzicie, oczywiście wiem doskonale że musze zacząć od najnizszego poziomu. Nie mam możliwości trenowania mma w profesionalnym klubie, być może przeniose się w niedalekiej przyszłości do wiekszego miasta...ale narazie musze kombinować. Najlepsze będzie Shooto czy może jest coś lepszego dla początkujących?? Pozdro
a nie lepiej już pojechać te kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt km do klubu mma i posparingowac tam z zawodnikami w grupie średnio zaawansowanej lub początkującej na początek?
Z pewnością lepiej, faktycznie 70 km od siebie mam jakiś klub mma, raz na jakiś czas moge sie przejechać. Nie za często bo mam zbyt wiele na głowie...Ale czasami można faktycznie dobra myśl, dzieki. To teraz czekam na odpowiedzi na moje pytania w poście wyżej
Dzięki za rade, ale ja wolałbym zacząć jednak od mma, oczywiście od najsłabszego poziomu. Najlepsze będzie Shooto czy jest coś równie dobrego dla początkujących??
Jak uważasz. Najbliższe Shooto w tą sobotę. Skoro startowałeś już w boksie i thaiu, to dla Ciebie jest klasa B (pojedyńcze walki). Jeśli nie było wśród nich więcej niż trzech walk zawodowych, możesz startować w zawodach Polskiego Zrzeszenia Amatorskiego MMA w grupie turniejowej (zaawansowani). Najblizsze planowane na lipiec w Barlinku.
Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze no i ogólnie zacząć ćwiczyć pod kątem mma, a przygotowania muszą trwać przynajmniej kilka miesięcy, nie mam zamiaru jechać i być pewnym porażki. Gdybym wparował na zawody w tym momencie w klasie B ( Shooto) czy w grupie zawansowanej Polskiego Zrzeszenia Amatorskiego MMA mogliby mnie pozamiatać. Raz że parter nie jest moją mocną stroną, dwa że pewnie i stójka w mma jest troszke inna, podwójna garda może nie zadziałać, a i rękawice są mniejsze no i z pewnością wieksza siła ciosu niż w bokserskich. W tym momencie waże 97 kg czy w Shooto w klasie B jest kategoria wagowa do 100 kg czy po prostu +91?? Pytam dlatego że gdzieś to wyczytałem ale nie wiem czy dotyczy to kategorii C czy B. I jeszcze Boruta jedno pyt, na czym twoim zdaniem głównie powinienem sie skupic jeśli chodzi o parter?? wiadomo że w 2 - 4 miesiące nie będe jego wirtuozem. Pozdrawiam
Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze
Dlatego proponowałem zdobycie doświadczenia na zawodach grapplingowych.
Cytat:
pewnie i stójka w mma jest troszke inna, podwójna garda może nie zadziałać
Podwójna garda ma w MMA małe zastosowanie.
Cytat:
W tym momencie waże 97 kg czy w Shooto w klasie B jest kategoria wagowa do 100 kg czy po prostu +91?? Pytam dlatego że gdzieś to wyczytałem ale nie wiem czy dotyczy to kategorii C czy B.
Do 100. Generalnie kategorie sa w kazdej klasie te same, z tym, że w przypadku niedoboru zawodników moze dojść do połączenia. Dotyczy to zwłaszcza dwóch najcięższych.
Cytat:
I jeszcze Boruta jedno pyt, na czym twoim zdaniem głównie powinienem sie skupic jeśli chodzi o parter?? wiadomo że w 2 - 4 miesiące nie będe jego wirtuozem. Pozdrawiam
1. Obrona przed obaleniami.
2. Branie do gardy i uciekanie z tej pozycji do stójki
3. Obrona przed technikami konczącymi.
4. Obrona przed ground and pound.
Ok dzieki wielkie za odpowiedzi, zrobie tak jak piszesz. Być może jeszcze niedługo się zgłosze po porady Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-06, 16:02 ]
Jeszcze coś mi sie przypomniało. Na otwartych Mistrzostwach Polski w Shooto w 2008 walki w klasie B trwały 2 razy po 5 min http://www.youtube.com/watch?v=mBdjuQYdRPQ a wyczytałem gdzieś że jest 2 razy po 3 min??? Musze przyznać ze w B jest naprawde wysoki poziom, zarówno w stójce jak i parterze.
[ Dodano: 2009-05-06, 16:41 ]
Pierwsza i druga runda w klasie B nie wiem jaka waga http://www.youtube.com/wa...feature=relatedhttp://www.youtube.com/wa...feature=related Zwyciezca jak widać z przebiegu walki to typowy uderzacz ,w dodatku bardzo dobry. Czyli jednak można toczyć 10 minut walki w samej stójce i wygrać. Świetny poziom, nie spodziewałem się. Poprzeczka zawieszona dość wysoko jeśli chodzi o B.
Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze
Dlatego proponowałem zdobycie doświadczenia na zawodach grapplingowych.
Z tym że w grapplingu będzie mógł łatwo przegrać jeśli będzie krótko ćwiczyć, a w MMA no to wiadomo, parter będzie tylko częścią, a jak ważną, to zależy od tego czy się da sprowadzić do niego
jeszcze co do zawodników MMA, wg. mnie oni troche inaczej walczą w stójce, trzymią większy dystans, nie dają się trafić tak łatwo.
A kto ci niby załatwi udział w takiej gali ?
Chyba że niestowarzyszony bo nie wątpie że trener KB pośle cie na MMA niż na K1 ...
_________________ Mauricio Shogun Rua ! ;D
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-07-22, 11:47
Shogun93 napisał/a:
A kto ci niby załatwi udział w takiej gali ?
Chyba że niestowarzyszony bo nie wątpie że trener KB pośle cie na MMA niż na K1 ...
Na amatorskie gale można często się samemu zgłosić np na ALMMA pojechało ode mnie kilku kolegów szkolących się samodzielnie z wymyśloną nazwą klubu :)
Poza tym jakby pogadał z trenerem to ten by pewnie go puścił w MMA ;), jest organizowana liga A1 i tam są walki MT, K1, MMA w tym samym dniu.