Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Starty w amatorskim MMA
Autor Wiadomość
TylkoJeden

Wysłany: 2009-05-05, 17:22   Starty w amatorskim MMA

Witam, w uderzanych stoczyłem kilkanaście walk ( boks, muay thai) mam dość przeciętny parter ale chce wystąpić na jakiejś amatorskiej gali mma. Jaką organizacje mi poradzicie, oczywiście wiem doskonale że musze zacząć od najnizszego poziomu. Nie mam możliwości trenowania mma w profesionalnym klubie, być może przeniose się w niedalekiej przyszłości do wiekszego miasta...ale narazie musze kombinować. Najlepsze będzie Shooto czy może jest coś lepszego dla początkujących?? Pozdro

SargoN 

Wysłany: 2009-05-05, 17:30   

a nie lepiej już pojechać te kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt km do klubu mma i posparingowac tam z zawodnikami w grupie średnio zaawansowanej lub początkującej na początek?

TylkoJeden

Wysłany: 2009-05-05, 17:50   

Z pewnością lepiej, faktycznie 70 km od siebie mam jakiś klub mma, raz na jakiś czas moge sie przejechać. Nie za często bo mam zbyt wiele na głowie...Ale czasami można faktycznie dobra myśl, dzieki. To teraz czekam na odpowiedzi na moje pytania w poście wyżej

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-05-06, 00:12   

Ja bym radził poćwiczyć i postartować w grapplingu, a dopiero potem brać się za MMA
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

TylkoJeden

Wysłany: 2009-05-06, 10:58   

Dzięki za rade, ale ja wolałbym zacząć jednak od mma, oczywiście od najsłabszego poziomu. Najlepsze będzie Shooto czy jest coś równie dobrego dla początkujących??

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-05-06, 13:08   

Jak uważasz. Najbliższe Shooto w tą sobotę. Skoro startowałeś już w boksie i thaiu, to dla Ciebie jest klasa B (pojedyńcze walki). Jeśli nie było wśród nich więcej niż trzech walk zawodowych, możesz startować w zawodach Polskiego Zrzeszenia Amatorskiego MMA w grupie turniejowej (zaawansowani). Najblizsze planowane na lipiec w Barlinku.

TylkoJeden

Wysłany: 2009-05-06, 13:40   

Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze no i ogólnie zacząć ćwiczyć pod kątem mma, a przygotowania muszą trwać przynajmniej kilka miesięcy, nie mam zamiaru jechać i być pewnym porażki. Gdybym wparował na zawody w tym momencie w klasie B ( Shooto) czy w grupie zawansowanej Polskiego Zrzeszenia Amatorskiego MMA mogliby mnie pozamiatać. Raz że parter nie jest moją mocną stroną, dwa że pewnie i stójka w mma jest troszke inna, podwójna garda może nie zadziałać, a i rękawice są mniejsze no i z pewnością wieksza siła ciosu niż w bokserskich. W tym momencie waże 97 kg czy w Shooto w klasie B jest kategoria wagowa do 100 kg czy po prostu +91?? Pytam dlatego że gdzieś to wyczytałem ale nie wiem czy dotyczy to kategorii C czy B. I jeszcze Boruta jedno pyt, na czym twoim zdaniem głównie powinienem sie skupic jeśli chodzi o parter?? wiadomo że w 2 - 4 miesiące nie będe jego wirtuozem. Pozdrawiam

SargoN 

Wysłany: 2009-05-06, 14:16   

No parter w mma będzie ci bardzo potrzebny

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-05-06, 14:17   

TylkoJeden napisał/a:
Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze

Dlatego proponowałem zdobycie doświadczenia na zawodach grapplingowych.

Cytat:
pewnie i stójka w mma jest troszke inna, podwójna garda może nie zadziałać

Podwójna garda ma w MMA małe zastosowanie.

Cytat:
W tym momencie waże 97 kg czy w Shooto w klasie B jest kategoria wagowa do 100 kg czy po prostu +91?? Pytam dlatego że gdzieś to wyczytałem ale nie wiem czy dotyczy to kategorii C czy B.

Do 100. Generalnie kategorie sa w kazdej klasie te same, z tym, że w przypadku niedoboru zawodników moze dojść do połączenia. Dotyczy to zwłaszcza dwóch najcięższych.

Cytat:
I jeszcze Boruta jedno pyt, na czym twoim zdaniem głównie powinienem sie skupic jeśli chodzi o parter?? wiadomo że w 2 - 4 miesiące nie będe jego wirtuozem. Pozdrawiam

1. Obrona przed obaleniami.
2. Branie do gardy i uciekanie z tej pozycji do stójki
3. Obrona przed technikami konczącymi.
4. Obrona przed ground and pound.

TylkoJeden

Wysłany: 2009-05-06, 14:36   

Ok dzieki wielkie za odpowiedzi, zrobie tak jak piszesz. Być może jeszcze niedługo się zgłosze po porady ;-) Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-06, 16:02 ]
Jeszcze coś mi sie przypomniało. Na otwartych Mistrzostwach Polski w Shooto w 2008 walki w klasie B trwały 2 razy po 5 min http://www.youtube.com/watch?v=mBdjuQYdRPQ a wyczytałem gdzieś że jest 2 razy po 3 min??? Musze przyznać ze w B jest naprawde wysoki poziom, zarówno w stójce jak i parterze.

[ Dodano: 2009-05-06, 16:41 ]
Pierwsza i druga runda w klasie B nie wiem jaka waga http://www.youtube.com/wa...feature=related http://www.youtube.com/wa...feature=related Zwyciezca jak widać z przebiegu walki to typowy uderzacz ,w dodatku bardzo dobry. Czyli jednak można toczyć 10 minut walki w samej stójce i wygrać. Świetny poziom, nie spodziewałem się. Poprzeczka zawieszona dość wysoko jeśli chodzi o B.

stilian 

Wysłany: 2009-05-06, 17:16   

Boruta napisał/a:
TylkoJeden napisał/a:
Dzięki. Zanim wystartuje musze przynajmniej troche podszkolic się w parterze

Dlatego proponowałem zdobycie doświadczenia na zawodach grapplingowych.

Z tym że w grapplingu będzie mógł łatwo przegrać jeśli będzie krótko ćwiczyć, a w MMA no to wiadomo, parter będzie tylko częścią, a jak ważną, to zależy od tego czy się da sprowadzić do niego ;-)
jeszcze co do zawodników MMA, wg. mnie oni troche inaczej walczą w stójce, trzymią większy dystans, nie dają się trafić tak łatwo.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-05-06, 23:05   

Walka w klasie B to 2x5 minut. 2x3 to finał klasy C. Co do poziomu to w B jest podobny jak w C, nie ma tu różnicy.

Shogun93 

Wysłany: 2011-07-22, 10:31   

A kto ci niby załatwi udział w takiej gali ?
Chyba że niestowarzyszony bo nie wątpie że trener KB pośle cie na MMA niż na K1 ...

Z87 

Wysłany: 2011-07-22, 11:47   

Shogun93 napisał/a:
A kto ci niby załatwi udział w takiej gali ?
Chyba że niestowarzyszony bo nie wątpie że trener KB pośle cie na MMA niż na K1 ...

Na amatorskie gale można często się samemu zgłosić np na ALMMA pojechało ode mnie kilku kolegów szkolących się samodzielnie z wymyśloną nazwą klubu :)
Poza tym jakby pogadał z trenerem to ten by pewnie go puścił w MMA ;), jest organizowana liga A1 i tam są walki MT, K1, MMA w tym samym dniu.

Odpowiedz do tematu