Ale judoka cwiczy swoj ruch z pelna szybkoscia i sila, walczy w zawodach, gdzies sprawdza sie w warunkach stresu, i robi to caly czas z uzyciem pelnej sily, bo wie, ze nie zrobi partnerowi krzywdy. Trenowanie technik 'posylajacych napastnika do piachu' wyglada tak - ty zrobisz jakis ruch, a ja obronie go w tym miejscu i uderze cie w krtan/oko/krocze itp. No ale z calej sily go nie uderzysz, nawet z jej polowa, bo przeciez mozesz go okaleczyc, wiec tylko dotykasz. I tak jeszcze 20 razy. Zawodow nie ma, wiec caly czas cwiczysz w stanie komfortu psychicznego. Wyzszosc stylow fullcontactowych nad tymi teatralnymi zostala juz dawno udowodniona, wiec prosze, nie mow mi o rzeczach, o ktorych nie masz pojecia.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-12-24, 00:05
To co opisal yhym to tzw. Paradoks Kano.
Co do JJ - odkladajac juz na bok te cale 2000 lat i walke z uzbrojonym - to powiedzmy szczerze, co sekcja to inny sposob trenowania, bo moze sie okazac iz szyld krzyczy "JJ Tradycyjne", a w srodku Judo, albo normalny kontaktowiec... Wiec ciezko zgadnac. Jezeli trener prowadzi w miare logiczny sposob program, to powinienes poznac sporo graplingu i jezeli chodzi o normalne kontaktowe sekcje i modernizowane JJ to raczej problemu juz byc nie powinno. Z wersja Tradycyjna jest o tyle trudniej ze z zasady jest mniej kontaktowa, ale jak pisalem wyzej wcale tak byc nie musi. Poprostu jak nei pujdziesz to sie nie doweisz.
Natomiast samo porownywanie co lepsze uwazam za glupote, zwlaszcza w tym zestawieniu.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Koryu jujutsu nie ewoluowało. Sztuki, które wyewoluowały zeń to judo, Bjj, Sambo.
Cytat:
Przez ten cały czas wykształciła techniki atemi waza, które zostały potem zapożyczone do karate i innych sw (ale to inna historia).
To żadna historia, tylko bzdura. Karate rozwinęło sie z rodzimych technik okinawskich pod wpływem technik chińskich.
Cytat:
Zazwyczaj po prawidłowym wykonaniu takowej techniki przeciwnik schodził z tego świata, więc nic dziwnego że nie można ich wykonywać w walkach w full contactowych.
Bzdura.
Cytat:
Poza tym ta sztuka walki wykształciła doskonale rozwiniętą obronę przed nożem
Jak wyżej.
Cytat:
W tej sztuce jest też ne waza która została zmodernizowana i powstało bjj.
Jedynym stylem jujutsu z jako tako rozwinietym parterem był Fusen-ryu, ale to nie był styl koryu!
Cytat:
a to dzięki temu że japońscy lekarze doskonale znali anatomie człowieka.
A inni nie?
Cytat:
następnym razem wolał bym żeby ktoś kto nie miał styczności z jakąś sztuką walki nie wypowiadał się na jej temat.
Nastepnym razem wolałbym abyś nie wypisywał głupot na tematy o których pojęcia nie masz.
Batman napisał/a:
Doświadczony judoka wie co w danej sytułacji zrobić tak samo jak człowiek, który chodził na krav mage przecież on też ćwiczy na partnerze
Ćwiczyłem jj - również tradycyjne, techniki uważam za nieżyciowe, tym bardziej, że na pełnej mocy nie mogły być ćwiczone. Zupełnie inna jakość choćby do wspomnianych rzutów z judo, ćwiczonych na pełnej prędkości, a do tego używanych na sparringach, na próbującym się obronić / rzucić nas przeciwniku. Tak samo z uderzeniami. A elementów jj tradycyjnego ćwiczył mnie policjant, notabene trener antyterrorystów, niektóre techniki były właśnie przez nich używane w pracy. Może mają sens, żeby wykręcić rękę komuś, kto się już poddał i żeby go np. prowadzić, w realnej walce zastosowanie takich technik może mieć raczej marginalne znaczenie. Czy ktoś w MMA wykonuje takie techniki? Nie, no właśnie. Pomijając ofkz techniki, które później przeszły do judo.
A obrona gołymi rękami przed nożem to fikcja.
Btw, Boruta, to fusen - ryu tak uczniów kano sprzątnęło? Sorka za offtop.
Co do paradoksu kano to tam nie walczyli na śmierć i życie, nie wkładali palców w oczy i nie atakowali krtani. Tym bardziej nie wiem co ma judo do karate. A tak w ogóle to zaczynamy tu porównywać zawodników i mistrzów a nie style, a Kano nic nie dodał do judo tylko odjął.
Boruta
Czytaj nawiasy
A tak () to japońscy i chińscy lekarze najlepiej w tamtych czasach znali się na anatomii.
Co do wieku sztuki to nikt nie wie dokładnie. A i poczytaj sobie na temat turnieju Chikara Kurabe.
yhym
Cytat:
Wyzszosc stylow fullcontactowych nad tymi teatralnymi zostala juz dawno udowodniona, wiec prosze, nie mow mi o rzeczach, o ktorych nie masz pojecia.
jj to nie styl teatralny. A zawody fullcontactowe są.
Cytat:
co sekcja to inny sposob trenowania, bo moze sie okazac iz szyld krzyczy "JJ Tradycyjne", a w srodku Judo, albo normalny kontaktowiec... Wiec ciezko zgadnac. Jezeli trener prowadzi w miare logiczny sposob program, to powinienes poznac sporo graplingu i jezeli chodzi o normalne kontaktowe sekcje i modernizowane JJ to raczej problemu juz byc nie powinno. Z wersja Tradycyjna jest o tyle trudniej ze z zasady jest mniej kontaktowa, ale jak pisalem wyzej wcale tak byc nie musi. Poprostu jak nei pujdziesz to sie nie doweisz.
Shira
U mnie to jest zwykły kontaktowiec. Takie trochę muay-thaio-judo-bjjto-ju-jitsu
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Kano poprostu usunal rzeczy zbedne.
Chikara Kurabe jest wspomniane tylko w Nihon Shoki, gdzie prawda miesza sie z fikcja, wiec choc jest uwazany za pierwszy turniej SW, to tak naprawde malo prawdopodobne jest, ze sie odbyl.
Wybacz uzycie skrotu myslowego. Styl teatralny - nie cwiczy sie w nim na fullcontacie. A takim jest tradycyjne jj. Sa zawody fullcontactowe ? Z atakami na oczy, krtan itp ? Bo po usunieciu tych atakow niebezpiecznych dla zdrowia otrzymujemy w gruncie rzeczy modern jj, o ktorym tu chyba nie mowimy.
To w koncu rozmawiamy tu o tradycyjnym jj czy o jakiejs hybrydzie ktora trenujesz ?
Bo po usunieciu tych atakow niebezpiecznych dla zdrowia otrzymujemy w gruncie rzeczy modern jj, o ktorym tu chyba nie mowimy.
W modern jj też jest samoobrona. A moim zdaniem to właśnie samoobrona nadaje się na ulice bo po to powstała.
Cytat:
Chikara Kurabe jest wspomniane tylko w Nihon Shoki, gdzie prawda miesza sie z fikcja, wiec choc jest uwazany za pierwszy turniej SW, to tak naprawde malo prawdopodobne jest, ze sie odbyl.
To jest historia. Historia opiera się na źródle pisanym. Reszta źródeł to prehistoria. Tak więc nie wiadomo czy wojna z krzyżakami to prawda czy fikcja.
Cytat:
A takim jest tradycyjne jj. Sa zawody fullcontactowe ? Z atakami na oczy, krtan itp ?
No to są właśnie ataki, dzięki którym ta sztuka jest skuteczniejsza od innych.
Cytat:
To w koncu rozmawiamy tu o tradycyjnym jj czy o jakiejs hybrydzie ktora trenujesz ?
Ja trenuje tradycyjne jj tylko w klubie gdzie jest to bardziej nastawione na walkę realną.
Zalewa, czy twoja sekcja należy do PZJJ albo PAJJ? Jeżeli tak, to zawody o których mówisz nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym jj, tylko to MJJ - taki współczesny mix karate i judo.
No o padach zapomniałem, ale one nie mają nic wspólnego z realna walką.
Cytat:
Zalewa, czy twoja sekcja należy do PZJJ albo PAJJ? Jeżeli tak, to zawody o których mówisz nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym jj, tylko to MJJ - taki współczesny mix karate i judo.
Nie, ale nie wiem jaki związek te zawody organizuje.
To jest historia. Historia opiera się na źródle pisanym. Reszta źródeł to prehistoria. Tak więc nie wiadomo czy wojna z krzyżakami to prawda czy fikcja.
Cytat:
A takim jest tradycyjne jj. Sa zawody fullcontactowe ? Z atakami na oczy, krtan itp ?
No to są właśnie ataki, dzięki którym ta sztuka jest skuteczniejsza od innych.
Meczy mnie juz ta dyskusja, bo zamiast kontrargumentowac, zmieniasz tylko punkt zaczepienia. Na zakonczenie:
Historia moze byc mniej lub bardziej wiarygodna. Historia wiarygodna pojawia sie w wielu niezaleznych zrodlach pisanych, sa jakies dowody rzeczowe, mozna odnalezc miejsca, w ktorych jakies wydarzenia sie odbyly. Nie da sie zaprzeczyc ze odbyla sie bitwa pod Grunwaldem. A w zatoniecie Atlantydy wierzysz ? Wspomniany przez ciebie turniej jest opisany tylko w jednym zrodle, mianowicie Nihon Shoki, a jest to zrodlo o kwestionowalnej wiarygodnosci. W prawdziwa historie powplatano tam mity o powstaniu Japonii, bogach, boskich cesarzach itp. Ponadto Nihon Shoki ukonczono w 720 roku, Chikara Kurabe mial sie rzekomo odbyc w 230pne - wierzysz, ze ktos po 950 latach opisalby wiarygodnie jakies turniej ?
Co do tych atakow - wydaje mi sie, ze juz raz to tlumaczylem, wiec tylko powtorze. Co z tego, ze sa, skoro male sa realne szanse ich uzycia ?
Btw, Boruta, to fusen - ryu tak uczniów kano sprzątnęło?
Owszem. Po tym jak ci uczniowie poskładali mistrzów tradycyjnych styli polegli z Fusen-ryu, który powstał mniej wiecej w tym samym czasie. Potem sami uczyli się Fusen-ryu i zaczerpnęli stamtad techniki parterowe. Natomiast samo Fusen-ryu niestety nie rozwijało się w sposób podobny do judo.
zalewa napisał/a:
Co do paradoksu kano to tam nie walczyli na śmierć i życie, nie wkładali palców w oczy i nie atakowali krtani.
Tym bardziej nie wiem co ma judo do karate. A tak w ogóle to zaczynamy tu porównywać zawodników i mistrzów a nie style, a Kano nic nie dodał do judo tylko odjął.
Bzdura swiadczaca o Twojej ignorancji.
Cytat:
Czytaj nawiasy
Napisałem Ci co sobie powinienes poczytać zamiast bzdury o historii wypisywać.
Cytat:
A tak () to japońscy i chińscy lekarze najlepiej w tamtych czasach znali się na anatomii.
Jak i wszyscy inni. I co z tego?
Cytat:
Co do wieku sztuki to nikt nie wie dokładnie. A i poczytaj sobie na temat turnieju Chikara Kurabe.
Poczytaj Mola.
Cytat:
jj to nie styl teatralny.
Koryu jujutsu to styl teatralny.
Cytat:
A zawody fullcontactowe są.
Nie w koryu.
Cytat:
Idx na najblizszy uniwersytetet, poszukaj wydziału historycznego i popros aby Ci wyjaśnili na czym polega praca ze źródłami.
Cytat:
Nie, ale nie wiem jaki związek te zawody organizuje.
Więc Ci wyjasnię, że zawody full contact jiu-jitsu organizuje Bytomski Klub Jiu-jitsu, który z koryu nie ma nic współnego, a ztym co w Polsce rozumie się jako modern/sport ju-jitsu bardzo niewiele. Sekcja wywodzi się rosyjskiego stylu Kodokan Shin-ryu, a obecnie to czystej wody przekrojówka.
Więc Ci wyjasnię, że zawody full contact jiu-jitsu organizuje Bytomski Klub Jiu-jitsu, który z koryu nie ma nic współnego, a ztym co w Polsce rozumie się jako modern/sport ju-jitsu bardzo niewiele. Sekcja wywodzi się rosyjskiego stylu Kodokan Shin-ryu, a obecnie to czystej wody przekrojówka.
Bytomski klub organizuje zawody w bytomiu a zawody w ostrołęce? Wydaje mi się że jest trochę więcej zawodów tego typu
Organizuje zawody w Bytomiu i inspiruje i współorganizuje w Czeladzi. O Ostrołęce mało kto słyszał. Niewielki turniej (przez szacunek dla zawodników i organizatorów nie napiszę "podwórkowy") skopiowany z bytomskiego.
Fizycznie to może być i wiecej, bo sobie gdzieś jakaś sekcja zorganizuje, ale pod wzgledem dostepności to liczy się Bytom i Czeladź, z tym, że nie wiem, czy w tym roku była Czeladź, a Bytom z tradycyjnego przełomu listopada/grudnia został przeniesiony na marzec przyszłego roku.