Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Karate - jakie najlepsze
Autor Wiadomość
Czacha 

Wysłany: 2008-09-02, 16:46   Karate - jakie najlepsze

Co polecacie na ulicę: Karate Kyokuszin, Oyama, czy jakieś inne

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-09-02, 16:50   

Ja trenowałem karate około 5 lat Oyamke, ale w ogóle to polecają Kyoka, jest twadrsze...

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Czacha 

Wysłany: 2008-09-02, 16:52   

Czyli co Kyoka mam brać, w sumie mam najbliżej :P

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-09-02, 16:55   

Nie wiem, chyba tak, Popytaj innych ;p
Pozdro!

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-09-02, 16:59   

Daido juku, Ashihara, Shidokan.
Reszta na ulice taka sobie. Jesli Kyokushin to odmiana Kyokushin-Budokai (w Polsce bardzo rzadka).
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Czacha 

Wysłany: 2008-09-02, 17:12   

aha, o ja nie wiem jakie u mnie jest Kyokuszin ale jak cos to Shidokan brać ??

Teo 
Inny niż WSZYSCY

Wysłany: 2008-09-02, 19:28   

shidokan bardzo fane wg mnie, ale duzo zalezy od sekcji ;-)
tu masz linki, zajrzyj ;-)
http://www.shidokan.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Shidokan
pozdro.!
PS zachecam do treningu shidokanu ;-) a w ogole skad pochodzisz :?:

dzika87 

Wysłany: 2008-09-03, 10:13   

to czy poradzisz sobie na ulicy nie do konca zalezy od tego jakie bedziesz cwiczyl karate tylko wydaje mi sie ze bardziej od trenera i sekcji do ktorej trafisz...i oczywiscie od Twojego podejscia.. :-> Najlepiej zrobisz jak popytasz na miejscu..

Masato 
Srebrny Wilk

Wysłany: 2008-09-03, 11:47   

Generalnie Kyoka albo Ashihara, ale do obydwoch trzebaby wziac jakies bonusowe lekcje trzymania gardy ;]

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-09-03, 14:35   

Kyokushin jest bardzo skuteczne, dobrze, jeżeli w sekcji przerabiane są elementy kick - boxingu, wyrabiające odruch trzymania gardy. Po szkoleniu w takiej sekcji można naprawdę dobrze się bić - widzę to chociażby po ludziach z naszej gorzowskiej sekcji (bardzo wysoki poziom).

Jeżeli trener olewa uliczne realia i zakłada sportowe zasady kyokushinu, to można nabrać złych nawyków i niespodziewanie wyłapać kiedyś boksa na twarz.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-09-03, 14:40   

Bardzo skuteczne to jest Bjj, judo, zapasy, boks, kick, thai. Kyokushin jest średnioskuteczne.

Czacha 

Wysłany: 2008-09-03, 16:33   

dzika87 napisał/a:
to czy poradzisz sobie na ulicy nie do konca zalezy od tego jakie bedziesz cwiczyl karate tylko wydaje mi sie ze bardziej od trenera i sekcji do ktorej trafisz

To może pójdę na parę treningów, i jak okaże sie, że trener kiepski to zmienię sztukę walki(ewentualnie styl)?? :?:

Boruta napisał/a:
Bardzo skuteczne to jest Bjj, judo, zapasy, boks, kick, thai. Kyokushin jest średnioskuteczne.

W sumie to trzeba by pomyśleć też nad zapasami, na forum gdzies pisało ze 80% walk się kończy na ziemi. A Sambo to też parterowe jest??
DrunkenMaster napisał/a:
uot;]Jeżeli trener olewa uliczne realia i zakłada sportowe zasady kyokushinu, to można nabrać złych nawyków i niespodziewanie wyłapać kiedyś boksa na twarz.

Masato napisał/a:
Generalnie Kyoka albo Ashihara, ale do obydwoch trzebaby wziac jakies bonusowe lekcje trzymania gardy ;]

To może żeczywiście jakiś inny styl :-?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-03, 18:15   

Jesli chcesz koniecznie jakies Karate to rzeczywiscie wybieraj z wyzej wymienianych co do skutecznosci tosie nie wypowiadam bo to sprawa dyskusyjna a i w niektorych wymienionych stylach sie nie orientuje, a warunki byly juz wymienione (trener, sekcja, poziom, itd).
W kazdym razie niezaleznie od stylu przydalo by sie poprawic rece pod katem gardy i paru ciosow, ponadto Kyok w tym miejscu jest ostatno jednym z najbardziej rozpowszechnionych styli i czesto mozna trafic na sekcje gdzie prowadza Kyokushin z elementami Boksu.

A co tego konczenia w parterze to bzdura chyba ze wliczac wszystkie akcje konczone butowaniem (bo nie wliczam tu szarpanek w szkole pary szczeniakow). Na ulice nie nalezy sie nastawiac na schodzenie do parteru bo latwo zle skonczyc. Natomiast inna sprawa ze Zapasy swietnie rozwijaja fizycznie pod kazdym kontekstem i tu jakies rzuty, obalenia, ew. suplesy itp. na ulicy moga byc bardzo przydatne a jesli jeszcze wesprzec to np. Boksem i juz pod ulice jest calkiem dobrze.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-09-03, 21:31   

Parter akurat jak najbardziej się przydaje na ulicy.
A wracając do tematu. W Toruniu jest bardzo dobry klub, co prawda nie karate, ale jego trener Paweł Klimkiewicz, wywodzi się z Oyama. To No Limits. Jeśli szukasz Czacha czegoś skutecznego, to polecam właśnie ten klub. Tu masz walkę jednego z ich zawodników: http://pl.youtube.com/watch?v=x-dBMukye1o

Masato 
Srebrny Wilk

Wysłany: 2008-09-03, 21:52   

Nie no stary GENERALNIE karate nie nadaje sie na ulice. Biorac rzecz ogolnikowo. Zeby wymiatac na ulice musialbys pocwiczyc style uderzane (MT, KB) + techniki parterowe (najlepiej BJJ) zeby nabrac ogolnego obycia. Dopiero po wyuczeniu pewnych technik moglbys to wszystko polaczyc, np trenujac MMA. Choc moim skromnym zdaniem, mimo iz spora czesc walk na ulicy konczy sie w parterze, zalozenie komus dzwigni nie wystarczy, bo tam liczy sie totalny nokaut. A wlasnie od tego sa pewne techniki, jak np u nas w Muay Thai - łokcie, kolana: z ktorymi spotkanie wywoluje niezbyt ciekawe efekty na twarzy ;]

Odpowiedz do tematu