Wysłany: 2011-02-22, 20:06 Złamany nos a treningi MMA
Witam, 31 stycznia złamałem nos, kości z jeden strony , bez przemieszczenia, bez nastawiania, samo złamanie [pęknięcie] , było tamponowanie itd... już nic nie widać[troszkę n os większy], nos nie boli , minęło 22 dni.. I teraz pytanie, czy mogę już wrócić do treningów MMA/BJJ?
Wiesz, lekarz powiedział ze pół roku bez żadnych treningów ;], ale jak to lekarz gdyby dostał w łapę to by prawdę mówił ;>, nie będe się spieszył, najwyżej jeszcze miesiąc poczekam, czas na siłę i masę, następny etap to powrót do treningów.. chyba jednak tak będzie najlepiej ;)
Nie lekceważ tego co Ci mówi lekarz, ale też nie bierz tego zbyt poważnie
To znaczy: jak mówi że nie możesz iść to nie idź. Ale możesz iść do innego lekarza i się upewnić. Najlepiej do sportowego. Sam miałem pękniętą kość nosową i to nie z jednej strony tylko na całkiem niezłym odcinku (tak mi się wydaje po tym jak mi zdjęcie omawiał lekarz), no i z tego co pamiętam po całkiem niedługim czasie nos był jak nowy. I może MMA bym się bał ale na samo BJJ po paru tygodniach to raczej na luzie bym poszedł (chociaż w tamtym roq akurat miałem przerwę w treningach).
Generalnie to się szybko zrasta, na tyle szybko że w przypadku złamania trzeba od razu do szpitala jechać bo jak nie to po 10h bodajże już jest pozrastane i jak coś się przemieściło przy złamaniu to mamy niefajnie. Tym bardziej pół roku to mi się wydaje taka data z kosmosu.
Mówiłeś o całej akcji trenerowi? Lepiej powiedz, może mieć doświadczenie ze złamanymi nosami i lekarzami.
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 06 Maj 2008 Posty: 288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-02-23, 20:53
Faktycznie, jak mówi Drunken, po miesiącu ja już bym raczej poszedł na bjj/submission, jako że tam nie ma ciosów i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że coś Ci się stanie. Zawsze też możesz iść na samą technikę na chwytane i sparingi sobie odpuścić
_________________ Nak Muay znaczy wojownik ...
www.bzyqdesign.com.pl - BzYq Design - grafiki, banery, ulotki, wizytówki, plakaty, strony www w Szczecinie
Postanowiłem iść na siłownie, miesiąc ostro potrenuje siłę, a później stopniowo będę w treningi ingerował :)) na początku technika a później stopniowo sparingi :). Dziękuję za pomoc , nie ma co się spieszyć, bo będzie znów kontuzja i wtedy będą problemy..