Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Cwiczenia na wzmocnienie stawów kolanowych
Autor Wiadomość
koxik 

Wysłany: 2008-11-22, 22:33   

krav przepisz sie na karate to za pare lat na wlasnej skorze sie przekonasz ze kopanie w tarcze jest lepsze dla kolan niz kopanie w powietrze. oczywiscie nie zycze ci tego,a karate trenuj jak najdluzej :mrgreen:

rafal_oyama 

Wysłany: 2008-11-23, 11:27   

muj trener ma nieco ponad 30 lat na swoim koncie i jest w bardzo dobraej formie, a poza karate jeszcze w pile gra, na desce plywa i narazie tyle mi wiadomo:P
ale trzyma sie bardzo dobrze.

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-11-23, 11:29   

koxik, ja wiem o co biega z tym kopaniem w powietrze i myślę że co rozsądniejszy trener to ze swoimi podopiecznymi kopie w tarcze chyba że ćwiczą np. same kopnięcia opadające czy front kicki- chociaż i te bez tarczy trochę "niszczą" stawy kolanowe

rafal_oyama 

Wysłany: 2008-11-23, 11:38   

kto wam powiedziałze od tego sie kolana niszą??
po mojemu jesli kopniecie jest pod wzgledem technicznym dobre, to sie nie niszcza, z jakie paki niby miały by sie psuc?

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-11-23, 11:40   

Wygina się w drugą stronę :?: oczywiście uwzględniliśmy tu technikę ale chodzi o siłę tzn. nie umiem tego wytłumaczyć ale jeśli ktoś nie umie kopać w powietrze to może sobie zrobić krzywdę o tak :-D

rafal_oyama 

Wysłany: 2008-11-23, 11:52   

jak sie rozciagasz to tesz ci sie kolana odginają troche
to co tesz niszczy?? albo są kopniecie wykonywane odwtotenie nisz low kick np. gdzie nie kopiesz goleniem, tylko pięta (nie chodzi mi o prosty tylem tylko o to obrotowe)
to w tym tesz sie odgina jesli trafisz na opur, czyli tesz niszczy kola na według twojej teori?

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-11-23, 13:12   

rafal_oyama, twój argument jest nie na miejscu. Po za tym wydaje mi się, że całkowicie nie zrozumiałeś wypowiedzi Krava.

1. Technika twojego kopnięcia piętą jest inna i opiera się na wykorzystaniu ciała w odmienny sposób niż standardowe roundhouse kicki.

2. Rozciągając się dynamicznie wyrzucasz już wyprostowaną nogę więc staw kolanowy jest nieruchomy.

O ile zrozumiałem Krava, chodzi mu o to "sławne" kopnięcie stopą, gdzie spora część siły pochodzi z prostowania nogi w ostatnim momencie. Nie będę się wypowiadał, czy to uszkadza stawy, dzięki bogu u nas ćwiczy się przede wszystkim na tarczach i inną techniką.

PS. rafal naucz się normalnie pisać, twoje posty wyglądają jak odpowiedź dzieciaka, który każdy post w dyskusji traktuje jak napaść na siebie. Przeczytaj je najlepiej parę razy, zanim zdecydujesz się coś wysłać.

rafal_oyama 

Wysłany: 2008-11-23, 21:40   

1. ale nie zmienia sie fakt, ze kolano "odgina sie w strone przeciwną do normalnego zakresu ruchowego" bo ja tak zrozumialem myśl Krava.
2. zapomialem dodać ze chodzi mi o rozciaganie statyczne.

ale dobra nie pytam wiecej bo widze i tak ze nikt nie da konkretnej odpowiedzi, a tak an marginesie to moze faktycznie troche te posty moga mieć taki charakter, ale czemu sie dziwic skoro kazdy jezdzi po karate jak mu sie podoba.

mam taka myśl zeby zrobić akiete kto co trenuje, zeby sie zorientować ilu jest reprezentatnó poszczegulnych styli, ale nie jestem pewnien czy gdzies sie jusz tego nie bylo...

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2008-11-24, 19:27   

To ja to uproszczę są 4 opcje tego co ktoś chce ćwiczyć
1.Boks- ręczne i nikt nie zapzreczy bo jeśli chodzi o techniki uderzeń rękami to boks roz****dala wszystko(dlatego taj i kick bazuja właśnie na gardzie bokserskiej)
2.Tajski boks- jeśli chodzi o to że ktoś oprócz rąk mam dodatkowe ADHD i lubi kopać nogami
3. BJJ/Judo jeśli ktoś lubi się turlać
4. Jak ktoś nie ma tego co lubi to lubi to co ma pod nosem

KONIEC.(proszę nie dyskutujcie tu już o karate= shit czy karat=git bo to jest żałosne i kropka / poza tym przepraszam za off top ale nie mogłem się powstrzymać...)

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-11-24, 20:11   

Czemu uważasz, że ktoś kto ćwiczy sztuki walki, robi to tylko ze względu na ich skuteczność? To, że jakaś sztuka walki nie wymiata w starciach mieszanych styli bynajmniej nie oznacza, że jest gorsza. Po prostu jest inna, tak jak inne mogą być powody, dla których ktoś ćwiczy w danym stylu.

masti01 

Wysłany: 2009-11-18, 00:21   

Najlepszy sposób na bolące stawy => JOGA :-> mi pomaga :-> i stanowi znakomite uzupełnienie dla karate (kyokushin).

Odpowiedz do tematu