Witam.
Od dwóch lat trenuję kickboxing. Mam 17 lat, 170 cm i ważę 54 kg. Od niedawna rozmyślam nad zmianą stylu. Najbardziej podoba mi się mma, lecz z moją wagą i wzrostem będzie ciężko a pozatym w moim mieście nie ma takiego klubu. W grę w chodzi Judo lub bjj ale wydaje mi się, że też będzie mi ciężko przez moją wage i wzrost. Czy zmienialibyście styl? Co zrobilibyście w mojej sytuacji?
Nie byłem pewien w którym dziale zakładać ten temat. Jeśli źle, to z góry przepraszam. :)
Jak dla mnie to judo było by dobre a najlepiej to bjj+judo albo w ostateczności samo bjj a o mma pomyśleć można gdy nabierzesz troszkę masy tak do 70kg minimum i akurat wtedy miałbyś stójkę (kb) i parter (w zależności od opcji wybranej przez Ciebie) dość ogarnięty więc potem było by Ci na treningach łatwiej :) ale to tylko moje zdanie ;p
_________________ Jaka jest najlepsza sztuka walki i dlaczego jest to BJJ ??
Stary ja mam praktycznie takie same warunki fizyczne i latam na grappling i Ci powiem, że jak na moją grupę to świetnie mi idzie
Także i BJJ i Judo jest dla Cb, w zależności czego chcesz ćwiczyć więcej
No ja chcę w późniejszym czasie, połączyć moje umiejętności kb z graplerskim (jeżeli będę je posiadał).. :) Poczułem, żę w kb mi brakuje walk w parterze, które bardzo mi się podobają. W moim mieście nie mogę jednocześnie połączyć parteru i stójki tzn. mógłbym jednocześnie połączyć kb z judo. Ale rodzice pewnie nie będą zadowoleni, a jestem jeszcze od tego uzależniony. :)