Wysłany: 2012-01-12, 17:35 Hajime Kazumi
Obrzydliwie fantastyczny karateka, polecam obejrzeć jego walki.
Od niego obczaiłam mawashi na gedan, nie ma uproś przy tej technice. Najlepsza przy samoobronie moim zdaniem.
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-01-14, 00:20
nawet imię ma nawiązujące do Karate poniekąd, Hajime - jedno z istotniejszych poleceń.
widac ze mysli chłopak, ale spory zapas siły, moglby mocniej uderzac moim zdaniem, wszstko wykonywane stikte technicznie
to takie pytanie z innej beczki:czy jak maja sparingi to wolno im trzymać normalnie gardę? bo jak nie to powodzenia z takim karate.pytam osób które mają pojęcie o stylu kyoku
to takie pytanie z innej beczki:czy jak maja sparingi to wolno im trzymać normalnie gardę? bo jak nie to powodzenia z takim karate.pytam osób które mają pojęcie o stylu kyoku
Garda zgodnie z założeniami ma bronić przed ciosami... a skoro najczęściej w Kyokushin uderza się w tułów, to gardę trzyma się na takiej wysokości. Nie mniej trzeba pilnować głowy bo kopnięcia doświadczonych adeptów kyokushin są bardzo szybkie, a regulamin pozwala na wszystkie kopnięcia na strefę jodan - oprócz mae geri (front kick).
Twoje pytanie jest troszeczkę głupie, chyba nie wyobrażasz sobie, że sensei będzie stał nad trenującymi i krzyczał, żeby trzymali gardę niżej, żeby się odsłonić? w bliskim kontakcie garda niżej, broni tułowia, w pół dystansie pełna gotowość - obrona przed kopnięciami
W niektórych sekcjach praktykuje się walki z uderzeniami na głowę - ja trenowałem w dwóch, i w obydwóch to robiliśmy. Z czego w Krakowie na co drugim treningu, w Limanowej trochę rzadziej. Nie mniej są też pewnie sekcje preferujące tylko walkę sportową